Aranyérmes a Matei, Vaida kettős
Utoljára módositva: 2017-08-07 11:49:16

Szenzációs eredményt jegyzett a szatmárnémeti Adriana Matei és Vaida Beáta, akik a román strandröplabda történelmében először állhattak a dobogó legfelső fokára az európai szövetség által rendezett valamely felnőtt tornáján.

Újabb történelmi sikert jegyzett a szatmárnémeti Adriana Matei, Vaida Beáta strandröplabdapáros. A Románia színeiben küzdő lányok a 22 évesek Európa-bajnokságán szerzett ezüstérem, illetve a ljubljanai felnőtt Európa-kupa (CEV) szatelliten jegyzett második helyezés után, most már aranyérmet szereztek egy kontinentális viadalon: Adrian Pricop edző tanítványai vasárnap este a lárnakai Finikoudes Beach-en rendezett CEV-szatellitet nyerték meg.

A szatmári páros a norvég, Victoria Faye Kjolberg, Ane Guro Tveit Hjortland kettős elleni 2–0-s (25:23, 21:18) sikerrel hangoltak, majd az ukrán testvérpárost, Inna és Irina Makhnot verték 2–1-re (12:21, 21:13, 15:12). Az orosz Olga Motrich, Szvetlana Kholomina duótól elszenvedett 2–1-es vereség (19:21, 19:21) is belefért, hogy az elődöntőért játszanak a lányok, innen viszont nem hibázhattak. Az első számú kiemeltet, a finn Ida Sinisalo, Niina Ahtiainen párost búcsúztató német Sandra Ittlinger, Lisa Arnholdt duót 2–0-ra (21:12, 22:20), majd az orosz Julia Abalakina, Kszenia Dabizha kettőst verték 2–0-al (21:18, 21:18) és jutottak a döntőbe. A torna utolsó mérkőzésén a lengyel Kinga Kolosinska, Jagoda Gruszczynska volt a vetélytárs, és egy rendkívül fordulatos, 48 perces meccs után a szatmári lányok 2–1-re nyertek (19:21, 21:12, 15:11).

„Amikor holnap reggel felébredünk, és rájövünk, hogy mit értünk el, biztosan nem fogjuk elhinni — nyilatkozta még vasárnap este az európai szövetség (CEV) honlapjának Matei. — Úgy érezzük, hogy egy álom vált valóra. Hihetetlen volt itt a légkör, és mindig kedves emlékeink lesznek Ciprusról” — tette hozzá.

Top 100-ban

Említést érdemel, hogy a Matei, Vaida kettős 14. kiemeltként szerepelt a 48 csapatos tornán, viszont nála jobban rangsorolt párosokkal játszott végig. Ugyanakkor a fentebb említett mindegyik páros bejutott a lettországi Jurmalában augusztus 16-án kezdődő felnőtt Eb döntő tornájára.

A CEV honlapjának beszámolója szerint egyébként „végső gyilkosokként”, mutatta be a ciprusi torna két döntős párosát, mivel sem Románia, sem Lengyelország csapatai nem voltak a favoritok között.

„Senki sem számított arra, hogy ilyen messzire eljutunk. De hittünk magunkban, ez volt a sikerünk titka. Mindig emlékezni fogunk Lárnakára, nem csak azért, mert nyertünk, hanem azért is, mert a csodálatos közönség támogatása sokat jelentett nekünk” — tette hozzá Vaida.

A július 31-én frissített európai rangsorban a szatmári lányok már a 84. helyen állnak 716 ponttal, de a mostani siker – a jól megérdemelt pénzjutalom mellett – 200 pontot hozott a konyhára, amellyel bizonyára sokkal feljebb röpítheti őket a táblázatba. Ezen a héten tovább gyarapíthatják egységeiket a lányok, amennyiben a szerdán kezdődő vaduzi szatelliten is a legjobb nyolc között zárnak. A liechtensteini megmérettetésen 43 csapat vesz részt és vasárnapig tart.

Hat hét múlva itthon

A szatmári lányok nemzetközi szereplése jó hatással van a közelgő szatmárnémeti szatellit torna rendezésére. Szeptember 21–24-én a megyeszékhely központjában zajlik majd a város eddigi legjelentősebb sporteseménye, hiszen ilyen rangú tornát még nem rendeztek Szatmárnémetibe (de Romániában sem). Bár a nevezés csak másfél hét múlva zárul, a CEV honlapjának közlése szerint már 19 ország 39 csapata nevezett. Eddig Ausztriából (1 csapat), Belgiumból (2), Csehországból (2), Dániából (2), Angliából (1), Franciaországból (3), Németországból (6), Görögországból (3), Izraelből (1), Olaszországból (1), Hollandiából (4), Norvégiából (2), Lengyelországból (1), Romániából (a Matei, Vaida kettős), Skóciából (1), Slovéniából (1), Szerbiából (a tavalyi, Szatmárnémetiben rendezett felnőtt Balkán-bajnokság győztesei, a Marija Milosevici, Milena Matici páros), Svájcból (1), Szlovákiából (2) és Ukrajnából (3) neveztek a 4000 euró összdíjazású szatmári tornára.

Szöveg: Pesek Attila

Fotó: cev.lu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...