Apró allergiások, drága vizsgálatok
Utoljára módositva: 2019-07-26 15:15:59

Évről évre nő Romániában az allergiás gyermekek száma, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár viszont nem támogatja az allergiateszteket. A borsos árú vizsgálatok költségeit a szülőknek kell állniuk.

Petíciót indított egy romániai anyuka azért, hogy felhívja a hatóságok, az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a közegészségügy és a hazai lakosság figyelmét az allergiás gyerekekre, akik számára nem biztosít az állam ingyenes allergiavizsgálatokat. A petíciót, amely a campaniamea.declic.ro oldalon érhető el, már több ezren aláírták. Az aláírók egy kérdőívet is kitöltöttek, amiből kiderült, hogy a legtöbbjük gyermeke nemcsak egy, hanem több különböző dologra is allergiás. A gyerekek 75 százaléka a tejtermékekre allergiás, 40 százalékuk a tojásra, 38 százalékuknak légúti allergiája van, míg 22 százalékuk lisztérzékeny. Az allergiatesztek nagy része nem árkedvezményes vagy ingyenes: a válaszadók 34 százalékának kiskorú gyermeke semmilyen kedvezményes allergiavizsgálatban nem részesült, 25 százalékuk kedvezményesen vagy ingyenesen vehetett igénybe például gasztroenterológusi szakvizsgálatot, ultrahangvizsgálatot, 20 százalékuk kapott kedvezményt ételallergia-vizsgálatra.

Az allergiás gyermekek esetében allergiától függően azonban nem elég csupán egyszer vizsgálni, hogy fennáll-e az allergia, hanem bizonyos időközönként újra kell tesztelni őket. A válaszadók 39 százaléka esetében évente kétszer, 32 százalékuknál évente kell megismételni a tesztet, de 21 százalékuknál háromhavonta esedékes. Ezek a tesztek azonban nagyon drágák: az esetek 43 százalékában felemésztik a család havi költségvetésének 5–10 százalékát, 35 százalékuknál 10 százaléknál is többe kerül, 22 százalékuk esetében a havi családi kassza kevesebb mint 5 százalékába kerül. A petíció aláíróinak 36 százaléka szerint a vérvizsgálatok és különböző tesztek összköltsége egy évben meghaladja a 2500 lejt is, ugyanakkor például a tejfehérjére vagy laktózra allergiás kicsik esetében a speciális tápszerek értéke a 400 lejt is meghaladja havonta.

Szintén nagyon szomorú adat az is, hogy a válaszadók egyötöde szerint az oktatási intézményekben nem figyelnek oda arra, hogy az allergiás gyermeknek milyen ételt szolgálnak fel, egyötödük pedig azt mondta, az óvodákban, iskolákban dolgozók nem tudják, mi a teendőjük, ha egy gyermek esetében allergiás reakciót észlelnek.

 

Egy tejfehérje-allergiás kisfiú mindennapjai

 

Ábel egy szatmárnémeti, közel hároméves, tejfehérje-allergiás óvodás. Egyévesen, a gyermekorvos javaslatára egy egyszerű vérvizsgálat mutatta ki, hogy a sok közül a kisfiú tejfehérje-allergiás. A laborvizsgálat teljes árát ki kellett fizetniük a szülőknek, ami akkor 349 lej volt. Öröm az ürömben, hogy az egyik leggyakoribb gyermekkori allergia, a tejfehérje-allergia kinőhető, ehhez azonban szigorú, hosszan tartó diéta szükséges. A szakember javaslatára így több hónapra száműzni kellett a kicsi ételei közül a tejfehérjét tartalmazó ételeket, emellett pedig este és reggel tápszeres táplálás is javasolt. Jelenleg egy doboz, a Romániában kapható legolcsóbb, tejfehérje-allergiás gyerekek számára készült tápszer ára a legkisebbeknek 73 lej, míg az 1 évesnél idősebb gyerekek esetében 82 lej — ebből azonban 5–7 dobozra is szükség van egy kicsi esetében havonta. Bár a kisfiú már nem fogyaszt tápszert, de a „tej” minden apróságnak jólesik: a vegán, növényi változatok — például zab-, kókusz-, rizs- vagy szójatej — szerencsére már kaphatók a szatmári bevásárlóközpontokban, ezek ára viszont, ha a különböző adalékanyag-menteseket választják, 12 lej körül van. Ebből egyébként az óvodába is vinni kell, ahol a szakács — és ez csak a jóindulatán múlik, hiszen törvényi szabályozás nincs rá — a növényi tejjel készíti el a gyermek ételét, míg a többiek a hagyományos reggelit és ebédet kapják. Ha pedig sikerül betartani a szigorú diétát, akkor Ábel esetében évente egyszer érdemes újratesztelni, hogy kinőtte-e már a tejfehérje-allergiát.

 

Senkit nem érdekel?

 

Míg például a szomszédos Magyarországon hatalmas kedvezményeket biztosítanak a gyógytápszerekre, melyeket akár 90 százalékban is támogatnak, emellett pedig adókedvezményt nyújtanak a szülőknek és az allergiás felnőtteknek, az óvodai és iskolai közétkeztetésben pedig speciális menüt biztosítanak az ételallergiával küszködő gyermekeknek, addig idehaza egyelőre nincs semmilyen szabályozás. Romániában nincs megoldva a speciális diétára szorulók óvodai-iskolai közétkeztetése, nem részesülnek kedvezményben, még a laborvizsgálatok esetében sem, de a legapróbbak kedvezményes, speciális tápszert sem kaphatnak, csak ha a szüleik saját zsebből vásárolják meg ezeket.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:45
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...