Atipikus megye Szatmár
Utoljára módositva: 2017-12-12 22:20:08

A megyei tanácsosok legutóbbi ülésükön két határozatot is jóváhagytak, amelyek a megye infrastrukturális fejlődését segíthetik elő. A MOBI — Modern Border Infrastructure — Successful Carpathian Region elnevezésű projekt keretében a környékbeli szlovák, magyar, ukrán és romániai partnerekkel a térség közúthálózatát térképezik fel szakemberek segítségével, ugyanakkor egy mobilitási tervet is kidolgoznak.

„Mi egy atipikus megye vagyunk. Dolgozunk a fenntartható fejlődési terven, beszéltünk a szomszédos megyék főépítészeivel és a határon túliakkal is, hisz csak így lehet átfogó tervet kidolgozni. A Máramaros Megyei Tanács elnökével megegyeztünk abban, hogy készítünk egy mobilitási tervet megyéinkre vonatkozóan a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI CBC Program 2014–2020 keretében. Remélhetőleg mindannyiunk számára hasznos dolog születik majd” — mondta a projekt kapcsán Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Fontos, hogy a projektben a Máramaros Megyei Tanács is részt vesz, így a két megye közötti mobilitási tervet is ki tudják dolgozni, ami azért is jelentős, mert a szomszédos megyék lakosainak ugyanazon problémái vannak a közlekedésben. A mobilitási terv elkészültével össze lehet majd hangolni a vidéki járatokat is, és akár a két megyére kiterjedő tömegközlekedési rendszert dolgozhatnak ki. A projekt megyénkre eső része 82 870 euró (áfával együtt), s a megye 4143,5 eurót kell hogy biztosítson hozzá.

A tanácsosok ezenkívül jóváhagyták a „Development and modernization of the access infrastructure to the Romanian–Ukrainian border crossing point from Tarna Mare–Hyzha” elnevezésű projektet is, amelyet szintén a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI CBC Program 2014–2020 keretében pályáznak meg. Ez a projekt azért fontos, mert szükséges újabb közlekedési folyosók kialakítása, ami minden környékbelinek hasznára válik. Ezen projekt keretében egy új határátkelő megnyitását célozzák meg, ám ez meghaladja a helyi önkormányzatokat, ehhez kormányközi megegyezés szükséges. A térség elöljárói azt szeretnék elérni, hogy korszerűsítsék a Nagytarna–Kistarna határátkelők közötti 2,859 kilométernyi községi útszakaszt, ebből Nagytarna községben 1,696 kilométer található. Az útkorszerűsítést követően lobbizhatnak majd a határátlépő megnyitásáért. A román félnek 23 967,20 euró jut a projektből, amelyhez 1198,36 eurót kell önrészként biztosítson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...