Anyanyelvből is bizonyítottak
Utoljára módositva: 2019-07-02 16:52:16

Kedden reggel anyanyelvből bizonyítottak a maturandusok: a reál és humán szakos diákok külön tételsort kaptak magyar nyelv és irodalomból, amelyen közel négyszáz diák bizonyított.

A román írásbelihez hasonlóan, az anyanyelv érettségi is rendben zajlott Szatmár megyében. A 433 vizsgára jelentkezett fiatal közül 432-en jelentek meg az írásbelin, melyen 389-en magyarból, 43-an pedig németből vizsgáztak.

Magyar nyelv- és irodalomból a reál szakos végzősök első tételében egy Petőfi Sándor verset kellett elemezniük, a második tételben pedig a siker fontosságáról kellett érvelő szöveget írniuk. A harmadik tételben választási lehetőségük is volt a fiataloknak: Kármán József „Fanni hagyományai”, Jókai Mór „Az arany ember” vagy Móricz Zsigmond „Sárarany” című műve alapján „Szereplőbemutatás egy epikus műben” címmel kellett értekezést írniuk.

A humán szakos maturandusok első tételében egy Szabó Lőrinc költemény alapján kellett megadott kérdésekre válaszolniuk, a második tételben a költözésről kellett elbeszélő szöveget alkotniuk, míg a harmadik tételben „Az emlékezés értékkereső útja az epikában” címmel kellett érkezést írni, amihez Ottlik Géza „Iskola a határon” vagy Krúdy Gyula „A hídon” című művet kellett alapul venniük. Bár a vizsgatermeket dél körül elhagyó érettségizők nagy része elégedett volt a kapott tételekkel, a humánosok egy része már kevésbé volt felszabadult: néhányuk szerint sokkal nehezebb tételeket kaptak, mint többiek.

Az érettségi ma folytatódik: a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz matematikából vagy történelemből vizsgáznak a végzősök, míg az utolsó vizsgán a szaknak megfelelő választott tantárgyból — humán tagozatosoknak földrajzból, logikából, pszichológiából, közgazdaságtanból, szociológiából vagy filozófiából, reál tagozatosoknak pedig fizikából, kémiából, biológiából vagy informatikából — kell írásbelizniük.

Az érettségi eredményeit július 8-án teszi közzé a szaktárca, s ugyanezen a napon 12–16 óra között óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlenek. A dolgozatok újrajavítását követően a végleges eredményeket július 13-án függesztik ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...