Átadták A falvak mécsesei-díjakat
Utoljára módositva: 2014-06-23 12:01:21

Szatmár megye napjain húsz olyan személy vehette át A falvak mécsesei-elismerést, akik sokat tettek településeiken azért, hogy életben maradjanak a helyi szokások, és fejlődjön a kulturális élet. Közöttük öt magyar és három sváb nemzetiségű volt.

 

Kocsis Tünde

A régi főtéren felállított színpadon Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szombaton, a díjak átadása előtt elmondta, hogy a Szatmár Megyei Tanács az utóbbi években odafigyel arra, hogy elismerje azok munkáját, akik azokon a településeken, ahol élnek, sokat tesznek azért, hogy a ma élők — főként a fiatalok — megőrizzék az elődeiktől örökölt szokásokat, hagyományokat, jelentős részt vállalnak a közélet formálásából, egyszóval sokat tesznek a kulturális élet fellendítéséért. Éppen ezért a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központon keresztül minden évben díjazzák ezeket a személyeket. Az idén első alkalommal a megyenapi rendezvénysorozat keretében került sor a díjátadásra, éppen azért, hogy a más településekről érkezettek is megismerjék a díjazottakat. Nagy Orbán színművész, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ projekt- és programigazgatója román és magyar nyelven mutatta be azt a húsz személyt, akik az idén elismerésben részesültek.

 

Díjazottak

 

Czier Zsolt

Ebben az évben a díjazottak között öt magyar és három sváb nemzetiségű volt. Mircea Câcu (Erdőd) és Czier Zsolt (Mezőfény) a fúvószenekarok megalakításáért, az együttesek hazai és külföldi rendezvényeken való számtalan fellépéséért kapott díjat. A mikolai Bú Juliannát azért a több tíz éve kifejtett közéleti tevékenységéért részesítették elismerésben, amit a hagyományőrzés, a kultúraszervezés, valamint a népdaléneklés terén kifejtett. Szakács Imre Erdődön, ahol már a magyarok és a svábok is kisebbségben élnek, megalapította az Erdődi Petőfi Kört, melynek tagjai rendszeresen szerveznek hagyományőrző rendezvényeket, és ápolják a Petőfi-kultuszt. Kocsis Tünde Avasújvárosban néptánc- és színjátszó csoportot irányít, rendszeresen szerveznek hagyományőrző rendezvényeket, műsoraikkal más megyékbe és a határon túlra is eljutnak. Kiskasza László Tasnádon fejt ki eredményes kulturális és hagyományőrző tevékenységet. Diákszínjátszó csoportot hozott létre, azt irányította, az ő érdeme az, hogy Tasnádnak színházbérletes közönsége van. Kiss Zita Nagykárolyban fejt ki jelentős kultúrtevékenységet. Számos irodalmi, művészeti rendezvényt szervezett, amelyek mind-mind a magyar kultúra népszerűsítését szolgálják. Pech Ferenc alapította meg a bélteki fúvószenekart, amely több olyan magyarországi és németországi testvértelepülésre is eljutott, ahol a kapcsolatok létrehozásában szintén ő vállalt szerepet. Nagy hangsúlyt helyez a sváb hagyományok és szokások megőrzésére.

 

Kiskasza László

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mircea Cacu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pech Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiss Zita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bú Julianna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...