Aszfalt kerül száz hektárra
Utoljára módositva: 2018-07-16 18:25:50

Lesznek még akadályok a szatmárnémeti elkerülő út építésében, de a kivitelező mérnökei azt mondják, ha a hatóságok nem kötnék az ebet a karóhoz, egy év alatt végezhetnek a munkával.

Az építkezés-kezdési utasítás kiadása óta eltelt időben a körgyűrű-építés különböző munkafázisairól készítettek jelentést az Itineránál, amit megküldtek a munkát megrendelő országos közútkezelő hatóságnak (CNAIR), amit az jóváhagyott, visszaküldött vagy módosíttatott, ezzel telt az elmúlt két és fél hét. Tegnap a prioritást élvező két szakaszon, a Károlyi út és a Szamos, illetve a folyó és a Petei út közötti szakaszon volt a legnagyobb a mozgás, a talaj előkészítési munkálatokkal egy időben laboratóriumi talajvizsgálatokat is végeznek, megállapítandó milyen és mennyi anyaggal kell dolgozniuk a körút megfelelő teherbírásának eléréséhez. A cég egyik mérnöke a helyszínen elmondta, a talaj felső rétegét kötelező módon és a talaj minőségétől függetlenül felszedik — útépítésnél ez nem maradhat az úttest alatt —, ezt később az útkorona és a felüljárók szélére fektetik majd vissza, felszíni talajrétegként alkalmazva.

Négy ponton késleltetheti a munkavégzést a bürokrácia, három esetben az Electrica szakszerű hozzáállására lenne szükség a megszakítások elkerülése érdekében, egy esetben pedig a vízügyi hatóságnak kellene operatívnak lennie. Két helyen magasfeszültségű oszlop van az út nyomvonalában, egy helyen pedig, a Zsadányi úton túl alacsonyan lévő, megereszkedett, szintén nagyfeszültségű ellátóvezeték miatt fordultak írásban az elektromosáram-szolgáltatóhoz. Az állami cég hozzáállására az érdektelenség jellemző, az útépítőtől vár hatástanulmányt arról, milyen módon oldható meg a probléma és mi lesz a beavatkozásoknak a következménye. A vízügyi igazgatóság beleegyezését a töltésen és ennek közelében elvégzésre váró munkák miatt kérték ki, a szatmári hatóság engedélye megvan, az ügy most Kolozsváron vár valamelyik tisztviselőre, utána pedig bukaresti kálvária is meg fogja előzni a híd építéséhez szükséges zöld jelzés kiadását.

Mindennap több mint száz ember és több mint kéttucatnyi munkagép dolgozik a nyomvonal alapozásra megfelelővé tételén, a beruházás megyei méreteket ölt, az Itinera nyolc településen, köztük Pusztadarócon és Vetésen nyitott kőfejtőt, homokszedőt és talajkitermelő állomásokat, hogy biztosítsa az alapozáshoz, a betonozáshoz és az aszfaltozáshoz szükséges különféle nyersanyagokat. Hogy készen legyen a húsz kilométer hosszú elkerülőút, több mint egymillió négyzetméternyi felületet kell leaszfaltozniuk az utászoknak.

A legelső, mindenki számára érzékelhető fázisához szeptember elsejétől érhet el a munkafolyamat, ekkor lesz szükség forgalom-átszervezésre a Petei és a Károlyi úton. A felüljáró építés miatt szervizútra terelik majd az autókat ott, ahol a körgyűrű felüljáróval fogja ezeket keresztezni és ahol ezeket a közúti létesítményeket meg kell építeni.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...