Az 1848-as forradalomra emlékeztek Erdődön
Utoljára módositva: 2014-03-17 09:54:16

A hagyományokhoz híven idén is Petőfi és Szendrey Júlia szobránál tartották a március 15-i ünnepséget Erdődön, majd a városi rendezvényteremben folytatódott a hangulatos megemlékezés.

 

Méltóképpen ünnepelték az 1848-as forradalom és szabadságharc 166. évfordulóját

Az esemény házigazdája, Lukács Gyöngyi városi tanácsos, a helyi iskola igazgatóhelyettese köszöntötte szombaton a megjelenteket a szobornál, aki nyitóbeszédében emlékeztetett: Petőfi Szendrey Júliával való kapcsolata, majd házassága révén ezer szállal kötődik Erdődhöz. Üdvözölte a magyarországi, valamint a környező településekről érkezett vendégeket, majd közösen elénekelték a rendezvényt szervező Erdődi Petőfi Kör himnuszát, a Távolból című megzenésített verset. Szűcs Gabriella szakolyi polgármester nemzetünk legnagyobb ünnepének nevezte március 15-ét, amikor egy maroknyi írástudó fiatal a reménytelennek tűnő helyzetben fellázadt a politikai rendszer ellen, és megváltoztatta nemzetünk történelmét. Spinhért Zsolt napkori polgármester Petőfi népünk sorsában játszott szerepét méltatta. Kereskényi Sándor irodalomtörténész azt fejtegette, hogy minden nemzetnek van egy kedvenc képe önmagáról, saját történelmi szerepéről, rámutatva, hogy a magyaroké 1848. március 15-höz kötődik, amikor egy nagyon bátor, a közösség hőseként fellépő fiatalember megszólítja a nemzetet, és megváltoztatja annak történelmét. Mint elmondta: Petőfi szerepvállalásának többféle olvasata van, ő viszont egy másik Petőfit ajánl figyelmünkbe: a szenvedő embert, aki beteges volt, és bár érezte, hol a helye, csak komoly nehézségek leküzdése árán sikerült teljesítenie vállalt feladatát. Rámutatott: Petőfi töretlen hite a legjelentősebb üzenet ma számunkra. Az abban való hit, hogy nekünk is megvan a magunk történelmi szerepe, fontosabb kell hogy legyen, mint a sokszor tálcán kínált anyagi jólét, mellyel próbálnak minket falhoz állítani — hangsúlyozta Kereskényi Sándor. A szakolyi és az erdődi gyerekek műsora után megkoszorúzták a szobrot, majd a szervezők megvendégelték a résztvevőket a városi rendezvényteremben, ahol kitűnő hangulatban folytatódott az ünneplés.

Babos Krisztina

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 10 db tojás, só, 6 szelet bacon, 1 ek. mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 8–10 szál snidling, 1 szál ...