Augusztusi fesztiválözön
Utoljára módositva: 2014-08-06 11:30:20

Variációk szilvára - két alkalommal is

A nyár legforróbb hónapjában — még ha a szeszélyes időjárás rá is cáfol erre a jelzőre — egymást érik a különféle találkozók, fesztiválok határon innen és túl, Szatmárnémetitől alig pár kilométerre.
Az augusztus 8-10. között zajló Panyolai Világzenei Találkozó különlegesen színes kínálatáról már beszámoltunk, ám azoknak sincs okuk elkeseredni, akik most valami miatt nem tudnak fesztiválozni — a jövő héten ugyanis zavarba ejtően gazdag programkínálatból válogathatnak.

Gyarmati Vigasságok

Augusztus 15–17. között rendezik meg a Szatmári Fesztivál keretében Fehérgyarmaton a Gyarmati Vigasságokat, melynek résztvevői a Gyarmat utónévvel rendelkező települések. A vendégtelepülések múltjukkal és jelenükkel ismertetik meg az idelátogatókat: a sátraikban kiállítást tartanak, a táncosaik a hagyományos népi táncaikat mutatják be. A helyszínt, a város központjában található csodálatos parkot úgy rendezik be jurtákkal és azokban serénykedő kézművesekkel, hogy az idelátogató vendég úgy érezze magát, mintha egy honfoglalás-kori faluba érkezne. Az állandó rendezvények — mesterségek bemutatója, terepíjász és harci lovas-íjász bemutató, vásári bábjáték, kirakodóvásár, táncház, kézműves gyermek-játszóház — mellett szombaton a vadásztársaságok vadétel-főző versenyére, vasárnap pedig a népiételfőző-versenyre kerül sor. A színpadon fellépők között ott lesz az avasfelsőfalui néptáncegyüttes, a beregszászi Ludovika táncegyüttes és harmonikásai, a Nyírség Néptáncegyüttes, Cimbaliband, Péterfy Bori és Kowalsky meg a vega, szombaton este pedig utcabálba is várják a vigasság résztvevőit.

Sóstó SerFeszt

Számtalan ízű és féle folyékony kenyeret lehet majd megkóstolni

Aki szereti a jó söröket, annak ez lesz a három napig tartó paradicsom. Sóstó festői környezetében közkedvelt zenekarok játéka mellett hódolhat mindenki a kiválóbbnál kiválóbb sörök élvezetének. Augusztus 15–17. között Európa 50 legjobb söre — szűrt és szűretlen, árpa- és búzasör, cseh, szlovák, belga, német és egyéb sörkülönlegességek — illetve a magyar konyha legjobb ízei várják az érdeklődőket. Hazajutni nehezebb lesz, mint odatalálni — ígérik a szervezők

Csengeri Napok

Szintén augusztus 15-én kezdődnek és egy héten át zajlanak a várossá nyilvánításának idén 25. évfordulóját ünneplő Csenger Napjai. Az ünnepi hét hagyományosan az Óvári és Csenger közötti határnyitással indul augusztus 15-én, pénteken és ekkor tartják a Zsigmondi vásárt is, vásári forgataghoz illő gólyalábas felvonulással, kakas-szépségversennyel, tombolasorsolással. Augusztus 18–19-én a sporton, pontosabban a focin van a hangsúly, hiszen ekkor zajlik a Futsal Felnőtt Teremladarúgó Alkotmány Kupa Csenger Város Nagydíjáért, illetve kedden 19 órakor kezdődik a Piccoli Archi Ifjúsági Zenekar hangversenye a református templomban. Augusztus 20-án, szerdán 14 és hajnali 2 óra között ismét megnyílik a határ Óvári és Csenger útvonalon, kora délután pedig a mazsorettek felvonulásával veszi kezdetét az államalapítási ünnepségsorozat, melynek keretében hagyományosan az új kenyér megáldására is sor kerül. Koncertekben sem lesz hiány azon a napon: Tolvaj Renáta, Mercy Band, a Hooligans és DJ Márián keveri a dallamokat. Augusztus 21-én, csütörtökön a Művelődési Központ belső udvarában mutatja be A szerelmes nagykövet című bohózatát a Szabadtéri Színház, olyan jól ismert és közkedvelt színészek szereplésével mint Straub Dezső, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Sáfár Anikó, Böröndi Tamás és Farkasházy Réka.

Zenében és táncban sem lesz hiány

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny

Szatmárcsekén augusztus 22-én és 23-án ismét füst száll fel a vályogból rakott katlanokból — két napon keresztül folyamatos kavarás mellett fő a szilvalekvár, cukor és más adalékanyag hozzáadása nélkül. A verseny helyszíne a Kölcsey Ferenc Kulturális és Turisztikai Központ mögötti rendezvénypark (Honvéd u. 6.), ahová a szervezők idén már 15. alkalommal várnak mindenkit, hogy részt vegyenek az egész éjszakán át tartó kavarásban. A helyszínen nemcsak kóstolásra lesz mód, hanem az elkészült lekvárok megvásárlására is, a csapatokon kívül őstermelők is kínálják az általuk készített különféle lekvárokat, terményeket, házi tésztákat, szőtteseket. Megválasztásra kerül a Cibere és a Lekvár Szépe, lesz lovasfogat-bemutató, birkózóverseny (nem csak hölgyeknek és nem csak bikiniben) és Cibere-bál, a szabadtéri színpadon pedig mindkét napon néptáncosok, népzenészek szórakoztatják a kedves vendégeket, közben a gyerekek játszóházban ügyeskedhetnek. Az elkészült szilvalekvárokat természetesen szakértő zsűri értékeli.

Szenke-parti Nagyvásár és Lekvárium Penyigén

Igazi vásárfia a frissen sült penyigei szilvalekváros fánk

Fehérgyarmat tőszomszédságában, a Szenke-patak partján augusztus 24-én, vasárnap tartják a régi nagyvásári hangulat forgatagát felidéző rendezvényt, melynek keretében bemutatják a szatmári térség jellegzetes népies hagyományait — ízeit és egyúttal igyekeznek megismertetni a vásárra látogatókkal a már feledésbe merült mesterségeket, üstben főzik a ciberét, lekvárt, megáldják az új kenyeret, lepcsánkát sütnek, a bátrabbak tutajozhatnak a tavon, a vásárt pedig este az Apostol együttes koncertje zárja. A nagyvásár külön érdekessége — és egyben védjegye — a népviseletbe öltöztetett szalmabábuk, melyek egy-egy falusi életképet jelenítenek meg a víz partján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 15:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 16:55
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...