Atipikus megye Szatmár
Utoljára módositva: 2017-12-12 22:20:08

A megyei tanácsosok legutóbbi ülésükön két határozatot is jóváhagytak, amelyek a megye infrastrukturális fejlődését segíthetik elő. A MOBI — Modern Border Infrastructure — Successful Carpathian Region elnevezésű projekt keretében a környékbeli szlovák, magyar, ukrán és romániai partnerekkel a térség közúthálózatát térképezik fel szakemberek segítségével, ugyanakkor egy mobilitási tervet is kidolgoznak.

„Mi egy atipikus megye vagyunk. Dolgozunk a fenntartható fejlődési terven, beszéltünk a szomszédos megyék főépítészeivel és a határon túliakkal is, hisz csak így lehet átfogó tervet kidolgozni. A Máramaros Megyei Tanács elnökével megegyeztünk abban, hogy készítünk egy mobilitási tervet megyéinkre vonatkozóan a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI CBC Program 2014–2020 keretében. Remélhetőleg mindannyiunk számára hasznos dolog születik majd” — mondta a projekt kapcsán Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Fontos, hogy a projektben a Máramaros Megyei Tanács is részt vesz, így a két megye közötti mobilitási tervet is ki tudják dolgozni, ami azért is jelentős, mert a szomszédos megyék lakosainak ugyanazon problémái vannak a közlekedésben. A mobilitási terv elkészültével össze lehet majd hangolni a vidéki járatokat is, és akár a két megyére kiterjedő tömegközlekedési rendszert dolgozhatnak ki. A projekt megyénkre eső része 82 870 euró (áfával együtt), s a megye 4143,5 eurót kell hogy biztosítson hozzá.

A tanácsosok ezenkívül jóváhagyták a „Development and modernization of the access infrastructure to the Romanian–Ukrainian border crossing point from Tarna Mare–Hyzha” elnevezésű projektet is, amelyet szintén a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI CBC Program 2014–2020 keretében pályáznak meg. Ez a projekt azért fontos, mert szükséges újabb közlekedési folyosók kialakítása, ami minden környékbelinek hasznára válik. Ezen projekt keretében egy új határátkelő megnyitását célozzák meg, ám ez meghaladja a helyi önkormányzatokat, ehhez kormányközi megegyezés szükséges. A térség elöljárói azt szeretnék elérni, hogy korszerűsítsék a Nagytarna–Kistarna határátkelők közötti 2,859 kilométernyi községi útszakaszt, ebből Nagytarna községben 1,696 kilométer található. Az útkorszerűsítést követően lobbizhatnak majd a határátlépő megnyitásáért. A román félnek 23 967,20 euró jut a projektből, amelyhez 1198,36 eurót kell önrészként biztosítson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...