Avasújváros a bakator végvára
Utoljára módositva: 2012-05-02 10:55:20

Ludróczki Sándor borai kapták a legtöbb díjat a borversenyen.

 

A borverseny aranyéremmel kitüntetett borászai

 

Nyolcvankét borminta (hatvanöt fehér-, tizennégy vörös- és három óbor) versengett szombaton az Avasújvárosi Bakator Hegyközség borversenyen, amelyen az Avasújváros környéki szőlőtermesztők és borkészítők vettek részt.

A Dorel Popa, ifj. Csávossy György, Szoboszlai Csaba és Bencze Zoltánból álló zsűri által meghozott sorrenddel a borászok is egyetértettek. Dorel Popa, a zsűri elnöke elmondta, már több éve tapasztalja, hogy Szatmár megye egy bortermelő vidék, ahol a Szatmár Megyei Tanács segítségével a bor útja is kialakult. Avasújváros külön jellegzetessége, hogy itt újra kezd meghonosodni a bakator, aminek a termesztéséhez megvannak a szükséges feltételek: a napfény, a talaj és a szőlőtermesztő lelke, ami szakmai ismereteket igénylő munkára és kitartásra ösztönzi. Ifjú Csávossy György kezdetben apjával jött Avasújvárosba, ma már rendszeresen visszatér, hiszen itt van az egyik legősibb szőlőfajta, a bakator végvára. Mivel még mindig folyamatban van a telepítés, a fiatalabb szőlő nem egyszerre érik be az idősebbel, ezért nem egyforma a savtartalmuk, emiatt egyensúlyvesztés fordul elő, amit a szakértő szerint úgy lehet elkerülni, ha a szőlőt három szakaszban szüretelik. A másik probléma amivel találkozott: egyes borkészítők teljesen elfelejtik a kén használatát, ami sok esetben nagyon fontos.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a díjátadáson gratulált valamennyi borásznak és meghívta őket a megyei borversenyre, melyre a bormintákat május 7–én 8–16 órakor lehet leadni az Agrárkamaránál (Szatmárnémeti, 1 Decembrie 1918. utca), az eredményhirdetés május 11–én 14 órakor lesz.

 

 Eredmények

Aranyérmes fehérborok: Czire Ambrus – vegyes, Bartos István – traminion, Bartos István – bakator, Bartos István – vegyes, Bartos Attila – vegyes, Butka Sándor – vegyes, Butka Géza – bakator, Buus István – vegyes, Bartos Kocsis István – cserszegi, Hajdu Károly – vegyes, Nagy Lajos – vegyes, Papp Sándor – vegyes, Büte János – vegyes, Barta Imre – vegyes, Vas Ervin – vegyes, Ludróczki Sándor – vegyes, Ludróczki Sándor – vegyes, Ludróczki Sándor – cserszegi, Ludróczki Sándor – bakator.

 

Aranyérmes vörösborok

 

Süveg László – merlot cabernet, Kallós Imre – kadarka, Maguli Mihály – merlot cabernet, Nagy Sándor – pinot noire.

 

Aranyérmes óborok

 

Butka Géza – bakator, Butka Géza – vegyes, Kovács Zoltán – vegyes.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 7.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...