Az 1848-as forradalomra emlékeztek Erdődön
Utoljára módositva: 2014-03-17 09:54:16

A hagyományokhoz híven idén is Petőfi és Szendrey Júlia szobránál tartották a március 15-i ünnepséget Erdődön, majd a városi rendezvényteremben folytatódott a hangulatos megemlékezés.

 

Méltóképpen ünnepelték az 1848-as forradalom és szabadságharc 166. évfordulóját

Az esemény házigazdája, Lukács Gyöngyi városi tanácsos, a helyi iskola igazgatóhelyettese köszöntötte szombaton a megjelenteket a szobornál, aki nyitóbeszédében emlékeztetett: Petőfi Szendrey Júliával való kapcsolata, majd házassága révén ezer szállal kötődik Erdődhöz. Üdvözölte a magyarországi, valamint a környező településekről érkezett vendégeket, majd közösen elénekelték a rendezvényt szervező Erdődi Petőfi Kör himnuszát, a Távolból című megzenésített verset. Szűcs Gabriella szakolyi polgármester nemzetünk legnagyobb ünnepének nevezte március 15-ét, amikor egy maroknyi írástudó fiatal a reménytelennek tűnő helyzetben fellázadt a politikai rendszer ellen, és megváltoztatta nemzetünk történelmét. Spinhért Zsolt napkori polgármester Petőfi népünk sorsában játszott szerepét méltatta. Kereskényi Sándor irodalomtörténész azt fejtegette, hogy minden nemzetnek van egy kedvenc képe önmagáról, saját történelmi szerepéről, rámutatva, hogy a magyaroké 1848. március 15-höz kötődik, amikor egy nagyon bátor, a közösség hőseként fellépő fiatalember megszólítja a nemzetet, és megváltoztatja annak történelmét. Mint elmondta: Petőfi szerepvállalásának többféle olvasata van, ő viszont egy másik Petőfit ajánl figyelmünkbe: a szenvedő embert, aki beteges volt, és bár érezte, hol a helye, csak komoly nehézségek leküzdése árán sikerült teljesítenie vállalt feladatát. Rámutatott: Petőfi töretlen hite a legjelentősebb üzenet ma számunkra. Az abban való hit, hogy nekünk is megvan a magunk történelmi szerepe, fontosabb kell hogy legyen, mint a sokszor tálcán kínált anyagi jólét, mellyel próbálnak minket falhoz állítani — hangsúlyozta Kereskényi Sándor. A szakolyi és az erdődi gyerekek műsora után megkoszorúzták a szobrot, majd a szervezők megvendégelték a résztvevőket a városi rendezvényteremben, ahol kitűnő hangulatban folytatódott az ünneplés.

Babos Krisztina

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...