Átfogó tanulmányra volna szükség
Utoljára módositva: 2019-06-05 12:01:12

A Szamoson történő homok- és kavicskitermelés hatásainak ismerete érdekében indokolt lenne egy vízügyi-környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése, hangzott el a szakmai tanácskozáson.

Szakmai tanácskozás zajlott tegnap a szatmárnémeti Zöld Házban, a ROHU62 JOINTGREENCORR kódszámú, Határtalan zöld folyosó nevet viselő Interreg V-A Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program keretében. Az ülésen a Szamos medrében történő homok- és kavicskitermelés Natura 2000-es védett területeket érintő káros hatásaira hívták fel a figyelmet.

Jelen voltak a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai, a szatmárnémeti, szatmárudvari, a vetési, a pálfalvi, Magyarországról pedig a csengeri önkormányzat képviselői, ugyanakkor a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal képviselői, az Erdélyi Kárpát Egyesület, illetve több magyarországi civil szervezet képviselői, valamint romániai és magyarországi, homok- és kavicskitermeléssel foglalkozó vállalkozások képviselői is.

Az eseményen Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója üdvözölve a jelenlévőket, majd az ügynökség munkatársa, Lincar Cristina bemutatta a projektet, illetve a Szamos menti védett területek növény- és állatvilágáról szólt pár mondatban. Ezt követően Uray Károly magyarországi vízügyi szakember a határon túl alkalmazott módszereket ismertette, kiemelve, hogy térségükben létezik egy olyan vízügyi-környezetvédelmi hatástanulmány, amely kiváló útmutatója annak, hol is indokolt a kavicskitermelés a Szamos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán.

Az ülés második felében a jelenlévők javasolták, hogy Szatmár megyében is készüljön egy ilyen hatástanulmány, amelyből kiderülne, melyek a Szamos azon részei, ahol igenis indokolt a kavicskitermelés, és mely területeken lenne kifejezetten kártékony hatással ez a munkafolyamat.

Az ötletet mindenki üdvözölte, úgy az önkormányzatok, mint a kitermeléssel foglalkozó cégek, mondván, számukra is könnyebbséget jelentene egy ilyen hatástanulmány megléte az engedélyeztetési procedúrában.

Békéssy Erzsébet lapunknak elmondta, hogy egy nagyon eredményes szakmai tanácskozást tartottak, amit indokolt volna a projekt vége előtt még egyszer megismételni, hiszen annak ellenére, hogy a vízügyi hivatal is meghívást kapott, nem vett részt az ülésen, holott számára is nagy fontossággal bírt volna a beszélgetés.

 

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...