Anyaszeretet
Utoljára módositva: 2019-05-05 14:24:44

Most újra megkérdezem: a számokban egyre több ünnepnap megtanítja-e az embereket ünnepelni?

Anyák napja közeleg. Hogyan ünnepeljük meg az anyák napját, ami még mindig azok közé az ünnepek közé tartozik, amelyet a kereskedők nem tudnak teljesen kisajátítani, nem tudják teljesen ajándékközpontúvá tenni. Anyák napján is szokás ajándékozni: virágot, édességet, de a többség nem szervez komolyabb költségekkel járó családi vagy bármilyen jellegű ünnepet. Az anyák napja általában szűk családi körben, a templomokban és a tanügyi intézményekben zajlik.

Számtalan jelzővel illethető a világunkban nagyon megváltozott és változóban lévő anyaszerep. Ma már nagyon-nagyon ritkán halljuk azt a szót, hogy édesanyám. Az utóbbi években már-már elképesztő, hogyan beszélnek sokan „azokról a nőkről”, akik új életet, új életeket hoznak a világra. Most ne menjünk bele a jelenkor borzalmaiba, maradjunk az anyaszerepnél: mit jelent az valójában, és milyen irányba tart(hat)? A túlmodernizált családokban, a félreértelmezett szabadságjogok és szabad akarat lehetőségei között túlságosan elkeveredik a jó a rosszal, gyakran holtvágányra tér a jó szándék. Sokszor az ember éppen azzal tesz rosszat, hogy túl sok jót akar. Mindenre az a magyarázat, olyan gyorsan fejlődik a világ, hogy nem csak a generációk nem értik meg egymást, hanem ugyanannak a generációnak a fiatalabb és az idősebb tagjai sem. Talán ebből következik, hogy csökkent a szülői tekintély, a nagyszülők pedig teljesen ki vannak hagyva az élet formálásából. A szociológusok között is sokan vallják, hogy ez így helyes, a fiatalok tudják, mit akarnak, hadd alakítsák ők úgy az életüket, ahogy nekik jó.

Anyák napja közeleg. A közösségi oldalakon már találkozunk erre utaló hivatkozásokkal, óvodákban, iskolákban és más tanügyi intézményekben már készülnek az anyák napi műsorokkal: a gyerekek elmondják a verset, elénekelik az énekeket, átnyújtják a virágot, és minden megy tovább. Megtörtént az ünnep. Az ünnepnek viszont kellene legyen valami hozadéka. Az anyák napjának meg kellene legyen a szellemisége. Amikor elkezdődött az anyák napja megünneplése, az volt a cél, hogy felhívják a figyelmet arra a nagyon sok pluszra, amit az anyák egyéb dolgaik mellett a gyermekeikért tesznek. Ma már nagyon sok anya még több pluszt vállal, hogy mindent elvégezzen a gyermekéért, a gyermeke helyett, hogy az mindent megkapjon, amit ő gyermekként nem kaphatott meg. El kellene gondolkodni: szüksége van-e a mai fiatalnak arra, amire valaha a szüleinek szüksége volt? Én azt mondom, igen, de egyre kevesebb olyan szülő van, aki nem azt adja a gyerekének, amire annak szüksége van. A gyerek számára nem az a legfontosabb, hogy minden évben megkapja a legújabb típusú okostelefont, a legdivatosabb ruhákat és minden más anyagit. A gyereknek szeretetet kell adni, mert ha azt nem kapja meg gyerekként, felnőttként nem tudja majd azt visszaadni a szüleinek, a nagyszüleinek, élete társának… Anyák napján azt kell felmérni, megadtam-e azt, amit egy anya meg kell adjon, hogy majd legyen mit visszakapjon. Lehet, hogy már tíz-tizenöt okostelefonnak az emléke sem maradt meg, de a gyerekbe táplált anyaszeretet örök.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...