Aszályos nyárra jön az ősz
Utoljára módositva: 2019-09-03 13:55:28

Mától vége a kánikulának, és lassan rátelepszik az ősz Szatmár megyére, pont iskolakezdésre lesz stabilan itt. A meteorológusok szerint kellemes hőmérséklettel kecsegtet a vénasszonyok nyara.

Aszályos, az átlagosnál melegebb nyarunk volt, összegeztek a Szatmári Friss Újság kérésére a kolozsvári meteorológiai intézet munkatársai, és lassan fog ősziesedni az idő, hetente egy-egy fokkal lesz egyre hűvösebb.

 

Kevés eső esett

 

A Szatmár megyére érvényes nyári hőmérsékleti átlagok szerint melegebb nyarunk volt, mint a megszokott, a júliusi hónap kivételével, amikor átlagos hőmérsékleteket mértek. Csapadék tekintetében viszont még sokkal rosszabb a helyzet, egyik nyári hónapban sem esett idén annyi eső, mint amennyi megszokott lett volna. Júniusban a nyáron szükséges csapadéknak csak hatvan, júliusban kilencven, augusztusban pedig kevesebb mint harminc százaléka esett le Szatmár megyében. Az aszályos időszak azért következhetett be a néphiedelem szerint, mert idén Medárd-napkor a Kárpát-medence túlnyomó részén egyetlen csepp eső sem esett, és ugyebár köztudott, hogy a száraz Medárd-napot negyvennapos aszályos időszak követi.

 

Lassan fog hűlni az idő

 

Ma sem lesz már harminc fok, de éjszaka még hűvösebb levegő érkezik fölénk, szerdára pedig már a 25 fokot sem fogja elérni a hőmérséklet. Szeptember kilencedikétől pedig már végérvényesen itt lesz az ősz, az ilyenkor megszokotthoz közel álló hőmérsékletek mellett. Csak kicsit lesz eltérő az átlagostól a szeptemberi átlaghőmérséklet, egy fokkal lesz magasabb az ebben az évszakban megszokottnál. Nagy hőmérséklet-ingadozásokra azonban számítani lehet, jelzik a meteorológusok: lesznek harmincfokos, de húszfokos nappalok is ebben a hónapban. A szeptemberi átlaghőmérséklet 23 fok lesz, a hónap végére pedig már 19 fokig csökkennek majd az értékek. Volt már októberi kánikula néhány évvel ezelőtt, amelyik egy hétig is kitartott, az európai előrejelzési szolgálat azonban ennyire előre az időben nem lát pontosan; Kolozsvárra nem is érkeznek az időben ilyen távolra mutató adatok.

 

Népi meteorológia

 

Szeptember ötödikén lesz Lőrinc napja, s a népi időjóslás szerint nagyon fontos, hogy derűs, napos idő legyen akkor, mert ha így történik, akkor az ősz további része is derűs lesz. Viszont amilyen idő van szeptember nyolcadikán, Fecskehajtó Kisasszony napján, annak teljesen az ellentéte lesz a hónap hátralévő részében. A rövid távú tudományos előrejelzés szerint szeptember ötödikén felhős idő lesz, de sok napsütés mellett, nyolcadikán, vasárnap pedig esős idő lesz, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy kellemesen őszies időt éljünk meg ebben a hónapban.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...