ANM: Az időszaknak megfelelő hőmérsékleti érték várható október 6-áig
Utoljára módositva: 2019-09-24 10:46:49

Országszerte az időszaknak megfelelő hőmérsékleti értékek várhatók a szeptember 23. – október 6. közötti időszakban, nappal 22-23 Celsius-fokos maximumokra lehet számítani, de esős napok is lesznek, tájékoztatott hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

 

Erdélyben 18-21 Celsius-fok körül alakulnak a nappali csúcsértékek. Az éjszakai minimumok az első héten azonban sokkal magasabbak lesznek, mint az előző héten, helyenként a 8-12 Celsius-fokot is elérhetik, meghaladva ezzel az időszaknak és régiónak megfelelő értékeket. A második hét elején nőnek a nappali hőmérsékletek, de ezt követően enyhe lehűlés várható. Meglehetősen magas a valószínűsége a csapadéknak a jelzett időszakban, azonban csak szeptember 26-27-én lehet jelentősebb mennyiségre számítani.

 

A Bánságban az első héten valamelyest csökkenek a nappali hőmérsékletek, és a megszokottnál hűvösebb lesz, azaz átlagban 18-20 Celsius-fok. Az éjszakai hőmérsékletek azonban itt is sokkal magasabb lesznek, mint az előző héten, 11-14 fok körül alakulnak. Szeptember 28-a után a sokéves átlagnak megfelelő, 20-23 Celsius-fok körüli nappali csúcsokkal és 9-11 Celsius-fokos éjszakai minimumokkal kell számolni. Az idő enyhén lehűl október 4-e után. Esőre az egész jelzett időszakban lehet számítani, de főként szeptember 23-án, 24-én és 26-án.

 

A Körösök vidékén a jelzett időszak első felében a sokéves átlag körül, vagy enyhén alatta helyezkednek el a nappali hőmérsékletek, 19-21 Celsius-fokos maximumokkal. Az éjszakák itt is melegebb lesznek, mint az elmúlt napokban, 11 és 14 Celsius-fok körül alakulnak. Szeptember 28-a és október 3-a között a régióban helyenként a sokéves átlag fölötti, 20-23 fokos nappali csúcsokat és 9-12 fokos éjszakai minimumokat fognak mérni. Október 4-e után enyhe lehűlés következik be. Csapadékra itt is az egész időszak alatt lehet számítani, de nagyobb valószínűséggel 23-án és 26-án.

 

Máramarosban a jelzett időszak elején 21-23 Celsius-fok körül alakulnak a nappali csúcshőmérsékletek és 9-12 fok körül az éjszakai minimumok, tehát melegebb lesz a megszokottnál. Szeptember 25-e után már hozzáigazodik a hőmérséklet az időszakhoz: nappal 18-20 fok, éjszaka 7-10 fok várható. Október 4-e után enyhe lehűlés lesz. Jelentősebb mennyiségű csapadékra nagyobb valószínűséggel szeptember 25-27-én és 30-a körül kell számítani.

 

A hegyvidéken az első héten a hőmérsékleti ingadozás nem lesz jelentős, és nagyjából az időszaknak megfelelő hőmérsékletek, 8-15 Celsius-fokos nappali csúcsok várhatók, míg az éjszakai minimumok csak 2000 méter fölötti magasságban esnek enyhén 0 fok alá. A szeptember 29-e és október 1-je közötti enyhe felmelegedést a jelzett időszak végén ismét lehűlés követi. Eső az egész jelzett időszak idején valószínű, de szeptember 24-e és 27-e között, illetve 30-a körül nagyobb az esélye a kiadósabb csapadéknak.

 

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Andreea MARINESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...