Apró allergiások, drága vizsgálatok
Utoljára módositva: 2019-07-26 15:15:59

Évről évre nő Romániában az allergiás gyermekek száma, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár viszont nem támogatja az allergiateszteket. A borsos árú vizsgálatok költségeit a szülőknek kell állniuk.

Petíciót indított egy romániai anyuka azért, hogy felhívja a hatóságok, az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a közegészségügy és a hazai lakosság figyelmét az allergiás gyerekekre, akik számára nem biztosít az állam ingyenes allergiavizsgálatokat. A petíciót, amely a campaniamea.declic.ro oldalon érhető el, már több ezren aláírták. Az aláírók egy kérdőívet is kitöltöttek, amiből kiderült, hogy a legtöbbjük gyermeke nemcsak egy, hanem több különböző dologra is allergiás. A gyerekek 75 százaléka a tejtermékekre allergiás, 40 százalékuk a tojásra, 38 százalékuknak légúti allergiája van, míg 22 százalékuk lisztérzékeny. Az allergiatesztek nagy része nem árkedvezményes vagy ingyenes: a válaszadók 34 százalékának kiskorú gyermeke semmilyen kedvezményes allergiavizsgálatban nem részesült, 25 százalékuk kedvezményesen vagy ingyenesen vehetett igénybe például gasztroenterológusi szakvizsgálatot, ultrahangvizsgálatot, 20 százalékuk kapott kedvezményt ételallergia-vizsgálatra.

Az allergiás gyermekek esetében allergiától függően azonban nem elég csupán egyszer vizsgálni, hogy fennáll-e az allergia, hanem bizonyos időközönként újra kell tesztelni őket. A válaszadók 39 százaléka esetében évente kétszer, 32 százalékuknál évente kell megismételni a tesztet, de 21 százalékuknál háromhavonta esedékes. Ezek a tesztek azonban nagyon drágák: az esetek 43 százalékában felemésztik a család havi költségvetésének 5–10 százalékát, 35 százalékuknál 10 százaléknál is többe kerül, 22 százalékuk esetében a havi családi kassza kevesebb mint 5 százalékába kerül. A petíció aláíróinak 36 százaléka szerint a vérvizsgálatok és különböző tesztek összköltsége egy évben meghaladja a 2500 lejt is, ugyanakkor például a tejfehérjére vagy laktózra allergiás kicsik esetében a speciális tápszerek értéke a 400 lejt is meghaladja havonta.

Szintén nagyon szomorú adat az is, hogy a válaszadók egyötöde szerint az oktatási intézményekben nem figyelnek oda arra, hogy az allergiás gyermeknek milyen ételt szolgálnak fel, egyötödük pedig azt mondta, az óvodákban, iskolákban dolgozók nem tudják, mi a teendőjük, ha egy gyermek esetében allergiás reakciót észlelnek.

 

Egy tejfehérje-allergiás kisfiú mindennapjai

 

Ábel egy szatmárnémeti, közel hároméves, tejfehérje-allergiás óvodás. Egyévesen, a gyermekorvos javaslatára egy egyszerű vérvizsgálat mutatta ki, hogy a sok közül a kisfiú tejfehérje-allergiás. A laborvizsgálat teljes árát ki kellett fizetniük a szülőknek, ami akkor 349 lej volt. Öröm az ürömben, hogy az egyik leggyakoribb gyermekkori allergia, a tejfehérje-allergia kinőhető, ehhez azonban szigorú, hosszan tartó diéta szükséges. A szakember javaslatára így több hónapra száműzni kellett a kicsi ételei közül a tejfehérjét tartalmazó ételeket, emellett pedig este és reggel tápszeres táplálás is javasolt. Jelenleg egy doboz, a Romániában kapható legolcsóbb, tejfehérje-allergiás gyerekek számára készült tápszer ára a legkisebbeknek 73 lej, míg az 1 évesnél idősebb gyerekek esetében 82 lej — ebből azonban 5–7 dobozra is szükség van egy kicsi esetében havonta. Bár a kisfiú már nem fogyaszt tápszert, de a „tej” minden apróságnak jólesik: a vegán, növényi változatok — például zab-, kókusz-, rizs- vagy szójatej — szerencsére már kaphatók a szatmári bevásárlóközpontokban, ezek ára viszont, ha a különböző adalékanyag-menteseket választják, 12 lej körül van. Ebből egyébként az óvodába is vinni kell, ahol a szakács — és ez csak a jóindulatán múlik, hiszen törvényi szabályozás nincs rá — a növényi tejjel készíti el a gyermek ételét, míg a többiek a hagyományos reggelit és ebédet kapják. Ha pedig sikerül betartani a szigorú diétát, akkor Ábel esetében évente egyszer érdemes újratesztelni, hogy kinőtte-e már a tejfehérje-allergiát.

 

Senkit nem érdekel?

 

Míg például a szomszédos Magyarországon hatalmas kedvezményeket biztosítanak a gyógytápszerekre, melyeket akár 90 százalékban is támogatnak, emellett pedig adókedvezményt nyújtanak a szülőknek és az allergiás felnőtteknek, az óvodai és iskolai közétkeztetésben pedig speciális menüt biztosítanak az ételallergiával küszködő gyermekeknek, addig idehaza egyelőre nincs semmilyen szabályozás. Romániában nincs megoldva a speciális diétára szorulók óvodai-iskolai közétkeztetése, nem részesülnek kedvezményben, még a laborvizsgálatok esetében sem, de a legapróbbak kedvezményes, speciális tápszert sem kaphatnak, csak ha a szüleik saját zsebből vásárolják meg ezeket.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 10.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...