Antigoné a szatmári színpadon
Utoljára módositva: 2014-09-11 10:51:05

A Harag György Társulat szeptember 17-én, 18 órától, az idei évad első bemutatójaként, Szophoklész Antigoné című művét adja elő Benedek Zsolt fordításában és Balogh Attila rendezésében.

 

Stier Péter, Bessenyei Gedő István és Balogh Attila

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amiatt fontos ez az előadás, mert Benedek Zsolt dramaturg ógörögből fordította újra a darabot, így egy mai értelmezésben keletkezett új szöveg kerül színpadra. A színházi tevékenységek során nagyon fontos, hogy új szellemi termékek szülessenek.

 

A rendező a darabról

 

Balogh Attila több alkalommal rendezett már a szatmári színpadon, most egy olyan előadást hozott létre, ami sok meglepetést fog okozni a nézők számára. A rendező hangsúlyozta, hogy az Antigonét Szophoklész kétezer-ötszáz éve írta, de ő maga nem ismer ennél jobban megírt drámát. „A darab a kegyeletadásról szól — szögezte le Balogh Attila. — Olyanoknak ajánlom, akik már elveszítettek valakit. Ennek a történetnek van egy érdekes misztériuma. Én római katolikus vagyok. Mi, keresztények a temetésen lemélyülünk abba a fájdalomba, ami a halált jelenti, ebből a mélységből fel lehet emelkedni. Az élet szépsége a halál tükrében van. Az Antigonéban megtiltják a halott eltemetését. Én azt szeretném éreztetni ebben az előadásban, hogy valamilyen módon mindenkinek igaza van. Kreónt nem zsarnokként akarom bemutatni, hanem úgy, mint egy sokat szenvedő embert. Világossá akarom tenni: ahhoz, hogy szemléltetni lehessen, hogy nekünk milyen jó élni, kell tudni, hogy milyen a halál. Ebben az előadásban új módszerekkel nagyon régi dolgokat akarunk összehangolni” — hangsúlyozta a rendező.

 

Szereposztás

 

Az előadásban egyformán vesznek részt idősebb és fiatalabb színészek: Antigoné — Sándor Anna, Iszméné — Kovács Nikolett, A thébai vének kara — Tóth-Páll Miklós és Méhes Kati, Kreón — Kányádi Szilárd, Haimón — Rózsa László, Teiresziász/Vén őr/Hírnök/Pap — Czintos József, Ifjú őr — Frumen Gergő, Eurüdiké — Bogár Barbara. Díszlettervező: Golicza Előd, jelmeztervező: Hotykai Evelin, rendezőasszisztens: Guth Anita, ügyelő-súgó: Fábry Zoltán. Az előadáshoz Moldován Blanka szerzett zenét, a zenei kíséretet Budean Mihály Dávid és Ammer Norbert, a Dinu Lipatti Filharmónia tagjai biztosítják. Jegyek a színház Horea úti jegypénztáránál válthatók munkanapokon 10–17 óra között, vagy az előadások előtt egy órával a Szakszervezetek Művelődési Házának előcsarnokában. A bemutató előadásra a tavalyi évadban megváltott Nyiredi Piroska és Kovács Ferenc stúdióbérletek érvényesek.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 27.
Talán érdemes lenne még egyszer átgondolni, hogy mit veszíthet, ha főnöke nem fogadja majd olyan pozitívan újítási javaslatait. Fogalmazzon óvatosan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 27.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...