Antigoné a szatmári színpadon
Utoljára módositva: 2014-09-11 10:51:05

A Harag György Társulat szeptember 17-én, 18 órától, az idei évad első bemutatójaként, Szophoklész Antigoné című művét adja elő Benedek Zsolt fordításában és Balogh Attila rendezésében.

 

Stier Péter, Bessenyei Gedő István és Balogh Attila

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amiatt fontos ez az előadás, mert Benedek Zsolt dramaturg ógörögből fordította újra a darabot, így egy mai értelmezésben keletkezett új szöveg kerül színpadra. A színházi tevékenységek során nagyon fontos, hogy új szellemi termékek szülessenek.

 

A rendező a darabról

 

Balogh Attila több alkalommal rendezett már a szatmári színpadon, most egy olyan előadást hozott létre, ami sok meglepetést fog okozni a nézők számára. A rendező hangsúlyozta, hogy az Antigonét Szophoklész kétezer-ötszáz éve írta, de ő maga nem ismer ennél jobban megírt drámát. „A darab a kegyeletadásról szól — szögezte le Balogh Attila. — Olyanoknak ajánlom, akik már elveszítettek valakit. Ennek a történetnek van egy érdekes misztériuma. Én római katolikus vagyok. Mi, keresztények a temetésen lemélyülünk abba a fájdalomba, ami a halált jelenti, ebből a mélységből fel lehet emelkedni. Az élet szépsége a halál tükrében van. Az Antigonéban megtiltják a halott eltemetését. Én azt szeretném éreztetni ebben az előadásban, hogy valamilyen módon mindenkinek igaza van. Kreónt nem zsarnokként akarom bemutatni, hanem úgy, mint egy sokat szenvedő embert. Világossá akarom tenni: ahhoz, hogy szemléltetni lehessen, hogy nekünk milyen jó élni, kell tudni, hogy milyen a halál. Ebben az előadásban új módszerekkel nagyon régi dolgokat akarunk összehangolni” — hangsúlyozta a rendező.

 

Szereposztás

 

Az előadásban egyformán vesznek részt idősebb és fiatalabb színészek: Antigoné — Sándor Anna, Iszméné — Kovács Nikolett, A thébai vének kara — Tóth-Páll Miklós és Méhes Kati, Kreón — Kányádi Szilárd, Haimón — Rózsa László, Teiresziász/Vén őr/Hírnök/Pap — Czintos József, Ifjú őr — Frumen Gergő, Eurüdiké — Bogár Barbara. Díszlettervező: Golicza Előd, jelmeztervező: Hotykai Evelin, rendezőasszisztens: Guth Anita, ügyelő-súgó: Fábry Zoltán. Az előadáshoz Moldován Blanka szerzett zenét, a zenei kíséretet Budean Mihály Dávid és Ammer Norbert, a Dinu Lipatti Filharmónia tagjai biztosítják. Jegyek a színház Horea úti jegypénztáránál válthatók munkanapokon 10–17 óra között, vagy az előadások előtt egy órával a Szakszervezetek Művelődési Házának előcsarnokában. A bemutató előadásra a tavalyi évadban megváltott Nyiredi Piroska és Kovács Ferenc stúdióbérletek érvényesek.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...