Az ajtóm mindig nyitva áll a szatmáriak előtt
Utoljára módositva: 2014-04-08 09:01:41

A március 24-én beiktatott alprefektussal, Altfatter Tamás Ferenccel beszélgettünk eddigi tapasztalatairól, teendőiről és terveiről. Megtudtuk, most a legnagyobb hangsúly a május 25-i EP-választásokon és a föld-visszaszolgáltatási procedúrán van.

 

Altfatter Tamás

— Több mint egy hét telt el beiktatása óta. Hogyan telt az elmúlt időszak? Megszokta-e már a kormánybiztos-helyettesi szerepet, az ezzel járó teendőket, közszereplést?

— Egy hét alatt sikerült megismernem, hogyan is működik ez az intézmény, sikerült megismerkednem mindenkivel, eléggé korrekt kapcsolatot tudtam kialakítani a vezetőséggel, a prefektussal és a három fő osztály — jogi, monitorizálási és humán erőforrás — főnökségével. A munka hatékonyságához nagymértékben hozzájárul az, az információ gyorsan jut el fentről az alsóbb szintekre. Ha a prefektus kér egy bizonyos dolgot, azt nyilvánosan kéri, s azok a személyek, akik ezért felelnek, nagyon hamar rendelkezésére bocsátják. Az információszerzés tehát jól működik. Első munkanapomon fontosnak tartottam, hogy elmenjek a Szatmár Megyei Útlevélosztályra és a Szatmár Megyei Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatalba, mivel elég sok panasz érkezett hozzám már kinevezésem előtt ezekkel kapcsolatban, nem is az itt folyó munkára, hanem inkább a körülményekre volt panasz. Az első munkanapomon elmentem megnézni, úgy van-e, ahogy az emberek mondták, s meg kellett állapítanom, hogy sajnos, tényleg igazuk van. Nagyon régi épületről van szó, amivel kellene valamit kezdeni, de legjobb lenne egy másik épületben helyet találni számukra, ahol normális körülmények között folyhatna az ügyfélfogadás.

— Hová lehetne költöztetni ezeket a hivatalokat, milyen épület jöhet szóba?

— Vannak lehetőségek, ám ezek még nem publikusak, azonban valamilyen EU-s finanszírozású pályázat keretében, remélem, hogy jövőre le fogunk tudni tenni valamilyen projektet — ugyanis a prefektusi intézménynek ez jogában áll —, és megpróbálunk új székhelyet építeni a két intézmény számára, ahol normálisan tudnak tevékenykedni. Mindkét intézményről szó van, ugyanis mindkettő működéséért én vagyok felelős.

— A kormánybiztosi hivatalban ön milyen területekért felel? Tudja-e, hogy adott területen mivel vannak gondok, lát-e megoldást ezekre?

Itt elsősorban a föld-visszaszolgáltatási procedúrát említeném, még mindig sok a megoldatlan ügy, jelenleg azonban a földterületek leltározása zajlik, melyet a 2013/165-ös törvény alapján júniusig kell befejezni. Van remény arra, hogy Szatmár megyében már ebben a hónapban befejeződik az összegzés, ugyanis 46 község már befejezte a leltározást a 64-ből, s körülbelül az igénylések 10–12 százaléka nem lett még teljesítve. Most is folyik ez a procedúra, de jelenleg csak végleges bírósági határozat alapján történik a visszaszolgáltatás. Egy másik fontos dolog, amivel most sokat foglalkozom, az az európai parlamenti választás és az időszakos parlamenti választások megszervezése, mivel ez is az én feladatkörömhöz tartozik. Van megyei szinten egy választásért felelős műszaki bizottság, s azon belül van egy technikai csoport, melynek tagja és vezetője is vagyok. Nagyon sok bizottságnak vagyok egyébként a tagja, így feladatok is bőven vannak. A legfontosabb talán a tulajdon-visszaszolgáltatási testület, melynek titkára vagyok. Ez igen sok munkával jár együtt, rengeteg papír van, amit át kell nézni. Ezenkívül a felülhitelesítési osztály működéséért is én vagyok a felelős. Bevezettünk egy olyan módszert, amelynek köszönhetően az ügyintézés olajozottan működik. Vagyis jön az állampolgár, kifizeti az illetéket, az ügyfélfogadó hölgy elvégzi a hitelesítéshez szükséges procedúrát, kitölti a szükséges iratokat, amiket elhoz az irodámba — ha kell, naponta tízszer is —, én azonnal aláírom azokat, a kérelmező kézbe is kapja a hitelesítést, és nem kell többször járnia. Tagja vagyok még a decentralizált intézmények költségvetésével foglalkozó bizottságnak, melynek keretében az intézmények költségvetését átnézzük, majd jóváhagyjuk — mivel dolgoztam a pénzügynél, a költségvetési irodánál, nem lesz gond ezzel a feladattal —, a vészhelyzetekkel foglalkozó bizottságnak, a szociális párbeszéd bizottságnak, a fegyelmi bizottságnak pedig az elnöke vagyok. Ez utóbbi bizottság a községi jegyzők munkáját követi nyomon. Ez nem egyszerű feladat, jól meg kell gondolnunk, mit döntünk.

— Az eddigi közalkalmazotti tapasztalatait hogyan tudja kamatoztatni alprefektusként?

A hatékonyságot említeném meg először, ami a felülhitelesítési osztály működésében már észrevehető. A döntésem értelmében amennyiben én nem vagyok itt az irodámban, van két személy, akinek aláírási joga van, így ők hitelesítik az iratokat. Ezt volt a gyakorlat a régi munkahelyem is, ott is igyekeztem hatékonyan dolgozni. A hatékonyság növelése érdekében a Szatmár Megyei Útlevélosztály és a Szatmár Megyei Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal működését szabályozó törvénymódosító javaslatok kidolgozásán gondolkodom. Azt

szeretném elérni, hogy ha egy ember útlevelet szeretne igényelni, ne kelljen három helyre mennie fizetni, hanem egy helyen tudjon mindent elintézni. Ezt elég nehéz megvalósítani, de nem lehetetlen, mindössze több minisztériumnak kellene egyezségre jutnia. Az autóbeíratásoknál ugyanezt szeretném elérni, ugyanis nem normális az, hogy az ügyfélnek el kell mennie a lakhelye szerinti polgármesteri hivatalba kifizetni egy számlát, aztán a CEC-hez és a rendőrséghez is be kell térnie, majd kötelező járműbiztosítást is kell kötnie, ez már négy út, plusz a rendőrség. Itt már összezavarodnak a legtöbben, s elmennek egy ügyintéző céghez, aki elvesz bizonyos kezelési költséget, hogy elrendezze a szükséges procedúrát. Mostanában ezen gondolkodom, hogyan lehetne ezt a procedúrát leegyszerűsíteni.

— Az előbb említett EU-s pályázat esetén, mely új ingatlan építéséről szól, ön írná a pályázatot vagy van egy olyan csapat a prefektusi hivatalban, akiknek ez a feladata?

— A prefektusi hivatalban dolgozik Cristian Marita, ő foglalkozott eddig ezzel a projekttel, azaz azzal, hogy mit és hogyan lehetne csinálni. Most pályázatokat nem lehet leadni, jövő júniusban lesz elméletileg az első alkalom arra, hogy le tudjunk adni valamilyen pályázatot román–magyar (HU-RO) projekt keretében, itt az intézménynek 2 százalékos önrészt kellene biztosítania, amit meglátásom szerint meg tudnánk oldani, lehetne annyit lobbizni, hogy előteremtsük a szükséges pénzt. A pályázat kidolgozásában, megírásában természetesen én is segítenék, annál is inkább, mert foglalkoztam korábban EU-s pályázatokkal, a Fabricii úti felüljáró megépítésének pénzügyi részéért voltam felelős, s nagyon büszke voltam arra, hogy a számvevőszéki ellenőrzés során minden rendben volt. Egy 6,99 millió euró értékű PHARE-projektről volt szó, büszke voltam arra, hogy azt sikeresen be tudtuk fejezni.

— Ön mint az RMDSZ javaslatára kinevezett személy, milyen módon tudja segíteni a magyar közösséget? Itt elsősorban arra gondolok, hogy a prefektusi hivatalban, közintézményekben magyar nyelven tudják ügyeiket intézni a lakosok, a prefektusi hivatal honlapja magyar nyelven is működjön stb.

— A prefektusi hivatal magyar nyelvű honlap-változatának a problémáját még nem hoztam fel a prefektusnak. Utána fogok nézni annak, mit lehet ebben az ügyben tenni, s természetesen, hogyha lehetséges, szorgalmazni fogom, hogy csináljuk meg a magyar változatot. Nem tudom, ki fog ezzel foglalkozni, de ha van rá lehetőség, akkor meg kell csinálni, fontos lenne a lakosság számára. Támogatni fogom a magyar nyelv használatának lehetőségét a prefektusi hivatalban is, amennyiben mód van rá, ki is fogjuk használni. A többi decentralizált intézmény esetében a kormányzási programban van egy kisebbségekre vonatkozó fejezet, melyben szabályozzák a kisebbségi nyelvhasználatot a közintézményekben, ám az csak akkor lép érvénybe, ha elfogadják a kisebbségi törvényt, mely még várat magára.

— A barátok, rokonok, családtagok hogyan fogadták az alprefektusi kinevezést?

— Nagyon sok közelálló ismerősnek, családtagnak nagy meglepetés volt az én kinevezésem, mivel amíg nem volt biztos, nem beszéltem róla. Mindenki támogatja a munkámat, a családra fordított időt kell hasznosan beosztanom. Igyekszem a kevesebb szabadidőmet úgy beosztani, hogy a gyerekemre, családomra maradjon idő. Odafigyelek arra, hogy minden nap szervezzek valamilyen közös programot a gyerekemmel, amikor csak vele foglalkozom.

— Milyen tervei vannak?

— Rövid távon az a terv, hogy az EP-választások és az előrehozott parlamenti választás tisztességesen és átláthatóan folyjanak, ne legyenek olyan problémák, amilyenek voltak más években. Ennek megszervezése nagyon sok időt vesz igénybe, sok találkozó van. Úgy érzem, nem lesz gond. Adminisztratív szempontból az EP-választás annyival könnyebb, hogy ott Bukarestből kapjuk meg a szavazólapokat, viszont a kettes körzetben a prefektusi hivatal fogja meghirdetni a licitet a szavazólapok kinyomtatására az előrehozott választás lebonyolításához, azzal nekünk hogy foglalkoznunk. Ezenkívül minden csütörtökön tartok fogadóórát, várom a panaszosokat, akik magyar nyelven is elmondhatják a panaszaikat. Amennyiben soron kívül jön valaki, s van időm rá, akkor az ajtóm nyitva áll.

 

 

Sógor Beáta

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 15:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 16:55
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 18:50
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...