Atipikus megye Szatmár
Utoljára módositva: 2017-12-12 22:20:08

A megyei tanácsosok legutóbbi ülésükön két határozatot is jóváhagytak, amelyek a megye infrastrukturális fejlődését segíthetik elő. A MOBI — Modern Border Infrastructure — Successful Carpathian Region elnevezésű projekt keretében a környékbeli szlovák, magyar, ukrán és romániai partnerekkel a térség közúthálózatát térképezik fel szakemberek segítségével, ugyanakkor egy mobilitási tervet is kidolgoznak.

„Mi egy atipikus megye vagyunk. Dolgozunk a fenntartható fejlődési terven, beszéltünk a szomszédos megyék főépítészeivel és a határon túliakkal is, hisz csak így lehet átfogó tervet kidolgozni. A Máramaros Megyei Tanács elnökével megegyeztünk abban, hogy készítünk egy mobilitási tervet megyéinkre vonatkozóan a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI CBC Program 2014–2020 keretében. Remélhetőleg mindannyiunk számára hasznos dolog születik majd” — mondta a projekt kapcsán Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Fontos, hogy a projektben a Máramaros Megyei Tanács is részt vesz, így a két megye közötti mobilitási tervet is ki tudják dolgozni, ami azért is jelentős, mert a szomszédos megyék lakosainak ugyanazon problémái vannak a közlekedésben. A mobilitási terv elkészültével össze lehet majd hangolni a vidéki járatokat is, és akár a két megyére kiterjedő tömegközlekedési rendszert dolgozhatnak ki. A projekt megyénkre eső része 82 870 euró (áfával együtt), s a megye 4143,5 eurót kell hogy biztosítson hozzá.

A tanácsosok ezenkívül jóváhagyták a „Development and modernization of the access infrastructure to the Romanian–Ukrainian border crossing point from Tarna Mare–Hyzha” elnevezésű projektet is, amelyet szintén a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI CBC Program 2014–2020 keretében pályáznak meg. Ez a projekt azért fontos, mert szükséges újabb közlekedési folyosók kialakítása, ami minden környékbelinek hasznára válik. Ezen projekt keretében egy új határátkelő megnyitását célozzák meg, ám ez meghaladja a helyi önkormányzatokat, ehhez kormányközi megegyezés szükséges. A térség elöljárói azt szeretnék elérni, hogy korszerűsítsék a Nagytarna–Kistarna határátkelők közötti 2,859 kilométernyi községi útszakaszt, ebből Nagytarna községben 1,696 kilométer található. Az útkorszerűsítést követően lobbizhatnak majd a határátlépő megnyitásáért. A román félnek 23 967,20 euró jut a projektből, amelyhez 1198,36 eurót kell önrészként biztosítson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...