Áttáncoltuk magunkat az új évbe
Utoljára módositva: 2015-01-02 17:52:11

A kinti hideggel szöges ellentétben álló, forró hangulatú bulik-partik, ahol hajnalig ropták a táncot; szerencsehozó kéményseprő és piros ruha (volt akit el is ért a szerencse, hiszen megkérték a kezét); káprázatos tűzijáték — így szilveszterezett Szatmárnémeti.

A közismert dalszövegeket együtt is énekelték a zenekar énekesével a Daemiben

Az előző évek hagyományához hűen, a 2014-es évet is kitűnő hangulatban búcsúztatták a szatmárnémeti RMDSZ által szervezett szilveszteri mulatságon a Daemi vendéglőben. A gasztronómiai különlegességeket felvonultató ételsor mellett a 160 főnyi vendégsereg hajnalig ropta a táncot — kortól és vérmérséklettő függetlenül —, hiszen az Amulett zenekar által előadott, jól ismert magyar slágerek mindenkit a parkettre csábítottak, ahol a közismert dalszövegeket együtt is énekelték a zenekar énekesével. S volt olyan pillanat is, amikor teljesen elvarázsolva, lélegzetvisszafojtva hallgatták Enescu Pacsirtájának hegedűről felcsendülő, csodálatos dallamait.

Kereskényi Gábor rövid újév-köszöntőjében úgy fogalmazott: őszintén be kell látni, az erdélyi magyarság megmaradásáért 25 éve állhatatosan és eredményesen küzdő RMDSZ-nek az idők során voltak hibás döntései is — ezekből pedig tanulni kell s 2016-ra olyan körülményeket kell teremteni, hogy a szatmári magyarság megkerülhetetlen tényező legyen városi és megyei szinten egyaránt.

Boldog Új Évet!

Nem csak a Daemi vendéglő terme visszhangzott a jókedvű kacagástól és ropták a táncot, hiszen szilveszter éjszakájához illően, Szatmárnémeti minden szórakozóhelye megtelt — bár jelentősen kisebb létszámmal, mint tavaly szilveszterkor és telt házas vendégsereget egy-két kivétellel nem is mondhattak magukénak — az óévet búcsúztató, az új évet köszöntő, vidáman mulatozó társaságokkal. A legtöbb mulatóhelyen különböző, az ünneplők igényeit kielégítő zenére táncolhattak az újévet köszöntők, hiszen a zenekarok hajnalig húzták rendületlenül a talpalávalót, a szállodák éttermei és a vendéglők pedig változatos menüsorral — például a Kárpátia étteremben, ahol a hagyományos disznótor fogásai mellett halételek s hajnalban az áldásos korhelyleves került az asztalra —, bőséges italválasztékkal és éjféli meglepetésekkel készültek arra, hogy mindenkinek felejthetetlen élmény legyen a 2015-ös év köszöntése. S hogy szerencsés is, arról az a kéményseprő gondoskodott, aki több vendéglőbe is belépett, a vendégek nagy örömére.

A kicsik is hajnalig ropták, akárcsak a nagyok

Telt házas ünnepség zajlott a Poesis vendéglőben is, ahol — bár nem ütötte meg az elmúlt évek rekordját — 200 fiatal és kevésbé fiatal töltötte az év leghosszabb éjszakáját s ropta a táncot olyan lelkesedéssel, hogy beleremegtek az ablakok, valamint a Dana II szálloda vendéglőjében is, ahol több mint 180 személyes, hagyományszerűen csak fiatalokból — aranyifjakból álló társaság bulizott. A hagyományosabb és — ha nem is halkabb, de jóval szolidabb — szilveszteri mulatságot előnyben részesítők az Aurora vendéglőben szórakoztak, köztük Mircea Govor és Gheorghe Strâmb tűzoltósági ezredes is, aki családjával és barátaival ünnepelt, valamint a Mioriţa vendéglőben, ahol a felszolgált kulináris különlegességek elkápráztatták a közel 100 fős, a táncot fáradhatatlanul ropó vendégsereget.

Talán a legnagyobb társaság — nem kevesebb, mint 410-en — a Venetia vendéglőben gyűlt össze, ahol a felebaráti szeretetéről közismert Vasile Lup tulajdonos-házigazda jóvoltából egy feledhetetlen szilveszteri buli emlékével tértek haza az új évben. S volt, akinek valóban élete végéig feledhetetlen marad ez a szilveszter, hiszen valamivel éjfél előtt, a táncparkett közepén kérték meg a kezét — a több mint 400 fős vendégsereg pedig lélegzetvisszafojtva várta a „boldogító igen” elhangzásárt, majd hatalmas tapsviharban tört ki.

Az olasz reneszánsz stílusát idéző Paloma Blancában is több százan pörögtek a forró ritmusokra, az egyéb különleges nedűk mellett rózsaszín pezsgővel hűtve magukat, és remélve: ugyanolyan rózsaszín is lesz számukra az új esztendő.

 

Több ezren köszöntötték 2015-0t az új főtéren

 

A tűzijátékra idén is sokan voltak kíváncsiak

Függetlenül attól, hogy házibuliban, valamelyik vendéglőben, a Friend’s-ben, a Macskában vagy éppen a RedHat-ben ünnepeltek, éjfél előtt nagyon sokan léptek ki — magukat jól „becsomagolva” bundába-sálba, pezsgősüveggel kezükben — a szórakozóhelyek ajtajain, elindulva az új központba. A morc, nagyon hideg ellenére több ezer szatmári búcsúztatta 2014-et az új főtéren, a polgármesteri hivatal és a megyei tanács által megszervezett szilveszteri partin, ahol előbb Bosquito jól ismert sláger-refrénjeit énekelték az együttessel, majd közösen számolták vissza a perceket. A visszaszámlálásba besegített Adrian Ştef és Mircea Govor is (színpadra lépésüket enyhe huhogással fogadták az emberek), akik nagyon boldog új évet kívántak a szatmáriaknak — Szatmárnémeti polgármestere, a szilvesztert a Poiana Codrului vendéglőben ünneplő Dorel Coica nem társult a megye vezetőihez és nem köszöntötte az általa igazgatott város lakóit.

A közös visszaszámlálás után, a pezsgős dugók pukkanása és a számtalan torokból felhangzó BÚÉK! kiáltások közepette kezdődött a különlegesen szép tűzijáték, melynek színesen sziporkázó fényei valósággal elkápráztatták a nézőket — olyannyira, hogy volt aki még a kezében szorongatott petárdát is elfelejtette meggyújtani, szerencsére), annyira belefeledkezett a látványba.

Új év kezdetén, a nagyszínpadon lévő művészek elköszöntével mindenki visszaindult házibulijába, vendéglőjébe, útközben megállva több szórakozóhelynél is, boldog új évet kívánva ott mulató ismerőseiknek, barátaiknak. Lázáriban, a kultúrotthonba szervezett szilveszter éjszakai mulatságon mintegy kétszázan búcsúztatták az óévet és köszöntötték éjfélkor az újat, s a hazamenni nem akaró társaságot a Modern Duo Band szórakoztatta kivilágos kivirradtig. Tizenkét órakor kicsi, de annál színesebb tűzijáték volt a kultúrház előtt, éjjel egy órakor pedig a magyar himnusz eléneklésével köszöntötték a 2015-ös évet.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...