Anyatej: több, mint táplálék
Utoljára módositva: 2019-08-05 10:54:06

Bár az időjárás nem tartott a picikkel és anyukáikkal, így sem maradt el a szoptatás nemzetközi hete keretében megszervezett rendezvény. Ezúttal a megyeközpont egyik malljában gyűltek össze az anyukák.

A borús, szemerkélő eső miatt az idei évben nem szabad ég alatt, hanem Szatmárnémeti egyik központi bevásárlóközpontjában gyűltek össze az anyukák, hogy népszerűsítsék a szoptatást. Az anyatejes táplálás nemzetközi hete keretében az idei már a harmadik találkozó volt, amelyet dr. Roxana Varga, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház neonatológus orvosa, szoptatási tanácsadó, valamint a szoptatást támogató szatmári csoport szervezett, azzal a céllal, hogy hatékony és gyakorlati tanácsokkal lássák el az érdeklődőket, illetve bátorítsák a nyilvános helyen történő szoptatást, ezzel is elismerve, hogy az anyatejes táplálás az élet természetes körforgásának része. Az anyukák, ahogyan azt korábban is beharangozták, szombaton délelőtt fél tizenegykor csatlakoznak ahhoz a világméretű akcióhoz is, amelynek keretében az anyukák a világ minden pontján mellre helyezték csecsemőiket. Dr. Roxana Varga elmondta, hogy az anyukák tájékoztatása mellett az idei évtől nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a kórházban tevékenykedő asszisztenseket is motiválják, hisz ők is rengeteget segíthetnek a frissen szült édesanyáknak, ezért mostantól díjazni fogják azokat, akik kitartóan részt vesznek az anyatejes táplálás népszerűsítésében, támogatják a mamákat és a babákat.

Az UNICEF adatai szerint anyatejes táplálással legalább évi 823 ezer ötéves kor alatti gyermek halála lenne megelőzhető, az anyatej ugyanis drasztikusan csökkenti a fertőző betegségek, köztük a legtöbb csecsemőhalált okozó légúti fertőzés és hasmenés okozta halál esélyét. Bár a szoptatás pótolhatatlan egészségügyi hatása bizonyított, jelenleg a gyerekek 60 százaléka nem részesül az ajánlott hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálásban. 2018-ban a babák mindössze 41 százaléka részesült kizárólagos anyatejes táplálásban az élete első hat hónapjában. A gazdaságilag legkevésbé fejlett országokban volt a legmagasabb az arány (50,8%). Ruanda vezeti a listát 86,9%-kal, majd Burundi (82,3%) és Srí Lanka következik (82%). A magas és közepes jövedelmű országokban volt a legrosszabb az arány (23,9%), amely a 2012-es 28,7%-os eredményhez képest is visszaesés. Amennyiben az anyatejes táplálás mértéke optimális lenne, 300 milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi költségek világszerte.

Az anyatejben minden olyan vitamin, ásványi anyag, enzim és antitest megtalálható, amely létfontosságú a csecsemő fejlődéséhez. Az élet első hónapjában nincs szükség külön itatásra vagy kiegészítő táplálásra. A szoptatás erősíti a kapcsolatot az anya és a csecsemő között, segíti a baba agyi fejlődését, emellett csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség és az allergia kialakulásának kockázatát. A szoptatás erősíti és védi az immunrendszert a külső támadások ellen. A szoptatás ráadásul nem csupán a gyermek egészségét javítja, és életet ment, hanem beruházást is jelent az emberi erőforrás fejlesztésébe, mely az ország gazdaságát javítja.

Gyakorlatot igényel

A szatmári rendezvényen egy kiállítást is összeállítottak a szervezők olyan hasznos információkkal, képekkel és tájékoztató anyagokkal, amelyekből rengeteg hasznos információt megtudhattak az érdeklődők — az anyukák mellett a nagymamák, apukák és nagyapák is, hiszen köreikből is többen részt vettek az eseményen.

Bár a babák ösztönösen keresik édesanyjuk mellét, sok első gyermekes anyukának kritikus a mellre helyezés, és szüksége lehet gyakorlati szakértő segítségre. A baba és az anya részéről idő és gyakorlás, otthon és munkahelyen pedig elegendő támogatás szükséges. Ha a szoptatás a helyes testtartás mellett is fájdalmat okoz, érdemes szakember segítségét kérni. A kisbabák, amint megszületnek, felismerik az édesanyjuk illatát, a mellbimbó pedig olyan anyagot termel, amelyet a csecsemők éreznek, és amelyben „jó baktériumok” vannak. Ezek segítik a gyermek immunrendszerének kialakulását, ezért a mellbimbók megmosása nem szükséges.

Dr. Roxana Varga szerint érdemes a szülés után mihamarabb elkezdeni a szoptatást, mert ekkor nagyon erősek a baba ösztönei, így gyorsan megtanulja a technikát. Segít az is, ha az anya a saját testére helyezi az újszülöttet, mert így a baba gyorsan hozzászokhat a bőréhez, illatához.

A legtöbb anya képes elegendő tejet biztosítani a gyermekének, a tejképződést azonban nagyban befolyásolja a helyes mellre helyezés, valamint a szoptatás gyakorisága és alkalmankénti mennyisége. Az anyáknak ugyanakkor szükségük van megfelelő táplálkozásra, pihenésre és szakértő segítségére. Tévhit, hogy betegség esetén nem lehet szoptatni: ilyenkor érdemes orvossal konzultálni a szoptatásról, mert a legtöbb betegség nem jelent kizáró okot, hiszen a szervezet által a betegség idején termelt antitestek segítenek a baba saját immunrendszerének kialakulásában.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...