Augusztusi fesztiválözön
Utoljára módositva: 2014-08-06 11:30:20

Variációk szilvára - két alkalommal is

A nyár legforróbb hónapjában — még ha a szeszélyes időjárás rá is cáfol erre a jelzőre — egymást érik a különféle találkozók, fesztiválok határon innen és túl, Szatmárnémetitől alig pár kilométerre.
Az augusztus 8-10. között zajló Panyolai Világzenei Találkozó különlegesen színes kínálatáról már beszámoltunk, ám azoknak sincs okuk elkeseredni, akik most valami miatt nem tudnak fesztiválozni — a jövő héten ugyanis zavarba ejtően gazdag programkínálatból válogathatnak.

Gyarmati Vigasságok

Augusztus 15–17. között rendezik meg a Szatmári Fesztivál keretében Fehérgyarmaton a Gyarmati Vigasságokat, melynek résztvevői a Gyarmat utónévvel rendelkező települések. A vendégtelepülések múltjukkal és jelenükkel ismertetik meg az idelátogatókat: a sátraikban kiállítást tartanak, a táncosaik a hagyományos népi táncaikat mutatják be. A helyszínt, a város központjában található csodálatos parkot úgy rendezik be jurtákkal és azokban serénykedő kézművesekkel, hogy az idelátogató vendég úgy érezze magát, mintha egy honfoglalás-kori faluba érkezne. Az állandó rendezvények — mesterségek bemutatója, terepíjász és harci lovas-íjász bemutató, vásári bábjáték, kirakodóvásár, táncház, kézműves gyermek-játszóház — mellett szombaton a vadásztársaságok vadétel-főző versenyére, vasárnap pedig a népiételfőző-versenyre kerül sor. A színpadon fellépők között ott lesz az avasfelsőfalui néptáncegyüttes, a beregszászi Ludovika táncegyüttes és harmonikásai, a Nyírség Néptáncegyüttes, Cimbaliband, Péterfy Bori és Kowalsky meg a vega, szombaton este pedig utcabálba is várják a vigasság résztvevőit.

Sóstó SerFeszt

Számtalan ízű és féle folyékony kenyeret lehet majd megkóstolni

Aki szereti a jó söröket, annak ez lesz a három napig tartó paradicsom. Sóstó festői környezetében közkedvelt zenekarok játéka mellett hódolhat mindenki a kiválóbbnál kiválóbb sörök élvezetének. Augusztus 15–17. között Európa 50 legjobb söre — szűrt és szűretlen, árpa- és búzasör, cseh, szlovák, belga, német és egyéb sörkülönlegességek — illetve a magyar konyha legjobb ízei várják az érdeklődőket. Hazajutni nehezebb lesz, mint odatalálni — ígérik a szervezők

Csengeri Napok

Szintén augusztus 15-én kezdődnek és egy héten át zajlanak a várossá nyilvánításának idén 25. évfordulóját ünneplő Csenger Napjai. Az ünnepi hét hagyományosan az Óvári és Csenger közötti határnyitással indul augusztus 15-én, pénteken és ekkor tartják a Zsigmondi vásárt is, vásári forgataghoz illő gólyalábas felvonulással, kakas-szépségversennyel, tombolasorsolással. Augusztus 18–19-én a sporton, pontosabban a focin van a hangsúly, hiszen ekkor zajlik a Futsal Felnőtt Teremladarúgó Alkotmány Kupa Csenger Város Nagydíjáért, illetve kedden 19 órakor kezdődik a Piccoli Archi Ifjúsági Zenekar hangversenye a református templomban. Augusztus 20-án, szerdán 14 és hajnali 2 óra között ismét megnyílik a határ Óvári és Csenger útvonalon, kora délután pedig a mazsorettek felvonulásával veszi kezdetét az államalapítási ünnepségsorozat, melynek keretében hagyományosan az új kenyér megáldására is sor kerül. Koncertekben sem lesz hiány azon a napon: Tolvaj Renáta, Mercy Band, a Hooligans és DJ Márián keveri a dallamokat. Augusztus 21-én, csütörtökön a Művelődési Központ belső udvarában mutatja be A szerelmes nagykövet című bohózatát a Szabadtéri Színház, olyan jól ismert és közkedvelt színészek szereplésével mint Straub Dezső, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Sáfár Anikó, Böröndi Tamás és Farkasházy Réka.

Zenében és táncban sem lesz hiány

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny

Szatmárcsekén augusztus 22-én és 23-án ismét füst száll fel a vályogból rakott katlanokból — két napon keresztül folyamatos kavarás mellett fő a szilvalekvár, cukor és más adalékanyag hozzáadása nélkül. A verseny helyszíne a Kölcsey Ferenc Kulturális és Turisztikai Központ mögötti rendezvénypark (Honvéd u. 6.), ahová a szervezők idén már 15. alkalommal várnak mindenkit, hogy részt vegyenek az egész éjszakán át tartó kavarásban. A helyszínen nemcsak kóstolásra lesz mód, hanem az elkészült lekvárok megvásárlására is, a csapatokon kívül őstermelők is kínálják az általuk készített különféle lekvárokat, terményeket, házi tésztákat, szőtteseket. Megválasztásra kerül a Cibere és a Lekvár Szépe, lesz lovasfogat-bemutató, birkózóverseny (nem csak hölgyeknek és nem csak bikiniben) és Cibere-bál, a szabadtéri színpadon pedig mindkét napon néptáncosok, népzenészek szórakoztatják a kedves vendégeket, közben a gyerekek játszóházban ügyeskedhetnek. Az elkészült szilvalekvárokat természetesen szakértő zsűri értékeli.

Szenke-parti Nagyvásár és Lekvárium Penyigén

Igazi vásárfia a frissen sült penyigei szilvalekváros fánk

Fehérgyarmat tőszomszédságában, a Szenke-patak partján augusztus 24-én, vasárnap tartják a régi nagyvásári hangulat forgatagát felidéző rendezvényt, melynek keretében bemutatják a szatmári térség jellegzetes népies hagyományait — ízeit és egyúttal igyekeznek megismertetni a vásárra látogatókkal a már feledésbe merült mesterségeket, üstben főzik a ciberét, lekvárt, megáldják az új kenyeret, lepcsánkát sütnek, a bátrabbak tutajozhatnak a tavon, a vásárt pedig este az Apostol együttes koncertje zárja. A nagyvásár külön érdekessége — és egyben védjegye — a népviseletbe öltöztetett szalmabábuk, melyek egy-egy falusi életképet jelenítenek meg a víz partján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...