Aszfalt kerül száz hektárra
Utoljára módositva: 2018-07-16 18:25:50

Lesznek még akadályok a szatmárnémeti elkerülő út építésében, de a kivitelező mérnökei azt mondják, ha a hatóságok nem kötnék az ebet a karóhoz, egy év alatt végezhetnek a munkával.

Az építkezés-kezdési utasítás kiadása óta eltelt időben a körgyűrű-építés különböző munkafázisairól készítettek jelentést az Itineránál, amit megküldtek a munkát megrendelő országos közútkezelő hatóságnak (CNAIR), amit az jóváhagyott, visszaküldött vagy módosíttatott, ezzel telt az elmúlt két és fél hét. Tegnap a prioritást élvező két szakaszon, a Károlyi út és a Szamos, illetve a folyó és a Petei út közötti szakaszon volt a legnagyobb a mozgás, a talaj előkészítési munkálatokkal egy időben laboratóriumi talajvizsgálatokat is végeznek, megállapítandó milyen és mennyi anyaggal kell dolgozniuk a körút megfelelő teherbírásának eléréséhez. A cég egyik mérnöke a helyszínen elmondta, a talaj felső rétegét kötelező módon és a talaj minőségétől függetlenül felszedik — útépítésnél ez nem maradhat az úttest alatt —, ezt később az útkorona és a felüljárók szélére fektetik majd vissza, felszíni talajrétegként alkalmazva.

Négy ponton késleltetheti a munkavégzést a bürokrácia, három esetben az Electrica szakszerű hozzáállására lenne szükség a megszakítások elkerülése érdekében, egy esetben pedig a vízügyi hatóságnak kellene operatívnak lennie. Két helyen magasfeszültségű oszlop van az út nyomvonalában, egy helyen pedig, a Zsadányi úton túl alacsonyan lévő, megereszkedett, szintén nagyfeszültségű ellátóvezeték miatt fordultak írásban az elektromosáram-szolgáltatóhoz. Az állami cég hozzáállására az érdektelenség jellemző, az útépítőtől vár hatástanulmányt arról, milyen módon oldható meg a probléma és mi lesz a beavatkozásoknak a következménye. A vízügyi igazgatóság beleegyezését a töltésen és ennek közelében elvégzésre váró munkák miatt kérték ki, a szatmári hatóság engedélye megvan, az ügy most Kolozsváron vár valamelyik tisztviselőre, utána pedig bukaresti kálvária is meg fogja előzni a híd építéséhez szükséges zöld jelzés kiadását.

Mindennap több mint száz ember és több mint kéttucatnyi munkagép dolgozik a nyomvonal alapozásra megfelelővé tételén, a beruházás megyei méreteket ölt, az Itinera nyolc településen, köztük Pusztadarócon és Vetésen nyitott kőfejtőt, homokszedőt és talajkitermelő állomásokat, hogy biztosítsa az alapozáshoz, a betonozáshoz és az aszfaltozáshoz szükséges különféle nyersanyagokat. Hogy készen legyen a húsz kilométer hosszú elkerülőút, több mint egymillió négyzetméternyi felületet kell leaszfaltozniuk az utászoknak.

A legelső, mindenki számára érzékelhető fázisához szeptember elsejétől érhet el a munkafolyamat, ekkor lesz szükség forgalom-átszervezésre a Petei és a Károlyi úton. A felüljáró építés miatt szervizútra terelik majd az autókat ott, ahol a körgyűrű felüljáróval fogja ezeket keresztezni és ahol ezeket a közúti létesítményeket meg kell építeni.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...