ANM: a héten kitart a meleg idő az ország legnagyobb részében
Utoljára módositva: 2019-09-10 12:05:10

Meleg idő lesz továbbra is ezen a héten az ország legnagyobb részében, a csúcshőmérsékletek elérhetik a 28 Celsius-fokot. A jövő héttől kezdődően lehűl az idő, az időszaknak megfelelőek lesznek a hőmérsékletek, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által kiadott, szeptember 9-22. közötti időszakra vonatkozó előrejelzésből. Kiadósabb esőkre szeptember 14-e után lehet inkább számítani.

Erdélyben meleg lesz az első héten, szeptember 14-éig 27 Celsius-fokos csúcshőmérsékletek lesznek. Ezt követően, szeptember 15-én és 16-án visszaesik a hőmérséklet, majd ismét enyhén nőni fog, ahhoz, hogy a második hét végéig 22 Celsius-fok körül stagnáljon. Szeptember 15-éig az éjszakai hőmérsékletek 11 fok körül alakulnak, 16-én és 17-én viszont 5 Celsius-fokig esnek vissza. A jelzett időszak végén 7 fok körüli minimumok lesznek. Esőre 14-e és 17-e között kell inkább számítani, de a csapadék mennyisége nem lesz számottevő.

 

A Bánságban és a Körösök-vidékén első héten meleg lesz, 27-28 Celsius-fokos csúcshőmérséklettel. Szeptember 15-én és 16-án ezekben a térségekben is lehűlés várható, amelyet enyhe felmelegedés követő, így a jelzett időszak végére 24-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletek lesznek. Az éjszakai hőmérsékletek a hétfői 16-17 fokról 13-14 fokra esnek vissza, és ez kitart az első hét végéig. Az ezt követő lehűlés következtében szeptember 16-étől 17-éig 7-8 Celsius-fok lesz éjszaka, az időszak végén pedig a minimumok elérik a 10-11 fokot. Esőkre szeptember 9-10-én, 12-13-án és 14. és 17. között lehet számítani.

 

Máramarosban az ebben az időszakban megszokottnál magasabb hőmérsékleteket fognak regisztrálni az első héten, a csúcsok 27 Celsius-fok körül ingadoznak. A szeptember 15-e és 17-e között végbemenő lehűlés következtében a jelzett időszak második felében a sokéves átlagnak megfelelő, 22-23 Celsius-fokos csúcshőmérsékletek lesznek a régióban. Éjszaka első héten 12-14 Celsius-fok körüli értékek valószínűek, majd a lehűlést követően, amikor legtöbb 6 fok lesz, a második hét végén 8 fok körül alakulnak a minimumok. Esőkre leginkább szeptember 9-én és 10-én, illetve 14. és 17. közötti időszakban lehet számítani.

 

A hegyvidéken szeptember 15-éig 17 Celsius-fok körül ingadozik a nappali csúcshőmérséklet, majd a 17-éig tartó lehűlést követően ismét fokozatosan felmelegszik az idő, az időszak végén 14 fokos csúcsok várhatók. Az éjszakai hőmérséklet az első héten 8 fok körül alakul, szeptember 16. és 18. között 1-2 fok körül, majd az ismételt felmelegedést követően 5 fok körüli lesz 22-én. Esőkre a szeptember 14. és 18. közötti időszakban lehet leginkább számítani.

 

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.

AGERPRES/(RO – szerző: Mariana NICA, szerkesztő: Nicoleta GHERASI, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...