Áttáncoltuk magunkat az új évbe
Utoljára módositva: 2015-01-02 17:52:11

A kinti hideggel szöges ellentétben álló, forró hangulatú bulik-partik, ahol hajnalig ropták a táncot; szerencsehozó kéményseprő és piros ruha (volt akit el is ért a szerencse, hiszen megkérték a kezét); káprázatos tűzijáték — így szilveszterezett Szatmárnémeti.

A közismert dalszövegeket együtt is énekelték a zenekar énekesével a Daemiben

Az előző évek hagyományához hűen, a 2014-es évet is kitűnő hangulatban búcsúztatták a szatmárnémeti RMDSZ által szervezett szilveszteri mulatságon a Daemi vendéglőben. A gasztronómiai különlegességeket felvonultató ételsor mellett a 160 főnyi vendégsereg hajnalig ropta a táncot — kortól és vérmérséklettő függetlenül —, hiszen az Amulett zenekar által előadott, jól ismert magyar slágerek mindenkit a parkettre csábítottak, ahol a közismert dalszövegeket együtt is énekelték a zenekar énekesével. S volt olyan pillanat is, amikor teljesen elvarázsolva, lélegzetvisszafojtva hallgatták Enescu Pacsirtájának hegedűről felcsendülő, csodálatos dallamait.

Kereskényi Gábor rövid újév-köszöntőjében úgy fogalmazott: őszintén be kell látni, az erdélyi magyarság megmaradásáért 25 éve állhatatosan és eredményesen küzdő RMDSZ-nek az idők során voltak hibás döntései is — ezekből pedig tanulni kell s 2016-ra olyan körülményeket kell teremteni, hogy a szatmári magyarság megkerülhetetlen tényező legyen városi és megyei szinten egyaránt.

Boldog Új Évet!

Nem csak a Daemi vendéglő terme visszhangzott a jókedvű kacagástól és ropták a táncot, hiszen szilveszter éjszakájához illően, Szatmárnémeti minden szórakozóhelye megtelt — bár jelentősen kisebb létszámmal, mint tavaly szilveszterkor és telt házas vendégsereget egy-két kivétellel nem is mondhattak magukénak — az óévet búcsúztató, az új évet köszöntő, vidáman mulatozó társaságokkal. A legtöbb mulatóhelyen különböző, az ünneplők igényeit kielégítő zenére táncolhattak az újévet köszöntők, hiszen a zenekarok hajnalig húzták rendületlenül a talpalávalót, a szállodák éttermei és a vendéglők pedig változatos menüsorral — például a Kárpátia étteremben, ahol a hagyományos disznótor fogásai mellett halételek s hajnalban az áldásos korhelyleves került az asztalra —, bőséges italválasztékkal és éjféli meglepetésekkel készültek arra, hogy mindenkinek felejthetetlen élmény legyen a 2015-ös év köszöntése. S hogy szerencsés is, arról az a kéményseprő gondoskodott, aki több vendéglőbe is belépett, a vendégek nagy örömére.

A kicsik is hajnalig ropták, akárcsak a nagyok

Telt házas ünnepség zajlott a Poesis vendéglőben is, ahol — bár nem ütötte meg az elmúlt évek rekordját — 200 fiatal és kevésbé fiatal töltötte az év leghosszabb éjszakáját s ropta a táncot olyan lelkesedéssel, hogy beleremegtek az ablakok, valamint a Dana II szálloda vendéglőjében is, ahol több mint 180 személyes, hagyományszerűen csak fiatalokból — aranyifjakból álló társaság bulizott. A hagyományosabb és — ha nem is halkabb, de jóval szolidabb — szilveszteri mulatságot előnyben részesítők az Aurora vendéglőben szórakoztak, köztük Mircea Govor és Gheorghe Strâmb tűzoltósági ezredes is, aki családjával és barátaival ünnepelt, valamint a Mioriţa vendéglőben, ahol a felszolgált kulináris különlegességek elkápráztatták a közel 100 fős, a táncot fáradhatatlanul ropó vendégsereget.

Talán a legnagyobb társaság — nem kevesebb, mint 410-en — a Venetia vendéglőben gyűlt össze, ahol a felebaráti szeretetéről közismert Vasile Lup tulajdonos-házigazda jóvoltából egy feledhetetlen szilveszteri buli emlékével tértek haza az új évben. S volt, akinek valóban élete végéig feledhetetlen marad ez a szilveszter, hiszen valamivel éjfél előtt, a táncparkett közepén kérték meg a kezét — a több mint 400 fős vendégsereg pedig lélegzetvisszafojtva várta a „boldogító igen” elhangzásárt, majd hatalmas tapsviharban tört ki.

Az olasz reneszánsz stílusát idéző Paloma Blancában is több százan pörögtek a forró ritmusokra, az egyéb különleges nedűk mellett rózsaszín pezsgővel hűtve magukat, és remélve: ugyanolyan rózsaszín is lesz számukra az új esztendő.

 

Több ezren köszöntötték 2015-0t az új főtéren

 

A tűzijátékra idén is sokan voltak kíváncsiak

Függetlenül attól, hogy házibuliban, valamelyik vendéglőben, a Friend’s-ben, a Macskában vagy éppen a RedHat-ben ünnepeltek, éjfél előtt nagyon sokan léptek ki — magukat jól „becsomagolva” bundába-sálba, pezsgősüveggel kezükben — a szórakozóhelyek ajtajain, elindulva az új központba. A morc, nagyon hideg ellenére több ezer szatmári búcsúztatta 2014-et az új főtéren, a polgármesteri hivatal és a megyei tanács által megszervezett szilveszteri partin, ahol előbb Bosquito jól ismert sláger-refrénjeit énekelték az együttessel, majd közösen számolták vissza a perceket. A visszaszámlálásba besegített Adrian Ştef és Mircea Govor is (színpadra lépésüket enyhe huhogással fogadták az emberek), akik nagyon boldog új évet kívántak a szatmáriaknak — Szatmárnémeti polgármestere, a szilvesztert a Poiana Codrului vendéglőben ünneplő Dorel Coica nem társult a megye vezetőihez és nem köszöntötte az általa igazgatott város lakóit.

A közös visszaszámlálás után, a pezsgős dugók pukkanása és a számtalan torokból felhangzó BÚÉK! kiáltások közepette kezdődött a különlegesen szép tűzijáték, melynek színesen sziporkázó fényei valósággal elkápráztatták a nézőket — olyannyira, hogy volt aki még a kezében szorongatott petárdát is elfelejtette meggyújtani, szerencsére), annyira belefeledkezett a látványba.

Új év kezdetén, a nagyszínpadon lévő művészek elköszöntével mindenki visszaindult házibulijába, vendéglőjébe, útközben megállva több szórakozóhelynél is, boldog új évet kívánva ott mulató ismerőseiknek, barátaiknak. Lázáriban, a kultúrotthonba szervezett szilveszter éjszakai mulatságon mintegy kétszázan búcsúztatták az óévet és köszöntötték éjfélkor az újat, s a hazamenni nem akaró társaságot a Modern Duo Band szórakoztatta kivilágos kivirradtig. Tizenkét órakor kicsi, de annál színesebb tűzijáték volt a kultúrház előtt, éjjel egy órakor pedig a magyar himnusz eléneklésével köszöntötték a 2015-ös évet.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...