Anyanyelvből is bizonyítottak
Utoljára módositva: 2019-07-02 16:52:16

Kedden reggel anyanyelvből bizonyítottak a maturandusok: a reál és humán szakos diákok külön tételsort kaptak magyar nyelv és irodalomból, amelyen közel négyszáz diák bizonyított.

A román írásbelihez hasonlóan, az anyanyelv érettségi is rendben zajlott Szatmár megyében. A 433 vizsgára jelentkezett fiatal közül 432-en jelentek meg az írásbelin, melyen 389-en magyarból, 43-an pedig németből vizsgáztak.

Magyar nyelv- és irodalomból a reál szakos végzősök első tételében egy Petőfi Sándor verset kellett elemezniük, a második tételben pedig a siker fontosságáról kellett érvelő szöveget írniuk. A harmadik tételben választási lehetőségük is volt a fiataloknak: Kármán József „Fanni hagyományai”, Jókai Mór „Az arany ember” vagy Móricz Zsigmond „Sárarany” című műve alapján „Szereplőbemutatás egy epikus műben” címmel kellett értekezést írniuk.

A humán szakos maturandusok első tételében egy Szabó Lőrinc költemény alapján kellett megadott kérdésekre válaszolniuk, a második tételben a költözésről kellett elbeszélő szöveget alkotniuk, míg a harmadik tételben „Az emlékezés értékkereső útja az epikában” címmel kellett érkezést írni, amihez Ottlik Géza „Iskola a határon” vagy Krúdy Gyula „A hídon” című művet kellett alapul venniük. Bár a vizsgatermeket dél körül elhagyó érettségizők nagy része elégedett volt a kapott tételekkel, a humánosok egy része már kevésbé volt felszabadult: néhányuk szerint sokkal nehezebb tételeket kaptak, mint többiek.

Az érettségi ma folytatódik: a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz matematikából vagy történelemből vizsgáznak a végzősök, míg az utolsó vizsgán a szaknak megfelelő választott tantárgyból — humán tagozatosoknak földrajzból, logikából, pszichológiából, közgazdaságtanból, szociológiából vagy filozófiából, reál tagozatosoknak pedig fizikából, kémiából, biológiából vagy informatikából — kell írásbelizniük.

Az érettségi eredményeit július 8-án teszi közzé a szaktárca, s ugyanezen a napon 12–16 óra között óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlenek. A dolgozatok újrajavítását követően a végleges eredményeket július 13-án függesztik ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...