Aranyélet a nyugdíjas élet
Utoljára módositva: 2019-05-16 12:43:34

Jólesik békés emberekkel beszélgetni. Olykor az is jó, ha valaki a panasz helyett az élet szépségeiről szól. Nagy Ferenc nyugalmazott agrármérnök horgászás közben készséggel mesélt.

Meghitten horgászott szombaton a határ másik oldalán, a vállaji tó mentén a mezőpetri Nagy Ferenc. A nyugalmazott agrármérnök ugyan kicsit meglepődve fogadta a riporter kérdéseit, de készséggel mesélt.

Aznap reggel jöttek, mint fogalmazott: „pár barátommal, egy unokaöcsémmel meg egy haverral”. Úgy 6 óra felé érkeztek meg, és elég gyenge a fogás. „Hébe-hóba kárászokat fogdosunk” — fejtette ki. „Szép kis tenyereseket” — és íme, a szót kapás követte, pillanatokon belül a kezében ficánkolt a pöttömnyi halacska. „Szórakozunk egy keveset, kikapcsolódunk…” — magyarázta az indítékot, mintha nem lett volna egyértelmű, hogy van abban valami körülírhatatlanul fenséges, ha az ember fia csak üldögél a szép, zöld tó mellett, olykor szót vált egy haverral, és csak úgy elvan. Egyébként nem olyan gyakran járnak ide, a vállaji tóra, hiszen ez amolyan kicsi tó, leginkább akkor jönnek, amikor közel akarnak maradni. Petri ide, azaz Vállajhoz képest csak egy „hajításnyira” található. Ha komolyabban „horgászhatnékjuk” támad, akkor Nagykállóra mennek. Ott ténylegesen lehet szórakozni — mutatott rá. Nagy halakat lehet fogni, ellenben ott is akad egy „kis hiba”: onnét semmit sem lehet hazavinni… Pedig hát mit ér a „mosolygós fogás”, ha otthon nem lehet megenni?!

 

Szórakozni a nagy tavakhoz járnak

 

Esetleg elmennek a Szíki-tóra, amely Balmazújvárosnál van. Az is egy szép tó jóféle halakkal. „Gyakran jövünk át ide ‘Magyarba’. Valahogy — ki tudja, miért — olcsóbb, és talán többet telepítenek, mint odaát, nálunk” — tette hozzá. A legközelebb persze a nagykárolyi városi tó, a Ianculeşti falu melletti van hozzájuk. „Az közel van, de nem szeretjük… Az nagyon szeszélyes tó… Ez azt jelenti, hogy nem mindig lehet halat fogni, és amikor megy, akkor egymás után, kegyetlenül jönnek a halak, 6–8 kilós harcsákat, szürke harcsákat fogdosunk, ám amikor nem megy, akkor kint ülünk három-négy napig, és egy fogás sincs” — mint kifejtette, ők inkább a telepített tavakat szeretik, ahol biztos a fogás.

Múltkor voltak az endrédi tavon, ott is fogott egy 3 kilós és párdekás halat, szép emlék. S ha már szóba kerül, készséggel mutatja is a mobilján ezeket a szép emlékeket. „A legnagyobb halam egy 14 kilós volt, azt Csatáriban fogtam, Várad mellett. Egy ponty volt. Az az egyéni rekordom” — büszkélkedett a „tapogatós” telefonnal a kezében. Egy másik képen egy feleakkora, hétkilós hallal látható, egy másik felvétel egy haverja fogását örökíti meg, és így tovább…

Visszatérve az endrédi fogásra hozzátette, hogy annak azért is örült, mert hazavihette a családnak. Ide, Vállajra is azért jönnek, mert el lehet vinni a fogást. „Amikor halat akarunk enni, akkor ide jövünk” — summázta. Amikor inkább a szórakozás, azaz a kihívás a cél, akkor mennek Kállóra vagy Biharba, Kécre. „Oda érdemes menni. Azok a legtisztességesebbek: ha az ember nem fogja meg a halat annak fejében, amit befizetett, mikor jön kifelé, a kapunál megkapja, ha kell, kiegészítik, tehát onnan nem lehet üres kézzel eljönni” — nevetett a kedélyes úr. Érzése szerint olykor ez is fontos, a belépőjegy fejében azt a pár kiló halat kapja meg az ügyfél — szerinte az jár. Szoktak még menni szintén a tőlünk délre lévő megyében Csatáriba. „Az gyönyörű szép tó, ott is rekordméretű halakat lehet fogni” — tudtuk meg.

 

A „puszilós tavaknál” éhen marad az ember

 

Havonta kétszer-háromszor jönnek, illetve olykor mennek horgászni. Ha már ott vannak, mármint picit messzebb, akkor maradnak is. Eleve egy nagyobb tavat nem is lehet kiismerni reggeltől estig. Kell két-három nap ahhoz, hogy a megfelelő módon történjen meg a „beetetés, a becsalizás”. Utána már jöhet a horgászat, akkor már van esély. Ellenben ugye azokkal az a baj, hogy azok „puszilós tavak”. Azaz nem engedik, hogy elvigyék a zsákmányt. „Megfogod, kiemeled, megpuszilod, lefotózod és visszaengeded” — kesergett megjátszottan. Közben mosolygott, és a madarak is csicseregtek a tópartot körbeölelő fákon. Békés itt lenni.

„Nagyon jó a nyugdíjas élet” — fokozta a riporter irigységét. „Nagyon jó. Nincs óra, nem vagyunk semmihez kötve. Akkor kelek, akkor fekszek, amikor akarok. Akkor csinálom meg a munkámat, amikor kedvem van hozzá. Egy pillanat, kapás van. Kárász lesz ismét. Látja, hogy húzza, mozgatja?” — mondta.

Nagy Ferenc állattenyésztési mérnök a végzettsége szerint. Ellenben otthon már csak galambjai vannak. Egy kevés nyúl is… De más állatot nem tart — nyomatékosította, hogy elég volt az a pár évtizednyi lekötöttség, amikor nem volt se ünnepnap, se vasárnap. „Én azt mondtam, ha én onnét nyugdíjba megyek, nekem állatom otthon nem lesz…” Így hát ekként éli az életét: amikor kedve szottyan, horgászik egy jót. Ha halat akar enni, itt, a közelben dobja a vízbe a horgokat, ha pedig szórakozni van kedve, messzebb megy, a puszilgatós tavakhoz.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...