Átfogó tanulmányra volna szükség
Utoljára módositva: 2019-06-05 12:01:12

A Szamoson történő homok- és kavicskitermelés hatásainak ismerete érdekében indokolt lenne egy vízügyi-környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése, hangzott el a szakmai tanácskozáson.

Szakmai tanácskozás zajlott tegnap a szatmárnémeti Zöld Házban, a ROHU62 JOINTGREENCORR kódszámú, Határtalan zöld folyosó nevet viselő Interreg V-A Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program keretében. Az ülésen a Szamos medrében történő homok- és kavicskitermelés Natura 2000-es védett területeket érintő káros hatásaira hívták fel a figyelmet.

Jelen voltak a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai, a szatmárnémeti, szatmárudvari, a vetési, a pálfalvi, Magyarországról pedig a csengeri önkormányzat képviselői, ugyanakkor a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal képviselői, az Erdélyi Kárpát Egyesület, illetve több magyarországi civil szervezet képviselői, valamint romániai és magyarországi, homok- és kavicskitermeléssel foglalkozó vállalkozások képviselői is.

Az eseményen Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója üdvözölve a jelenlévőket, majd az ügynökség munkatársa, Lincar Cristina bemutatta a projektet, illetve a Szamos menti védett területek növény- és állatvilágáról szólt pár mondatban. Ezt követően Uray Károly magyarországi vízügyi szakember a határon túl alkalmazott módszereket ismertette, kiemelve, hogy térségükben létezik egy olyan vízügyi-környezetvédelmi hatástanulmány, amely kiváló útmutatója annak, hol is indokolt a kavicskitermelés a Szamos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán.

Az ülés második felében a jelenlévők javasolták, hogy Szatmár megyében is készüljön egy ilyen hatástanulmány, amelyből kiderülne, melyek a Szamos azon részei, ahol igenis indokolt a kavicskitermelés, és mely területeken lenne kifejezetten kártékony hatással ez a munkafolyamat.

Az ötletet mindenki üdvözölte, úgy az önkormányzatok, mint a kitermeléssel foglalkozó cégek, mondván, számukra is könnyebbséget jelentene egy ilyen hatástanulmány megléte az engedélyeztetési procedúrában.

Békéssy Erzsébet lapunknak elmondta, hogy egy nagyon eredményes szakmai tanácskozást tartottak, amit indokolt volna a projekt vége előtt még egyszer megismételni, hiszen annak ellenére, hogy a vízügyi hivatal is meghívást kapott, nem vett részt az ülésen, holott számára is nagy fontossággal bírt volna a beszélgetés.

 

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...