Augusztus — a boldogító igenek szezonja
Utoljára módositva: 2019-09-10 13:39:56

Javában zajlik az esküvőszezon, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal anyakönyvi hivatalának nyilvántartása szerint augusztus második felében már csak néhány szabad hely van hétvégente. Továbbra is a szombati nap a kedvenc, ha esketésről van szó.

Évről évre július–augusztusban mondják ki a párok a legtöbb boldogító igent az anyakönyvvezetők előtt a megyeközpontban. Az egyik legkedveltebb időszaka az évnek pedig augusztus második fele, ekkor érkeznek nagyon sokan haza külföldről is, hogy kimondják a boldogító igent a szatmári családtagok, barátok és ismerősök előtt — tájékoztatott a lakosság-nyilvántartó hivatal.

Továbbra is a szombati nap a kedvenc, ha esketésről van szó, de sokan foglaltak időpontot csütörtökre, péntekre, sőt, hétfőre is — derül ki az intézmény nyilvántartásából. Ez részben annak is betudható, hogy hétfőtől péntekig nem kell fizetni az anyakönyvvezetőknek a ceremóniáért, szombaton viszont 10 és 11.30 óra között 51 lejbe, 14 órától 18.45 óráig 102 lejbe kerül az esketés, míg vasárnap és a hivatalos ünnepnapokon 11 és 11.30 óra között 203 lejt számolnak fel esketési díjként az anyakönyvvezetők, csakúgy, mint 14-től 14.45 óráig. Egyébként sok pár próbálja elkerülni a nagy tumultust és azt, hogy túl zsúfolt legyen a nagy nap, így ők a civil esketést inkább hétköznapra időzítik, a templomi ceremóniát és a mulatságot pedig hétvégén rendezik meg.

Olyanok is akadnak — egyre nagyobb számban —, akik nem a hivatalban szeretnék kimondani a boldogító igent, hanem szabadtéren vagy a lakodalmas teremben, nekik hétköznaponként 12–13.30 óra között 507 lejt kell fizetniük az anyakönyvvezető kiszállásáért, szombaton és vasárnap pedig 608 lejt.

A magyar anyanyelvű párok továbbra is kérhetik, hogy magyarul eskessék őket, ezt azonban előre kell kérni, még az előjegyzéskor. Az előjegyzésnek pedig a legegyszerűbb módja az online időpontkérés: a házasulandók a polgármesteri hivatal honlapján — www.satu-mare.ro —, a „Rezervare căsătorii” menüpontra kattintva választhatják ki a számukra legmegfelelőbb időpontot. Ugyanitt minden fontos információt megtalálnak arra vonatkozóan, hogy milyen iratok szükségesek a házasságkötéshez, és milyen illetékeket kell befizetni az esketésért.

 

30 év felett házasodunk

 

Az Országos Statisztikai Intézet szerint a tavalyi év folyamán nem kevesebb mint 143 ezer esketésre került sor Romániában, 679 házassággal több köttetett, mint 2017-ben. A házasodó párok átlagéletkora szintén nőtt 2017-hez képest: a nők átlagosan 30,6 évesen mentek férjhez, míg a férfiak 33,8 évesen nősültek.

A legtöbb pár — a házasodók 14,4 százaléka — ugyanakkor a 25–29 éves korosztályba tartozott, a legtöbb házasságkötés pedig líceumi végzettséggel rendelkező párok között történt, mintegy 34 ezer. A legtöbb házasodó fél tehát azonos végzettségű volt tavaly, egyetlen kiemelkedő kivétel volt, amelyikben egy doktorátussal rendelkező férfi egy olyan nőt vett feleségül, aki semmilyen tanulmányokkal nem rendelkezik — közölte a statisztikai intézet.

2018-ban százezer romániai lakosra 6,5 házasságkötés jutott. A legtöbb házasságkötésre Bukarestben kerül sor, itt 24 476 pár kelt egybe tavaly, míg a legkevesebbet, 1087-et Tulcea megyében regisztrálták.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...