Az ‘56-os forradalom megidézve
Utoljára módositva: 2019-10-21 08:14:21

Négy helyszínen tartott ünnepi műsort az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójának emlékére tegnap a Híd egyesület. Lázáriban ünnepi istentisztelet, majd koszorúzás, előadások és kulturális műsorok voltak tegnap, ma pedig Varga János ‘56-os hős, akkori pesti srác tart rendhagyó történelemórát szatmárnémeti középiskolásoknak.

Ft. Csűry István püspök igehirdetése után rövid műsor és koszorúzás következett tegnap a lázári emlékműnél, aztán a községközpont kultúrházában budapesti író-fényképész mutatott be egy részt az 1956-os eseményeket összegző adatgyűjtő munkájából, itt adták elő műsorukat helyi diákok és a Hármashatár Egyesület tagjai, délután öttől pedig a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében folytatódott a műsor, majd fáklyás felvonulás zárta a megemlékezést.

 

‘56-os ünnepség Lázáriban

A lázári református templomban ft. Csűry István igehirdetésével kezdődött az ünnepi műsor; a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke az Isten által elénk teremtett utat állította párhuzamba a 63 évvel ezelőtt történtekkel. Megvert állapotból megtalálni a kiutat, téves irányba vivő mellékútról visszatalálni az igaz útra az imádkozó ember tud, az igét értelmesen hallgatni tudó ember tud, mert az ige megmutatja a helyes választ az útkeresők kérdéseire — fejtegette az igehirdető. Isten cselekedeteihez magunknak is hozzá kell tennünk annyit, amennyire képesek vagyunk, figyelmeztette Csűry a gyülekezetet; s ha vannak utak, amik befulladnak, Isten mindig nyit újakat, tehát mindig kell legyen erőnk megtalálni ezeket, és megtenni a következő lépést, ami előre visz.

A lázári emlékparkban folytatódott ünnepség beszédeit megelőzően Krakkó Rudolf, a megemlékezés szervezője, a Híd egyesület elnöke indokolta meg a nyilvánosság előtt, hogy miért Lázáriban kell ‘56-os megemlékezést szervezni. Lázárinak van két szabadságharcos hőse, mutatott rá Krakkó: Zolcsák István és Szabad István. És azért kell romániai helyszíneken is megemlékezéseket tartani, mert az 1956-os hőstettekben gyökerezik a romániai 1989-es forradalom, amelyik nem történt volna meg akkor és úgy, ha a pesti srácok nem állítják meg a Corvin közben a szovjet tankokat.

Itt Varga János forradalmár mesélt ‘56-os emlékeiről, mondván, ő és korosztálya voltak a forradalom legkisebb katonái, akik az első napokban puszta kézzel és benzines palackokkal mentek szembe a szovjet tankokkal mindaddig, amíg igazi fegyvereket nem tudtak zsákmányolni. Beszélt arról is, mi késztette őt tizenhat évesen arra, hogy kimenjen a térre: felnőttek beszélgetéseiből csípte el, hogy a szovjetek miatt tudja ennyire szipolyozni a népet a kommunista rezsim, és az is a változás kikényszerítésére késztette, hogy abban az időben a nélkülözés miatt gyakrabban volt éhes, mint jóllakott.

Béres Antal, Lázári község alpolgármestere beszédében rámutatott, hogy ‘56 szelleme ma is kísért, hiszen lázáriak személyében is élnek még ma is olyanok, akiket a 63 évvel ezelőtt történtek miatt meghurcoltak, ezért is kell életben tartani a forradalom emlékét, és ezért van létjogosultsága az emlékezésnek az anyaország határain túl is.

A tegnapi műsorsorozat fő mozzanata Csete Örs budapesti író, fotós a lázári kultúrházban megtartott előadása volt, aki adatgyűjtő munkájának egy részletét mutatta be a közönségnek. Csete a kilencvenes években kezdett írásos, fényképes összeállítást készíteni ‘56-os forradalmárokkal és a szabadságharc leverését követően meghurcoltatást elszenvedőkkel. Lázáriban egy budapesti, börtönviselt forradalmár és egy székelyföldi követője közötti sorspárhuzamról beszélt. A kultúrházban adták elő ünnepi műsorukat a lázári Petőfi Sándor Iskolaközpont diákjai és a szárazberki Hármashatár Egyesület tagjai is.

 Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...