Az AEP pénteken dönt a külföldi szavazóhelyiségek létrehozásáról
Utoljára módositva: 2019-10-03 19:54:23

Elküldte a külügyminisztérium az Állandó Választási Bizottságnak (AEP) a külföldi szavazóhelyiségek listájára vonatkozó első javaslatát.

A külügyminisztérium arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a külképviseletek ajánlatai nyomán kialakított listán 444 szavazóhelyiség szerepel. A külképviseletek ugyanakkor a helyi román közösségekkel konzultálva, illetve a helyi hatóságok együttműködésével dolgozták ki javaslataikat.

Az Állandó Választási Bizottságnak elküldött első lista alapján többek közt Ausztráliában és Új-Zélandon 7, Ausztriában 17, Belgiumban 23, Kanadában 9, Cipruson 6, Dániában 12, Svájcban 8, Franciaországban 8, Németországban 84, Olaszországban 22, a Moldovai Köztársaságban 36, Norvégiában 10, Hollandiában 22, Nagy-Britanniában 8, Spanyolországban 37, az Amerikai Egyesült Államokban 22, Svédországban 7, Magyarországon 6 szavazóhelyiségben fogják tudni leadni voksukat a román állampolgárok a novemberi államelnök-választásokon.

A javaslatok leadási határideje ugyanakkor október 19-e, eddig a külügyi tárca 800 szavazóhelyiségre szándékozik javaslatot tenni, amennyiben Románia külképviseletei megfelelő termeket tudnak biztosítani, illetve amennyiben az illető állam és a helyi hatóságok jóváhagyják ezeket. A tervek szerint Afganisztánban 2, Franciaországban 41, Görögországban 11, Írországban 16, Olaszországban 120, Luxemburgban 3, Máltán 1, Portugáliában 9, Egyesült Királyságban 62, Spanyolországban 112, Egyesült Államokban 7 szavazóhelyiség létesítésére fog ajánlatot küldeni a külügyi tárca az AEP-nek.

A 2004/370-es, utólag módosított törvény értelmében a külügyminisztérium feladata előkészíteni és lebonyolítani a határon túli szavazást az államelnök-választásokon. A jogszabály szerint a külügyminisztérium szakaszokban küldi a határon túli szavazóhelyiségekre vonatkozó javaslatait az AEP-nek, amely három napon belül fogadja el, illetve aktualizálja a listát.

Constantin Mituleţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság elnöke közölte: az első 444 külföldi szavazóhelyiség létrehozását jóváhagyó határozatot pénteken fogadják el.

Az államelnök-választásokat a külföldön élő szavazók esetében mindkét fordulón 3 napos szavazati periódus alatt bonyolítják le, azaz az első fordulót november 8-9-10-én, a második fordulót november 22-23-24-én. Ugyanakkor az online regisztrált román állampolgárok levélben is leadhatják voksukat. A www.votstrainatate.ro hivatalos honlap szerint 43.003 külföldön élő román állampolgár választotta ezt a lehetőséget.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...