×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Áthelyezik más központokhoz a máramarosszigeti rekuperációs központ kezeltjeit

2019.09.04 - 16:15
Megosztas :
 • Áthelyezik más központokhoz a máramarosszigeti rekuperációs központ kezeltjeit

  A nem megfelelő körülmények miatt áthelyezik más központokba a fogyatékossággal élő személyek máramarosszigeti rekuperációs központjának valamennyi kezeltjét - nyilatkozta szerdán a Máramaros megyei tanács elnöke, Gabriel Zetea.

  A máramarosszigeti városi kórház udvarán levő épületben működő, de a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) alárendeltségébe tartozó központ azután került a figyelem középpontjába, hogy két szervezet az illetékes hatóságokhoz fordult az ott uralkodó rossz körülmények miatt.

  A megyei tanács elnöke szerdán rámutatott, felszólította a DGASPC vezetőségét, hogy legtöbb 48 órán belül helyezzék át a betegeket más, jobb körülményeket biztosító központokba. Zetea rámutatott, elégedetlen az igazgatóság tevékenységével, a megyei tanácsnak azonban csak az intézmény finanszírozását kell biztosítania, azt nem szabhatja meg, hogy miként használják fel a kapott összegeket, vagy mire igényeljenek támogatást. A tanácselnök elismerte, hogy az igazgatósághoz tartozó néhány szolgálat személyzeti problémákkal küzd, ugyanakkor rámutatott, az értelmi fogyatékosok ápolásának minősége nagymértékben függ az alkalmazottak hivatástudatától is. "A humán erőforrás jelentette probléma nem új keletű, és nem lehet egyik napról a másikra megoldani" - tette hozzá.

  Zetea szerint a máramarosszigeti központ helyzetét a megyei tanács soron következő ülésén is megvitatják, a DGASPC vezetőségét pedig felelősségre fogják vonni, mert nem ez az első eset, hogy problémák adódnak az igazgatósághoz tartozó létesítményeknél. "Megtaláljuk a jogi kiskapukat arra, hogy e problémák előidézőit felelősségre vonjuk" - fogalmazott.

  A Jogi Forrásközpont és a Tonal Egyesület kedden hívta fel a hatóságok - többek között a szakminiszter - figyelmét a máramarosszigeti városi kórház udvarán működő, fogyatékossággal élő személyek kezelésével foglalkozó központban, illetve a kórház pszichiátriai osztályán uralkodó állapotokra. A két szervezet szerint az intézményben kezelt nyolc értelmi fogyatékos személyt ketrecekbe zárva tartanak, néhány pácienst pedig rongydarabokkal az ágyhoz kötöztek. Emellett a meghibásodott csatornarendszer tartalma az épület mögötti udvarra, a földre ömlik, förtelmes bűzt okozva - állítják a szervezet tagjai, akik szerint ugyanakkor a szakszemélyzet is nagyon hiányos, a központ 30 ápoltjával mindössze egy egészségügyi asszisztens és három ápoló foglalkozik.

  A férfipszichiátriával kapcsolatban szintén a szakszemélyzet hiányát, a nem megfelelő higiéniai körülményeket és a túlzsúfoltságot rótták fel a szervezetek, illetve azt, hogy a betegek kizárólag gyógyszeres kezelésben részesülnek, ugyanakkor az ápoltak bármikor kárt tehetnek magukban vagy társaikban.

  Sorina Pintea miniszter szerdán közölte, hogy az egészségügyi igazgatóság (DSP) vizsgálatot indított az ügyben és maga is ellátogat helyszínre.

  Cookie