Átlag alatti a vásárlóerő
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:45:39

Szatmár megye lakossága az országos átlag alatti vásárlóerővel rendelkezik — több mint 20%-os a lemaradásunk —, de így legalább nem irigykedhetnek ránk megyeszomszédaink, s nem lógunk ki a sorból.

A múlt évben a romániai lakosság egy főre eső éves nettó jövedelme 18 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és elérte az 5083 eurót (ez 2017-ben 4556, míg 2016-ban 4181 euró volt) — olvasható a GfK piackutató frissen bemutatott elemzésében. Az adatok szerint tavaly Botoşani, Vaslui, Călăraşi és Giurgiu megyében volt a legkisebb, Kolozs, Temes és Ilfov megyében, illetve Bukarestben pedig a legnagyobb a vásárlóerő — a vásárlóerő az adólevonások utáni, egy főre jutó, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleértve az összes állami juttatást is) —, de például Arad élt a lehetőséggel, és maximálisan kihasználta (főleg a szállítás terén), hogy a nagy gazdasági pólusoknak számító megyék szomszédságában van, s így az erős középmezőnybe tornázta fel magát.

Az átlag fölötti jövedelemmel rendelkeznek a Brassó és a Szeben megyeiek, s a szakemberek előrejelzése szerint a két erdélyi megye fejlődésének ritmusa hamarosan az ország új gazdasági központjaivá emeli őket — Brassó az ingatlanbefektetéseknek és üzleti szolgáltatásoknak köszönhetően, míg Szeben autóiparral és az IT-szektorral vonzza mágnesként a külföldi befektetőket. A már hagyományosan az ország fejlesztési pólusainak számító Kolozs, Temes és Ilfov megyében, pontosabban Bukarestben a vásárlóerő több mint 20 százalékkal nagyobb, mint bárhol máshol az országban, ugyanakkor épp ez a magas szinten és árakon dübörgő gazdaság készteti a vállalkozókat arra, hogy például ne Kolozsvárt (itt ugyanis a legdrágábbak az ipari, befektetési területek az egész országban), hanem a közelében lévő, kisebb városban telepedjenek meg.

Szatmár megye lakossága az országos átlag alatti vásárlóerővel rendelkezik (több mint 20%-os a lemaradásunk), nem lógva ki a szomszédok sorából, hiszen Máramaros, Szilágy, de Beszterce-Naszód megye sem üti meg az átlagot, viszont ahhoz közelít (96%) a Bihar megyeiek vásárlóereje.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...