Átfogóbb munka a Pannónián
Utoljára módositva: 2019-07-30 12:55:21

Leadta a szatmárnémeti városházára a Dacia (Pannónia) szálló tulajdonosa az épület átfogó, sürgősségi állagmegőrző munkálatairól szóló technikai dokumentációt. Pár nap ennek jóváhagyási ideje.

Összeállította a szatmárnémeti Pannónia szálló tulajdonosa, hogy milyen munkálatokat lát első lépésben szükségesnek elvégezni ahhoz, hogy az épület állaga ne romoljon tovább, és megszüntethesse a közvetlen közveszélyokozás feltételeit, tájékoztatta lapunkat Zamfir Danciu. A Szatmár Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: őszre várható, hogy a teljes restaurálásra vonatkozó dokumentáció elkészül, és talán még idén elvégezhető lesz pár olyan munkafázis, amelyik ebben szerepel majd.

 

Az esővíz kívül tartása

 

A mostani, a sürgősségi munkálatokról szóló dossziéban az van, hogyan látják megoldhatónak a tavasszal már elkezdett beázásmentesítés átfogóbb formában történő megoldását, illetve a homlokzat olyan állapotba hozását, hogy az ne hulljon, ne omoljon tovább. Az elsődleges a törött cserepek cseréje, ami Danciu szerint nem jelent egyet a pótlásukkal. Teljesen gyakorlatias szempontok alapján történik az esővíz épületen kívül tartásának megoldása; amíg szert tesz a kivitelező a megfelelő árnyalatú kék tetőfedő anyagra, az elvárttól eltérő színű és mintázatú cseréppel kénytelen dolgozni. Ennek használata időszakos szerepe miatt el van nézve a műemlékvédelmi hatóság részéről; akkora gondok vannak az épület állapotával, hogy a cserép színe a legkisebb probléma.

A műemlékvédelmi igazgatóság vezetője szerint az új tulajdonos a lehető leggyorsabb tempóban végzi a teljes épületfelújítást megelőző feladatokat; a szatmári szakembergárda és a hatóság semmi kivetnivalót nem talál ebben. Danciu szerint az igazgatóságnak ahányszor csak szüksége van bármilyen irányultságú szakember álláspontjára, azt mindig gyorsan megkapja, s ha személyes jelenlét kell, az is mindig megoldott. A tulajdonos romániai képviselőjével is rendszeres a kapcsolat, szinte heti gyakorisággal egyeztetnek az ügy állásáról.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...