Augusztusi fesztiválözön
Utoljára módositva: 2014-08-06 11:30:20

Variációk szilvára - két alkalommal is

A nyár legforróbb hónapjában — még ha a szeszélyes időjárás rá is cáfol erre a jelzőre — egymást érik a különféle találkozók, fesztiválok határon innen és túl, Szatmárnémetitől alig pár kilométerre.
Az augusztus 8-10. között zajló Panyolai Világzenei Találkozó különlegesen színes kínálatáról már beszámoltunk, ám azoknak sincs okuk elkeseredni, akik most valami miatt nem tudnak fesztiválozni — a jövő héten ugyanis zavarba ejtően gazdag programkínálatból válogathatnak.

Gyarmati Vigasságok

Augusztus 15–17. között rendezik meg a Szatmári Fesztivál keretében Fehérgyarmaton a Gyarmati Vigasságokat, melynek résztvevői a Gyarmat utónévvel rendelkező települések. A vendégtelepülések múltjukkal és jelenükkel ismertetik meg az idelátogatókat: a sátraikban kiállítást tartanak, a táncosaik a hagyományos népi táncaikat mutatják be. A helyszínt, a város központjában található csodálatos parkot úgy rendezik be jurtákkal és azokban serénykedő kézművesekkel, hogy az idelátogató vendég úgy érezze magát, mintha egy honfoglalás-kori faluba érkezne. Az állandó rendezvények — mesterségek bemutatója, terepíjász és harci lovas-íjász bemutató, vásári bábjáték, kirakodóvásár, táncház, kézműves gyermek-játszóház — mellett szombaton a vadásztársaságok vadétel-főző versenyére, vasárnap pedig a népiételfőző-versenyre kerül sor. A színpadon fellépők között ott lesz az avasfelsőfalui néptáncegyüttes, a beregszászi Ludovika táncegyüttes és harmonikásai, a Nyírség Néptáncegyüttes, Cimbaliband, Péterfy Bori és Kowalsky meg a vega, szombaton este pedig utcabálba is várják a vigasság résztvevőit.

Sóstó SerFeszt

Számtalan ízű és féle folyékony kenyeret lehet majd megkóstolni

Aki szereti a jó söröket, annak ez lesz a három napig tartó paradicsom. Sóstó festői környezetében közkedvelt zenekarok játéka mellett hódolhat mindenki a kiválóbbnál kiválóbb sörök élvezetének. Augusztus 15–17. között Európa 50 legjobb söre — szűrt és szűretlen, árpa- és búzasör, cseh, szlovák, belga, német és egyéb sörkülönlegességek — illetve a magyar konyha legjobb ízei várják az érdeklődőket. Hazajutni nehezebb lesz, mint odatalálni — ígérik a szervezők

Csengeri Napok

Szintén augusztus 15-én kezdődnek és egy héten át zajlanak a várossá nyilvánításának idén 25. évfordulóját ünneplő Csenger Napjai. Az ünnepi hét hagyományosan az Óvári és Csenger közötti határnyitással indul augusztus 15-én, pénteken és ekkor tartják a Zsigmondi vásárt is, vásári forgataghoz illő gólyalábas felvonulással, kakas-szépségversennyel, tombolasorsolással. Augusztus 18–19-én a sporton, pontosabban a focin van a hangsúly, hiszen ekkor zajlik a Futsal Felnőtt Teremladarúgó Alkotmány Kupa Csenger Város Nagydíjáért, illetve kedden 19 órakor kezdődik a Piccoli Archi Ifjúsági Zenekar hangversenye a református templomban. Augusztus 20-án, szerdán 14 és hajnali 2 óra között ismét megnyílik a határ Óvári és Csenger útvonalon, kora délután pedig a mazsorettek felvonulásával veszi kezdetét az államalapítási ünnepségsorozat, melynek keretében hagyományosan az új kenyér megáldására is sor kerül. Koncertekben sem lesz hiány azon a napon: Tolvaj Renáta, Mercy Band, a Hooligans és DJ Márián keveri a dallamokat. Augusztus 21-én, csütörtökön a Művelődési Központ belső udvarában mutatja be A szerelmes nagykövet című bohózatát a Szabadtéri Színház, olyan jól ismert és közkedvelt színészek szereplésével mint Straub Dezső, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Sáfár Anikó, Böröndi Tamás és Farkasházy Réka.

Zenében és táncban sem lesz hiány

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny

Szatmárcsekén augusztus 22-én és 23-án ismét füst száll fel a vályogból rakott katlanokból — két napon keresztül folyamatos kavarás mellett fő a szilvalekvár, cukor és más adalékanyag hozzáadása nélkül. A verseny helyszíne a Kölcsey Ferenc Kulturális és Turisztikai Központ mögötti rendezvénypark (Honvéd u. 6.), ahová a szervezők idén már 15. alkalommal várnak mindenkit, hogy részt vegyenek az egész éjszakán át tartó kavarásban. A helyszínen nemcsak kóstolásra lesz mód, hanem az elkészült lekvárok megvásárlására is, a csapatokon kívül őstermelők is kínálják az általuk készített különféle lekvárokat, terményeket, házi tésztákat, szőtteseket. Megválasztásra kerül a Cibere és a Lekvár Szépe, lesz lovasfogat-bemutató, birkózóverseny (nem csak hölgyeknek és nem csak bikiniben) és Cibere-bál, a szabadtéri színpadon pedig mindkét napon néptáncosok, népzenészek szórakoztatják a kedves vendégeket, közben a gyerekek játszóházban ügyeskedhetnek. Az elkészült szilvalekvárokat természetesen szakértő zsűri értékeli.

Szenke-parti Nagyvásár és Lekvárium Penyigén

Igazi vásárfia a frissen sült penyigei szilvalekváros fánk

Fehérgyarmat tőszomszédságában, a Szenke-patak partján augusztus 24-én, vasárnap tartják a régi nagyvásári hangulat forgatagát felidéző rendezvényt, melynek keretében bemutatják a szatmári térség jellegzetes népies hagyományait — ízeit és egyúttal igyekeznek megismertetni a vásárra látogatókkal a már feledésbe merült mesterségeket, üstben főzik a ciberét, lekvárt, megáldják az új kenyeret, lepcsánkát sütnek, a bátrabbak tutajozhatnak a tavon, a vásárt pedig este az Apostol együttes koncertje zárja. A nagyvásár külön érdekessége — és egyben védjegye — a népviseletbe öltöztetett szalmabábuk, melyek egy-egy falusi életképet jelenítenek meg a víz partján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...