Átadták A falvak mécsesei-díjakat
Utoljára módositva: 2014-06-23 12:01:21

Szatmár megye napjain húsz olyan személy vehette át A falvak mécsesei-elismerést, akik sokat tettek településeiken azért, hogy életben maradjanak a helyi szokások, és fejlődjön a kulturális élet. Közöttük öt magyar és három sváb nemzetiségű volt.

 

Kocsis Tünde

A régi főtéren felállított színpadon Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szombaton, a díjak átadása előtt elmondta, hogy a Szatmár Megyei Tanács az utóbbi években odafigyel arra, hogy elismerje azok munkáját, akik azokon a településeken, ahol élnek, sokat tesznek azért, hogy a ma élők — főként a fiatalok — megőrizzék az elődeiktől örökölt szokásokat, hagyományokat, jelentős részt vállalnak a közélet formálásából, egyszóval sokat tesznek a kulturális élet fellendítéséért. Éppen ezért a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központon keresztül minden évben díjazzák ezeket a személyeket. Az idén első alkalommal a megyenapi rendezvénysorozat keretében került sor a díjátadásra, éppen azért, hogy a más településekről érkezettek is megismerjék a díjazottakat. Nagy Orbán színművész, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ projekt- és programigazgatója román és magyar nyelven mutatta be azt a húsz személyt, akik az idén elismerésben részesültek.

 

Díjazottak

 

Czier Zsolt

Ebben az évben a díjazottak között öt magyar és három sváb nemzetiségű volt. Mircea Câcu (Erdőd) és Czier Zsolt (Mezőfény) a fúvószenekarok megalakításáért, az együttesek hazai és külföldi rendezvényeken való számtalan fellépéséért kapott díjat. A mikolai Bú Juliannát azért a több tíz éve kifejtett közéleti tevékenységéért részesítették elismerésben, amit a hagyományőrzés, a kultúraszervezés, valamint a népdaléneklés terén kifejtett. Szakács Imre Erdődön, ahol már a magyarok és a svábok is kisebbségben élnek, megalapította az Erdődi Petőfi Kört, melynek tagjai rendszeresen szerveznek hagyományőrző rendezvényeket, és ápolják a Petőfi-kultuszt. Kocsis Tünde Avasújvárosban néptánc- és színjátszó csoportot irányít, rendszeresen szerveznek hagyományőrző rendezvényeket, műsoraikkal más megyékbe és a határon túlra is eljutnak. Kiskasza László Tasnádon fejt ki eredményes kulturális és hagyományőrző tevékenységet. Diákszínjátszó csoportot hozott létre, azt irányította, az ő érdeme az, hogy Tasnádnak színházbérletes közönsége van. Kiss Zita Nagykárolyban fejt ki jelentős kultúrtevékenységet. Számos irodalmi, művészeti rendezvényt szervezett, amelyek mind-mind a magyar kultúra népszerűsítését szolgálják. Pech Ferenc alapította meg a bélteki fúvószenekart, amely több olyan magyarországi és németországi testvértelepülésre is eljutott, ahol a kapcsolatok létrehozásában szintén ő vállalt szerepet. Nagy hangsúlyt helyez a sváb hagyományok és szokások megőrzésére.

 

Kiskasza László

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mircea Cacu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pech Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiss Zita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bú Julianna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...