Az ALDE pártütőivel kormányozna
Utoljára módositva: 2019-09-12 10:31:55

A kormánykoalícióból augusztus végén kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pártütőivel szeretné betölteni a kormányában megüresedett miniszteri tisztségeket Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă miniszterelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán bejelentette: a környezetvédelmi miniszteri székbe a két hete lemondott Graţiela Gavrilescut ültetné vissza, energiaügyi miniszternek Ion Cupát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek pedig Ştefan Băişanut javasolja. Valamennyien a kormányból két hete kilépett ALDE parlamenti képviselői, akik elfogadták a miniszterelnök felkérését. A kormányfő bejelentése szerint Graţiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettesi tisztséget is viselne a megújuló kabinetben. Viorica Dăncilă elküldte a javaslatokat Klaus Iohannis államfőnek. A döntést kommentáló elemzők szerint Viorica Dăncilă így próbálja elkerülni, hogy a kormány politikai összetételének a megváltozása miatt kelljen a parlament elé állnia egy bizalmi szavazásra.

További három olyan szociáldemokrata párti miniszteri hely betöltésére is javaslatot tett a kormányfő, amelyeket a korábbi lemondások, leváltások nyomán jelenleg ideiglenesen kinevezett miniszterek vezetnek.

A belügyminiszteri tárca élére Dan Chirilát, az oktatásügy élére Camelia Gavrilát, a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesi tisztségbe pedig Dan Mateit javasolta. Az új miniszterek akkor foglalhatnák el tisztségeiket, ha Klaus Iohannis államfő elfogadná jelölésüket, és letennék az esküt.

Mint ismeretes, augusztus 26-án kormányválság alakult ki, miután Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke bejelentette, hogy a kisebbik kormánypárt kilép a koalícióból. Az ALDE négy minisztere közül azonban csak három nyújtotta be másnap a lemondását, az egy hónappal korábban külügyminiszterré kinevezett Ramona Mănescu bejelentette, hogy a tárca élén marad. A PSD szintén az ALDE egységének a megbontásával őrizte meg a szenátus fölötti befolyását. A házelnöki tisztségre az ALDE-s Teodor Meleşcanut jelölte, akit kedden enyhe szavazattöbbséggel meg is választottak.

Az ALDE vezető testülete múlt héten arról határozott, hogy elveszíti párttagságát az a politikusa, aki a párt vezető szerveinek a jóváhagyása nélkül fogad el politikai tisztségeket.

Teodor Meleşcanut tegnap ki is zárták az ALDE-ból, és megszűnt a párt felsőházi frakciója, mert nincs meg a hét, azonos pártlistán megválasztott szenátor — közölte a szenátus plenáris ülésén Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke. Popescu-Tăriceanu szerint ezek után megváltozott a szenátus házbizottságának összetétele, így újra kell tárgyalni a tisztségek elosztását.

Újabb miniszterjelöltek

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán késő délután bejelentette, hogy javaslata szerint Dan Chirilă vezetné a belügyi, Camelia Gavrilă a tanügyi tárcát, míg Dan Mateit bízná meg a kormányfőhelyettesi feladatkörrel, javaslatait elküldte az államfőnek. Dăncilă emlékeztetett, hogy szeptember 12-én lejár az ügyvivő belügyminiszter, 18-án pedig az ügyvivő tanügyminiszter megbízatása, a gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányfőhelyettes széke pedig betöltetlen.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...