Antigoné a szatmári színpadon
Utoljára módositva: 2014-09-11 10:51:05

A Harag György Társulat szeptember 17-én, 18 órától, az idei évad első bemutatójaként, Szophoklész Antigoné című művét adja elő Benedek Zsolt fordításában és Balogh Attila rendezésében.

 

Stier Péter, Bessenyei Gedő István és Balogh Attila

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amiatt fontos ez az előadás, mert Benedek Zsolt dramaturg ógörögből fordította újra a darabot, így egy mai értelmezésben keletkezett új szöveg kerül színpadra. A színházi tevékenységek során nagyon fontos, hogy új szellemi termékek szülessenek.

 

A rendező a darabról

 

Balogh Attila több alkalommal rendezett már a szatmári színpadon, most egy olyan előadást hozott létre, ami sok meglepetést fog okozni a nézők számára. A rendező hangsúlyozta, hogy az Antigonét Szophoklész kétezer-ötszáz éve írta, de ő maga nem ismer ennél jobban megírt drámát. „A darab a kegyeletadásról szól — szögezte le Balogh Attila. — Olyanoknak ajánlom, akik már elveszítettek valakit. Ennek a történetnek van egy érdekes misztériuma. Én római katolikus vagyok. Mi, keresztények a temetésen lemélyülünk abba a fájdalomba, ami a halált jelenti, ebből a mélységből fel lehet emelkedni. Az élet szépsége a halál tükrében van. Az Antigonéban megtiltják a halott eltemetését. Én azt szeretném éreztetni ebben az előadásban, hogy valamilyen módon mindenkinek igaza van. Kreónt nem zsarnokként akarom bemutatni, hanem úgy, mint egy sokat szenvedő embert. Világossá akarom tenni: ahhoz, hogy szemléltetni lehessen, hogy nekünk milyen jó élni, kell tudni, hogy milyen a halál. Ebben az előadásban új módszerekkel nagyon régi dolgokat akarunk összehangolni” — hangsúlyozta a rendező.

 

Szereposztás

 

Az előadásban egyformán vesznek részt idősebb és fiatalabb színészek: Antigoné — Sándor Anna, Iszméné — Kovács Nikolett, A thébai vének kara — Tóth-Páll Miklós és Méhes Kati, Kreón — Kányádi Szilárd, Haimón — Rózsa László, Teiresziász/Vén őr/Hírnök/Pap — Czintos József, Ifjú őr — Frumen Gergő, Eurüdiké — Bogár Barbara. Díszlettervező: Golicza Előd, jelmeztervező: Hotykai Evelin, rendezőasszisztens: Guth Anita, ügyelő-súgó: Fábry Zoltán. Az előadáshoz Moldován Blanka szerzett zenét, a zenei kíséretet Budean Mihály Dávid és Ammer Norbert, a Dinu Lipatti Filharmónia tagjai biztosítják. Jegyek a színház Horea úti jegypénztáránál válthatók munkanapokon 10–17 óra között, vagy az előadások előtt egy órával a Szakszervezetek Művelődési Házának előcsarnokában. A bemutató előadásra a tavalyi évadban megváltott Nyiredi Piroska és Kovács Ferenc stúdióbérletek érvényesek.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 18.
Ha elég elkötelezetten és bátran közeledik a problémához, sokkal hamarabb átlátja és így a megoldást is hamarabb megtalálja.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...