Avarszőnyegen a muzsdaji erdőben
Utoljára módositva: 2018-02-01 12:51:18

Legyen szó rövid kirándulásról vagy a családdal eltöltendő hétvégéről, a legtöbbször felmerülő lehetséges helyszín Muzsdaj. A gyakorlatias emberek a könnyű megközelítésért és a változatos pihenési lehetőségekért, a természet szerelmesei pedig színes élővilága miatt részesítik előnyben.

 

Már a főútról látni a hotelt és a tavat

„Megfogott a szó: fakéreg-minták,

erdőbe húzott a gondolat-lián

egy őszies, mohás, nedves tájra,

hol lábam alatt ropogtak az ágak,

a tarka levelek földre hullva,

a sárgák, pirosak is megbarnulva,

a különös, szürke séta-napon,

beöntötték bronzba a vasárnapom.”

Domokos Jolán

 

Szatmárnémetitől alig 40 kilométerre, Sárközújlak és Avasújváros között található gyermekkorunk egyik legismertebb kirándulóhelye, Muzsdaj. A rövid utazás annál szebb a természet kedvelőinek számára, hiszen a szerpentines utat mindkét oldalon erdők kísérik, és fölötte szinte átölelik egymást az ágak. Az egyik kanyar lejtésében hirtelen elénk tárul az útról is jól látható hotel, majd mögötte a jellegzetes, kacsaláb formájú tó. Könnyen megközelíthető, kellemes vidék, így nem is csoda, hogy sokan látogatják.

A fejlődő turizmusnak köszönhetően nyaralókkal körülvett a tó

A rendszerváltás előtt kiváltságnak számított, ha a tó körül valakinek hétvégi háza vagy halászkunyhója volt, mára viszont úgy kiépült a turizmus a tó körül, hogy hétvégenként karavánszerűen látogatnak ki az emberek. A 2000-es évek közepén készült el a tó mellett az a hotel, amely miatt télen is vonzó helyszín: fedett medence, edzőterem, elegáns étterem és szálláslehetőség várja a turistákat, konferenciaterme miatt rendszeresen ad helyet különböző rendezvényeknek is.

A legelő mellől a Csiap domb felé indultunk

A tó hírnevén csak a 2011 végén — előzetes figyelmeztetés nélkül —, egyik napról a másikra történő vízleeresztés ejtett csorbát, akkor ugyanis Avasújváros Község Polgármesteri Hivatala sok ember ellenszenvét vívta ki óvintézkedésével. A meder tisztításának nevezett természeti pusztítást kevesen tudták pozitív cselekedetként értékelni.

A pihenésre vágyók ma is gyakran keresik fel az üdülőközpontot, gombamód szaporodtak a tó körüli nyaralók is, azonban jóval kisebb a forgalom, mint néhány évvel ezelőtt.

Festői képet alkotnak a domboldal színes fái

Gyakran látogattunk el mi is Muzsdajra megcsodálni a tavat és az azt ölelő dombocskákat. Nyáron szívesen vertünk tábort az erdő szélén, majd ismerkedtünk meg a fák rejtekén vezető ösvényekkel. A tó partjának jelentős részén elterülő erdőt több oldalból is meg lehet látogatni. A lakott terület mögötti ösvények egyenesen ívelnek fel, míg az oldalról csatlakozó ösvények lassan emelkednek.

Először aranyszőnyeg fogadja a látogatókat

Mi is a könnyebb utat választottuk a legelőn át a csupán 257 méter magas Csiap csúcs irányába. A legelő még késő ősszel is magasan burjánzó, elszáradt gazféléktől színes. Imitt-amott feltűnik a már vörös színekben égő szederbokor vagy a bíbor bogyóival csábító hecsedli. A bokrok között túlnyomórészt som, galagonya és kökény található. A lassan emelkedő ösvényről egyre szélesebb kilátás tárul elénk, és a szomszédos domboldalon sorakozó fák mesebeli festményként olvadnak egybe. Távolból a hegyek kékes csúcsai látszanak, a másik oldalban Kányaháza felé a Hegy-fő kettős csúcsa, míg a völgyben már Avasújváros füstölgő kéményeit látni. Itt fenn a dombon pedig a természet millió apró csodát rejteget. A nyurga gaz kis színes virágokat óv a széltől, bokrok tövében feltűnik egy-egy őzlábgomba, míg a felettünk lassan összeérő ágak között koppanva hullik a makk.

Egy-egy helyen már alig találni levelet a faágakon

Minden évszakban különleges látványt nyújt az erdő, ám most, ősszel mintha ünneplőbe öltözne. Lépkedve a lehullt leveleken olybá tűnik, mintha enyészetbe süllyedő álmokon taposnánk. A reccsenő ágak hangja s az avar puha szőnyege kinyit egy ajtót ama rejtett világra, amit csak az fedezhet fel, aki az őszi erdőben sétál.

Ahogy a fák szinte összezáródnak mögöttünk, a kopár ágak között beragyogó napfény aranysárgára festi szőnyegünket. A fák törzsein zöldell a moha, és megannyi apró, alig észrevehető, áttetsző kalappal köszönnek ránk a gombák. Egyesek jól elrejtőznek, mások élénk színeikkel csalogatnak minél beljebb. Itt, a muzsdaji erdőben láttunk először vörös polipgombát is. Mivel esős napokat követően indultunk utnak, az árnyékos helyeken még nedves az ösvény, de a levelek között nyoma sincs már. Ahogy haladunk egyre beljebb, már érezhető az ősz színeinek árnyalati különbsége is. A sárgás avar már inkább pirosba fordul. Ahogy szétágazik az ösvény, úgy terül szét az avarszőnyeg is, mint valami kifutón a vörös palást. Modellként állnak sort a fák, s a ragyogó napsütésben mutogatják még kapaszkodó tarka ruháikat. Az egész földig behatoló fény feltárja előttünk a galócák világát is. Mintha a meséből ismert törpék lakhelyeire bukkantunk volna, olyan szépen helyezkednek el egymás mellett. Van közöttük nagy kalapos, fodros szoknyás, felkunkorodó, repedezett és zárkózott, gömb alakú is, mintha csak különálló személyiségek lennének.

Az erdő egyik részén galócák csoportja elevenítette meg Aprajafalvát

A domb csúcsán érezhető leginkább az ősz letargikus hangulata. A kopár ágak, a barnás levelek és az avar roppanó füstölgése felerősíti az elmúlás érzetét.

Barangolás közben az ember elveszíti időérzékét. Míg a napfény feltárta az erdő rejtett csodáit, addig a szürkület és a gyorsan érkező sötétedés bolyongássá változtatja a sétát. S bár nem beszélhetünk magas hegyekről vagy óriás erdőkről, igencsak becsapós tud lenni a fák között állás, miközben eltűnik az irányérzék. Cinkos összhang működik az élővilágban, hiszen visszafelé mintha még a gombák is elrejtőztek volna. Leereszkedve az erdő szélén harapni lehet a csendet. Lépéseink nyomán riadva szállnak fel a bokrok ágairól a kis madárkák, miközben minket is megijesztett a közelünkben felröppenő fácánkakas, láncreakcióban visszhangzott a szárnysuhogása. Mire teljesen besötétedett, mi is visszaértünk a tó partjára. Bár látni már nem lehetett őket, bőrünkön éreztük a bozótban rejtőzködő állatok tekintetét.

A visszautat már szürkületben tettük meg

Az erdőben az ember könnyen elveszti az irányérzékét

 

Szöveg: Habarics Ilona

Fotók: Habarics Zsolt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Megiseli-e szervezetedet az óraátállítás?
Szerencsére nem, nagyon hasznosnak tartom
Nem, de nem látom értelmét
Egy-két nap kell, míg hozzászokok
Teljesen felborítja a ritmusom, napokig szenvedek miatta
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...