Augusztus utolsó előtti hétvégéjén rajtolhat a Liga 4
Utoljára módositva: 2019-07-29 13:30:27

Szeptember 4-én hétközi fordulót rendezhetnek a Liga 4-ben. Ez lesz a 3. vagy a 4. forduló a negyedosztályban. A menetrend augusztus 10. után derülhet ki – mondta Szilágyi István AJF-elnök.

Várhatóan augusztus 24-én, 25-én rajtol el a Liga 4 2019–2020-as idénye – többek között erről volt szó a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) legutóbbi közgyűlésén, amelyen a 63 tagegyesületből csupán 49 képviseltette magát. Ez a szám viszont vélhetően változni fog az AJF első végrehajtó bizottsági (CEx) ülésén, ugyanis az elmúlt hétvégi közgyűlésen arról született döntés, hogy a CEx törölje az aktivitás nélküli egyesületeket, illetve vegye fel az újakat. Egy „újonc” biztos lesz, hiszen a Daliana SK kérvényezte a tagságát – amit viszont szombaton már elfogadtak. A nagykárolyi alakulatnak női focicsapata van, és egyelőre az egyetlen ilyen alakulat a megyében. Viszont engedélyt kapott arra, hogy a tizenéves lányokkal nevezzen a korosztályos megyei bajnokságba, ahol fiúkkal mérkőzhetnek meg.

A bajnoki meccsekkel kapcsolatosan ismét felmerültek a halasztások gondjai. Ismét elhangzott: az AJF-hez küldött halasztási kérvényben le kell szögezni a pótlás pontos dátumát. Ellenkező esetben a halasztás nem lesz lehetséges, a többszöri igazolatlan hiányzás pedig a tagság elvesztésével jár. Ugyanakkor augusztus 10-ig a kluboknak közölniük kell, ha valami oknál fogva a pályájuk foglalt lehet, és nem rendezhetnek hazai közönség előtt hazai bajnoki meccset.

A bajnoki rajt a Liga 4-ben tehát augusztus utolsó előtti hétvégéjére van tervezve. Idén is három csoport lesz, és a Nagykároly környéki széria (Kraszna-menti csoport) vélhetően egy héttel korábban kezd, ha ismét 14 csapat fog ide nevezni. Szilágyi István, az AJF elnöke lapunknak elmondta, hogy szeptember 4-én hétközi fordulót fognak rendezni.

A legjobb harmadik

A negyedosztályos versenykiírás ebben az idényben minimális módosításokat szenved. A három csoport legjobbja idén is megy jövő nyáron a Final Fourba, ahol a bajnoki cím fog eldőlni. A négyesdöntő mezőnyének kiegészítésére viszont ebben a szezonban nem csak a három második helyezett legjobbja pályázhat. Az selejtezőn ugyanis a három második helyezett mellett a legjobb harmadik is mérkőzni fog. Ennek meghatározására az AJF szériánként külön táblázatot készít majd, ahol a harmadik helyezettnek a legjobb hat helyezett elleni eredményét veszi majd figyelembe. A legjobb mutatóval rendelkező csapat mehet az FF-selejtezőre.

Ismét elitliga

Az idény végén a három Liga 4-es széria legjobb 24 csapata (tehát, szériánként az első 8) a 2020–2021-es idényben a Liga 4 Elite-ben kap majd helyet. Vagyis, az AJF három év szünet után ismét életre hívja a három szintes megyei bajnokságot. Az elitligában két 12 csapatos széria lesz, a Liga 4-ben pedig az idei kiírásban a 9. helynél gyengébben záró csapatok kapnak helyet, egy szériában.

6 csere 1 meccsen

Az idényhez visszatérve, a Liga 4-ben továbbra is kötelező az egy junior és egy kadett korosztályos játékos használata a mérkőzés teljes idején. Ebben azé évben junior korosztályosnak számít a 2000 előtt született játékos, kadettnek pedig 1997 előtt született legény. 2020-től viszont a 2001, illetve 1998 előtt született srácok váltják a korosztályokat. A junior A1 korosztályos bajnokságban 2001 előtt született játékosok alkothatják a csapatokat.

Újdonság, hogy a Liga 4-ben ettől az idénytől kezdve már hat játékoscserét lehet elvégezni egy megyei bajnoki mérkőzésen. A ifi korosztályokra való szabályozás viszont nem változik.

A Liga 5 ebben az idényben is két csoportos lesz. Viszont továbbra sem tudni, hány csapat nevez az ötödosztályba, ezért valószínűleg csak szeptemberben fog rajtolni az alsó osztály.

Fizet a hiányzó

A junior A1 korosztályos bajnokságra vonatkozóan döntés született, hogy pénzbeli büntetéseket von maga után az igazolatlan hiányzás. Az első indokolatlan távolmaradás esetében a bírói díjakat kell kifizesse a vétkes, a másodiknál viszont 500 lej büntetést is rászabnak a klubra. A harmadik pedig következik a bajnokságból való kizárás.

Végezetül kisebb változások történtek a CEx összetételében is: mostantól Nelu Donca, a Szatmárnémeti Juniorul SK (és az Olimpia MCMXXI felnőttcsapat) edzője képviseli majd az ificsapatokat a végrehajtó bizottságban, míg a Liga 5-ös klubokat az Egri Sasok vezetője, Márton Miklós lesz jelen a CEx-ben. A további tagok változatlanok: Szilágyi István (AJF-elnök), Pataki Zoltán, Constantin Por (AJF-alelnökök), Vincze Sándor (Pusztadaróci Recolta; Liga 4-es képviselő) és Mihai Sabău-Svegler (a technikai szakbizottság elnöke).

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...