ANRE: fennáll a veszély, hogy télen nem tudjuk biztosítani a gázszolgáltatást minden fogyasztónak
Utoljára módositva: 2019-08-29 16:36:34

Fennáll az a reális veszély, hogy télen nem tudják biztosítani a földgáz szolgáltatását az összes fogyasztónak, mivel ‘elég megalapozott a gyanú’, hogy az Ukrajnából importált gáz mennyisége csökkeni fog, hívja fel a figyelmet az országos energiaszabályozó hatóság (ANRE) a honlapján közzétett dokumentumban.

 

‘Eme körülmények között lehet, szükséges lesz bizonyos fogyasztói kategóriákat leválasztani a földgázszolgáltatás hálózatáról és kőolajjal biztosítani működésüket’ – mutat rá a dokumentum.

 

Ez az első alkalom, hogy a romániai hatóságok arról beszélnek, hogy veszélybe kerülhet a földgáz importja az Oroszország és Ukrajna közötti egyezmények 2019. december 31-ei felszámolásával.

 

A Transgaz mindeddig azt állította hivatalos dokumentumaiban, hogy a román fél semmiféle tájékoztatást nem kapott az oroszországi földgáz Ukrajnán keresztül történő szolgáltatásával kapcsolatban.

 

Az ANRE egy rendelettervezettel akarja módosítani a földgáz télire való elraktározásának a módszerét, és a tervezet magyarázatában tér ki az említett veszélyre.

 

Az Ukrajnán keresztül érkező földgáz szolgáltatásának a megszakítása az egész régióra ki fog hatni, mind Magyarország, mind Bulgária kénytelen lesz aktiválni a biztonsái mechanizmusokat fogyasztóik védelme érdekében. Következésképpen, a két országgal való kapcsolódási pontokon nem lesz már elérhető a földgáz’ – áll még a dokumentumban.

 

Az ANRE figyelmeztet, hogy bár a 2019.04.10/664-es határozata megállapította azt a minimális földgáz mennyiséget, amelyet a Transgaz köteles elraktározni földalatti tározóiban, a földgázimport leállta esetében az elraktározott mennyiség kevésnek bizonyulhat a szállítási rendszer működtetésére és az a kockázat is fennáll, hogy a piacról sem tudja beszerezni a szükséges mennyiséget, figyelmeztetnek a hatóság szakemberei.

 

Figyelembe véve a nagyon rövid időszakot, ameddig még lehetőség van újabb gázmennyiség elraktározására a földalatti tározókban, szükséges eme jogszabálytervezet sürgősségi eljárással valőó elfogadása, szögezi le a magyarázat.

 

Dumitru Chiriţă ANRE-elnök hétfőn azt nyilatkozta, hogy eddig 97%-át raktározták már el télire a kiszabott gázmennyiségnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...