Átlag alatti a vásárlóerő
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:45:39

Szatmár megye lakossága az országos átlag alatti vásárlóerővel rendelkezik — több mint 20%-os a lemaradásunk —, de így legalább nem irigykedhetnek ránk megyeszomszédaink, s nem lógunk ki a sorból.

A múlt évben a romániai lakosság egy főre eső éves nettó jövedelme 18 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és elérte az 5083 eurót (ez 2017-ben 4556, míg 2016-ban 4181 euró volt) — olvasható a GfK piackutató frissen bemutatott elemzésében. Az adatok szerint tavaly Botoşani, Vaslui, Călăraşi és Giurgiu megyében volt a legkisebb, Kolozs, Temes és Ilfov megyében, illetve Bukarestben pedig a legnagyobb a vásárlóerő — a vásárlóerő az adólevonások utáni, egy főre jutó, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleértve az összes állami juttatást is) —, de például Arad élt a lehetőséggel, és maximálisan kihasználta (főleg a szállítás terén), hogy a nagy gazdasági pólusoknak számító megyék szomszédságában van, s így az erős középmezőnybe tornázta fel magát.

Az átlag fölötti jövedelemmel rendelkeznek a Brassó és a Szeben megyeiek, s a szakemberek előrejelzése szerint a két erdélyi megye fejlődésének ritmusa hamarosan az ország új gazdasági központjaivá emeli őket — Brassó az ingatlanbefektetéseknek és üzleti szolgáltatásoknak köszönhetően, míg Szeben autóiparral és az IT-szektorral vonzza mágnesként a külföldi befektetőket. A már hagyományosan az ország fejlesztési pólusainak számító Kolozs, Temes és Ilfov megyében, pontosabban Bukarestben a vásárlóerő több mint 20 százalékkal nagyobb, mint bárhol máshol az országban, ugyanakkor épp ez a magas szinten és árakon dübörgő gazdaság készteti a vállalkozókat arra, hogy például ne Kolozsvárt (itt ugyanis a legdrágábbak az ipari, befektetési területek az egész országban), hanem a közelében lévő, kisebb városban telepedjenek meg.

Szatmár megye lakossága az országos átlag alatti vásárlóerővel rendelkezik (több mint 20%-os a lemaradásunk), nem lógva ki a szomszédok sorából, hiszen Máramaros, Szilágy, de Beszterce-Naszód megye sem üti meg az átlagot, viszont ahhoz közelít (96%) a Bihar megyeiek vásárlóereje.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...