Átadták a Szaniszló–Ömböly útszakaszt
Utoljára módositva: 2014-09-22 09:07:43

Szeptember 20-án 15 órakor ünnepélyes keretek között került átadásra a Szaniszló és Ömböly közötti, felújított útszakasz.

A két szomszédos megye vezetői a felújított útszakasz hivatalos átadásán

A Szaniszló és Ömböly közúti összeköttetésének újraélesztése című projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kapott támogatást. A projekt fő célkitűzése Szaniszló községközpont és a magyarországi Ömböly települések néhány évtizede még létezett közúti összeköttetésének újrateremtése volt, ezáltal csökkentve az érintett falvak elzártságát a határ mindkét oldalán egy új, határon átvezető út megnyitása révén, mely hazánk schengeni övezethez való csatlakozása után válik használhatóvá, hiszen a projektnek nem volt része egy új határátkelő kiépítése. Az érintett útszakasz hossza összesen 11,26 km. Szatmár megye, mint vezető partner, a projekten belül a 196C jelzésű megyei út korszerűsítését — a 196B és a 196C jelzésű megyei utak metszéspontjától Károlypusztáig (Horea) —, valamint a Károlypusztától az államhatárig vezető új út építését végezte (hossza 9,78 km). Ömböly község önkormányzata és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a magyarországi útszakasz építését végezte Ömböly központjától az államhatárig (hossza 1,48 km). A pályázat 2011. július elsején kezdődött és 2014. október 31-én zárul. A projekt teljes költségvetése 5 659 419 euró, melyből a Szatmár Megyei Tanácsra bruttó 4 891 961 euró jutott. A munkálatokat a Tehnic Asist Kft. végezte, a kivitelezés időtartama 8 hónap volt a munkálatok megkezdésétől számítva. A műszaki felügyeletet végző cég, a kolozsvári Starcom Exim Kft. volt, a műszaki tervek és a kivitelezés időtartama alatti tervezési felügyeletet a nagyváradi Aquageotop Kft. végezte.

 

Szávics Petra, az Uniós Alapok Minisztériumának államtitkára elmondta, a határon átnyúló utak felújítása és létrehozása prioritása volt és marad a román-magyar határszakaszon megvalósuló európai uniós finanszírozású határon átnyúló programoknak. A 2007–2013-as programból összesen 10 ilyen út jön létre, megduplázva a létező közúti kapcsolatok számát, megszüntetve számos zsáktelepülés elszigeteltségét, mint Szaniszló, Károlypuszta és Ömböly esetében is. Az utak hozadéka főként abban rejlik, hogy ezek elengedhetetlen alapjait képezik a települések gazdasági és társadalmi fejlődésének, a települések jövőbeni határon átnyúló együttműködésének. A Szaniszló-Ömböly közötti út felavatása szimbolikus jelleggel is bír, hiszen Európa-szerte ezen a hétvégén ünnepelték az Európai Együttműködés Napját (szeptember 21.), melynek keretén belül több száz határon átnyúló projekt keretében kerülnek megrendezésre események, mutatott rá az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...