Aszfalt kerül száz hektárra
Utoljára módositva: 2018-07-16 18:25:50

Lesznek még akadályok a szatmárnémeti elkerülő út építésében, de a kivitelező mérnökei azt mondják, ha a hatóságok nem kötnék az ebet a karóhoz, egy év alatt végezhetnek a munkával.

Az építkezés-kezdési utasítás kiadása óta eltelt időben a körgyűrű-építés különböző munkafázisairól készítettek jelentést az Itineránál, amit megküldtek a munkát megrendelő országos közútkezelő hatóságnak (CNAIR), amit az jóváhagyott, visszaküldött vagy módosíttatott, ezzel telt az elmúlt két és fél hét. Tegnap a prioritást élvező két szakaszon, a Károlyi út és a Szamos, illetve a folyó és a Petei út közötti szakaszon volt a legnagyobb a mozgás, a talaj előkészítési munkálatokkal egy időben laboratóriumi talajvizsgálatokat is végeznek, megállapítandó milyen és mennyi anyaggal kell dolgozniuk a körút megfelelő teherbírásának eléréséhez. A cég egyik mérnöke a helyszínen elmondta, a talaj felső rétegét kötelező módon és a talaj minőségétől függetlenül felszedik — útépítésnél ez nem maradhat az úttest alatt —, ezt később az útkorona és a felüljárók szélére fektetik majd vissza, felszíni talajrétegként alkalmazva.

Négy ponton késleltetheti a munkavégzést a bürokrácia, három esetben az Electrica szakszerű hozzáállására lenne szükség a megszakítások elkerülése érdekében, egy esetben pedig a vízügyi hatóságnak kellene operatívnak lennie. Két helyen magasfeszültségű oszlop van az út nyomvonalában, egy helyen pedig, a Zsadányi úton túl alacsonyan lévő, megereszkedett, szintén nagyfeszültségű ellátóvezeték miatt fordultak írásban az elektromosáram-szolgáltatóhoz. Az állami cég hozzáállására az érdektelenség jellemző, az útépítőtől vár hatástanulmányt arról, milyen módon oldható meg a probléma és mi lesz a beavatkozásoknak a következménye. A vízügyi igazgatóság beleegyezését a töltésen és ennek közelében elvégzésre váró munkák miatt kérték ki, a szatmári hatóság engedélye megvan, az ügy most Kolozsváron vár valamelyik tisztviselőre, utána pedig bukaresti kálvária is meg fogja előzni a híd építéséhez szükséges zöld jelzés kiadását.

Mindennap több mint száz ember és több mint kéttucatnyi munkagép dolgozik a nyomvonal alapozásra megfelelővé tételén, a beruházás megyei méreteket ölt, az Itinera nyolc településen, köztük Pusztadarócon és Vetésen nyitott kőfejtőt, homokszedőt és talajkitermelő állomásokat, hogy biztosítsa az alapozáshoz, a betonozáshoz és az aszfaltozáshoz szükséges különféle nyersanyagokat. Hogy készen legyen a húsz kilométer hosszú elkerülőút, több mint egymillió négyzetméternyi felületet kell leaszfaltozniuk az utászoknak.

A legelső, mindenki számára érzékelhető fázisához szeptember elsejétől érhet el a munkafolyamat, ekkor lesz szükség forgalom-átszervezésre a Petei és a Károlyi úton. A felüljáró építés miatt szervizútra terelik majd az autókat ott, ahol a körgyűrű felüljáróval fogja ezeket keresztezni és ahol ezeket a közúti létesítményeket meg kell építeni.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...