Augusztus utolsó előtti hétvégéjén rajtolhat a Liga 4
Utoljára módositva: 2019-07-29 13:30:27

Szeptember 4-én hétközi fordulót rendezhetnek a Liga 4-ben. Ez lesz a 3. vagy a 4. forduló a negyedosztályban. A menetrend augusztus 10. után derülhet ki – mondta Szilágyi István AJF-elnök.

Várhatóan augusztus 24-én, 25-én rajtol el a Liga 4 2019–2020-as idénye – többek között erről volt szó a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) legutóbbi közgyűlésén, amelyen a 63 tagegyesületből csupán 49 képviseltette magát. Ez a szám viszont vélhetően változni fog az AJF első végrehajtó bizottsági (CEx) ülésén, ugyanis az elmúlt hétvégi közgyűlésen arról született döntés, hogy a CEx törölje az aktivitás nélküli egyesületeket, illetve vegye fel az újakat. Egy „újonc” biztos lesz, hiszen a Daliana SK kérvényezte a tagságát – amit viszont szombaton már elfogadtak. A nagykárolyi alakulatnak női focicsapata van, és egyelőre az egyetlen ilyen alakulat a megyében. Viszont engedélyt kapott arra, hogy a tizenéves lányokkal nevezzen a korosztályos megyei bajnokságba, ahol fiúkkal mérkőzhetnek meg.

A bajnoki meccsekkel kapcsolatosan ismét felmerültek a halasztások gondjai. Ismét elhangzott: az AJF-hez küldött halasztási kérvényben le kell szögezni a pótlás pontos dátumát. Ellenkező esetben a halasztás nem lesz lehetséges, a többszöri igazolatlan hiányzás pedig a tagság elvesztésével jár. Ugyanakkor augusztus 10-ig a kluboknak közölniük kell, ha valami oknál fogva a pályájuk foglalt lehet, és nem rendezhetnek hazai közönség előtt hazai bajnoki meccset.

A bajnoki rajt a Liga 4-ben tehát augusztus utolsó előtti hétvégéjére van tervezve. Idén is három csoport lesz, és a Nagykároly környéki széria (Kraszna-menti csoport) vélhetően egy héttel korábban kezd, ha ismét 14 csapat fog ide nevezni. Szilágyi István, az AJF elnöke lapunknak elmondta, hogy szeptember 4-én hétközi fordulót fognak rendezni.

A legjobb harmadik

A negyedosztályos versenykiírás ebben az idényben minimális módosításokat szenved. A három csoport legjobbja idén is megy jövő nyáron a Final Fourba, ahol a bajnoki cím fog eldőlni. A négyesdöntő mezőnyének kiegészítésére viszont ebben a szezonban nem csak a három második helyezett legjobbja pályázhat. Az selejtezőn ugyanis a három második helyezett mellett a legjobb harmadik is mérkőzni fog. Ennek meghatározására az AJF szériánként külön táblázatot készít majd, ahol a harmadik helyezettnek a legjobb hat helyezett elleni eredményét veszi majd figyelembe. A legjobb mutatóval rendelkező csapat mehet az FF-selejtezőre.

Ismét elitliga

Az idény végén a három Liga 4-es széria legjobb 24 csapata (tehát, szériánként az első 8) a 2020–2021-es idényben a Liga 4 Elite-ben kap majd helyet. Vagyis, az AJF három év szünet után ismét életre hívja a három szintes megyei bajnokságot. Az elitligában két 12 csapatos széria lesz, a Liga 4-ben pedig az idei kiírásban a 9. helynél gyengébben záró csapatok kapnak helyet, egy szériában.

6 csere 1 meccsen

Az idényhez visszatérve, a Liga 4-ben továbbra is kötelező az egy junior és egy kadett korosztályos játékos használata a mérkőzés teljes idején. Ebben azé évben junior korosztályosnak számít a 2000 előtt született játékos, kadettnek pedig 1997 előtt született legény. 2020-től viszont a 2001, illetve 1998 előtt született srácok váltják a korosztályokat. A junior A1 korosztályos bajnokságban 2001 előtt született játékosok alkothatják a csapatokat.

Újdonság, hogy a Liga 4-ben ettől az idénytől kezdve már hat játékoscserét lehet elvégezni egy megyei bajnoki mérkőzésen. A ifi korosztályokra való szabályozás viszont nem változik.

A Liga 5 ebben az idényben is két csoportos lesz. Viszont továbbra sem tudni, hány csapat nevez az ötödosztályba, ezért valószínűleg csak szeptemberben fog rajtolni az alsó osztály.

Fizet a hiányzó

A junior A1 korosztályos bajnokságra vonatkozóan döntés született, hogy pénzbeli büntetéseket von maga után az igazolatlan hiányzás. Az első indokolatlan távolmaradás esetében a bírói díjakat kell kifizesse a vétkes, a másodiknál viszont 500 lej büntetést is rászabnak a klubra. A harmadik pedig következik a bajnokságból való kizárás.

Végezetül kisebb változások történtek a CEx összetételében is: mostantól Nelu Donca, a Szatmárnémeti Juniorul SK (és az Olimpia MCMXXI felnőttcsapat) edzője képviseli majd az ificsapatokat a végrehajtó bizottságban, míg a Liga 5-ös klubokat az Egri Sasok vezetője, Márton Miklós lesz jelen a CEx-ben. A további tagok változatlanok: Szilágyi István (AJF-elnök), Pataki Zoltán, Constantin Por (AJF-alelnökök), Vincze Sándor (Pusztadaróci Recolta; Liga 4-es képviselő) és Mihai Sabău-Svegler (a technikai szakbizottság elnöke).

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...