Átfogó ellenőrzés Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2015-01-06 10:09:52

A többnapos áramkimaradás miatt Gerea ellenőrző testülete átfogó ellenőrzést tart Nagykárolyban. A lakosság a törvényes előírásoknak megfelelően kérhet kártérítést az Electrica Rt.-től.

 

Gheorghe Coicea főmérnök (jobbról az első) elmondta, kártérítést igényelhetnek a károlyiak az áramkimaradás miatt

A Nagykárolyban történt rendkívüli áramszünet miatt az energia, kis- és középvállalkozások miniszterének, Andrei Gereának az ellenőrző testülete Szatmár megyébe érkezik kivizsgálni a helyzetet — jelentette be Eugeniu Avram kormánybiztos tegnap, a Sürgősségi Helyzeteket Felügyelő Megyei Bizottság ülésén. Az elöljáró arról is beszámolt, hogy az Electrica Rt. vezérigazgatójával folytatott telefonos egyeztetés során ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy Nagykárolyban a lehető legrövidebb időn belül elvégzik a szükséges munkálatokat az elektromos hálózaton. A tegnapi gyűlésen részt vett az Electrica Rt. Szatmár megyei részlegének főmérnöke, Gheorghe Coicea is, aki beszámolt a 2014-ben elvégzett fejlesztésekről, beruházásokról, illetve az idei évre tervezett munkálatokról is. Kiderült, hogy tavaly 12 millió lej összértékű, az elektromos hálózat korszerűsítését célzó beruházás történt, míg az idei évre beütemezett munkálatok összértéke 17 millió lej. Szatmárnémetiben európai uniós finanszírozással sikerült több transzformátorházat erősebbre cserélni, és a föld alatti vezetékeket is elkezdték cserélni. „Nagykárolyban egy láncreakció miatt volt ilyen méretű probléma. Először december 30-án, 20.10 órakor hibásodott meg egy vezeték. Ekkor a fogyasztókat tartalékrendszerre kapcsolták, amely azonban nem bírta a terhelést, így december 31-én két részletben maradt Nagykároly lakosságának majdnem fele áramellátás nélkül. Mivel nagyon hideg volt, nehezen haladtunk az ásással, és a szomszédos megyékből érkezett segítséggel sem tudtunk gyorsabban dolgozni. A problémát január másodikán estére sikerült teljesen megoldanunk” — fogalmazott a főmérnök, aki arról is beszámolt, hogy a Nagykárolyban meghibásodott négy vezeték közül háromnak a cseréjét belefoglalták a 2015-ös fejlesztési tervbe. A szakember azt is elárulta, hogy a megyében található elektromos hálózatok jelentős része 1989 előtt lett kialakítva, így nem kell csodálkozni a meghibásodások miatt. Eugeniu Avram elmondta, az Electrica Rt. műszaki osztályának munkatársai és a miniszter küldöttei azért érkeznek a napokban a megyébe, hogy ellenőrizzék, mindent megtettek-e annak érdekében az érintettek, hogy a meghibásodást a lehető legrövidebb időn belül elhárítsák. A főmérnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a fogyasztók a törvényes keretek között jogosultak kártérítésre az áramkimaradás miatt, de azt írásban kell igényeljék. Gheorghe Coicea a prefektusi hivatal rendelkezésére bocsájtotta az Electrica beruházási tervét. Avram kihangsúlyozta, egy héten belül találkozóra hívja majd a polgármestereket, hogy egyeztessenek az elektromos hálózatok állapotáról, s ahol nagy gondok vannak, sürgessék meg azok kijavítását, hogy a nagykárolyi esethez hasonló ne fordulhasson elő máshol.

 

Fagyos napok jönnek

 

Tegnap Avram arra is felhívta a figyelmet, hogy a január 9-ig komoly fagyokra lehet számítani térségünkben, ezért a Sürgősségi Helyzeteket Felügyelő Megyei Bizottság tagjai állandó jelenlétet kell hogy biztosítsanak, a hajléktalanokra, a várandós nőkre, a cukorbetegekre, a dialízisre szorulókra jobban oda kell figyelniük, ugyanakkor a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóságnak a kórházakat kell monitorizálnia. Az elöljáró abbeli reményének adott hangot, hogy nem lesz semmilyen probléma az elkövetkező napokban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...