Átadták az orvos és művészlakásokat
Utoljára módositva: 2017-08-21 22:01:18

Az épület mindig legyen tele lakókkal, gyermekzsivajjal, az udvar kisautókkal és biciklikkel — a hétfőn átadott és megáldott, modern lakásokra augusztus 25-ig várják a jelentkezéseket.

2014. március elején helyezték el azokat az alapköveket — szám szerint hetet, s külön érdekességük, hogy Marosvásárhely utcáiról származnak, és mindegyikükre a projekt egy-egy támogatójának a neve van rávésve —, melyekre felépült a hat, kellemes és hangulatos Studium Szolgálati Lakás épületegyüttese. Ezek a lakások jóval többek, mint csak egy épület vagy fiatal orvosok és művészek otthona, hiszen — mint a hétfői avatóünnepségen elhangzott — közösségalakító és -építő szerepük is lesz, s ez legalább annyira fontos (bár jóval időigényesebb), mint a lakások elsődleges célja: hazacsalogatni, itthon maradásra bírni a szakképzett fiatalokat. Hiszen aki épít, az jövőt szeretne ott maga, gyermekei és utódai számára.

Meghatódva állok itt, mert itt voltam az alapkőletételnél is — és milyen sok volt akkor a kétkedő. A kórházat fenntartó megyei tanács elnökeként a szatmári egészségügy gondjaival, az ember– és közösséghiánnyal naponta szembesülök. Ennek a hiánynak egy részét lehet pótolni, de ez a ház nem csak lakást és otthont biztosít, hanem közösségalakító szerepe is lesz — és akkor lesz változás a szatmári egészségügyben. Ma is leteszünk egy alapkövet és elkezdünk építeni valamit, amit sokkal nehezebb lesz megépíteni, mint egy házat.” — fogalmazott Pataki Csaba a Studium Orvosi és Művészeti Szolgálati lakások átadásán. A marosvásárhelyi székhelyű Studium – Prospero Alapítvány 2014 márciusában tette le a szolgálati lakások alapköveit, az épületegyüttes az Eugen Ionesco utcában épült a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Studium Állandó Támogatók támogatásával, közel 400 000 euróból. A kétszer két éves, csak rezsiköltséges lakhatásért Szatmárnémetiben dolgozó orvosok, gyógyszerészek, valamint művészeti területen dolgozó fiatal szakemberek pályázhatnak a rendelkezésre álló, igényesen kialakított, modernül berendezett és elektromos háztartási cikkekkel felszerelt konyhával–fürdőszobával rendelkező, három kétszobás és három egyszobás lakás valamelyikéért. Emellett az alapítvány egy kétszobás lakást vásárolt Szatmárnémeti új központjában, amely szintén szolgálati lakásként működik majd.

„Az egyetemi központokban biztosított az orvosutánpótlás, de a Szatmárnémetihez hasonló városok számára az elszármazott szakemberek hazacsalogatása a tét. Marosvásárhelyen jelenleg 350 magyar anyanyelvű rezidens orvos dolgozik — közülük 23 szatmári, s ezen belül hét tasnádi. Az ő hazacsábitásuk a feladat.” — mondta s kívánt a majdani lakóknak erőt és egészséget dr. Vass Levente, a a Studium – Prospero Alapítvány elnöke, Maros megyei parlamenti képviselő. A fiatalok hazavonzásának két alapfeltételét — munkahely és lakás — emelte ki Kereskényi Gábor polgármester is, s mint hangsúlyozta: „Egyik sem könnyen teljesíthető feltétel, de nagy öröm, hogy ezen szolgálati lakások felépítésének egyik helyszíne Szatmárnémeti lett. Íme, most szalagot vágunk, de a munkánknak, feladatunknak ezzel nincs vége — a szakképzett munkaerőhiányban még jobban felértékelődik ez a beruházás és biztos vagyok benne: lesz kinek megnyitni ezeket a lakásajtókat, átadni a lakáskulcsokat” — fogalmazott, hozzátéve azt is: a város költségvetésében elkülönített összeg van a Ionesco és a környező utcák felújítására, leaszfaltozására. Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott: óriási jelentőségű az ilyen lakások építése, hiszen az egészségügy áldatlan állapotával mindenki tisztában van. „A fiatal orvosok elhagyják Erdélyt, elhagyják a Karpát-medencét. A jobb fizetések reményében Nyugat-Európában vagy a tengeren túlon keresnek munkát. Ha ilyen lakásokat tudunk építeni, ilyen életkörülményeket tudunk családoknak nyújtani, akkor azt gondolom, hogy sokan elgondolkoznak azon, hogy van-e értelme elmenni, főleg ha még jó fizetéseket is tudunk biztosítani” – tette hozzá.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, nyomatékosítva: magyar emberként kell itt maradnunk, tudva mit akarunk és azt hogyan szeretnénk. „Aki épít, az jövőt szeretne ott a maga, gyermekei és utódai számára. Ezer esztendő után sem lehet az a szándékunk, hogy elhagyjuk a szülőföldet, hogy asszimilálódjunk, hiszen mi magyarként akarunk itt maradni és élni. Magyar jövőt akarunk építeni. Kívánom, az épület mindig legyen tele lakókkal, gyermekzsivajjal, az udvaron biciklikkel, kisautókkal” — mondta. A köszöntőket követően nm. és ft. Schönberger Jenő megyés püspök és Király Lajos református esperes áldotta meg az épületet, egészséget, jóságot, törvénytiszteletet, örömöt kérve a lakókra.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...