Az áldozatokért gyújtottak gyertyát
Utoljára módositva: 2019-09-17 08:56:34

A Püspöki Palota kapualjában elhelyezett emléktáblánál imádkoztak a 75 évvel ezelőtti, Szatmárnémetit sújtó bombázásokban elhunytak lelki üdvéért — főt hajtva mindazok előtt, akik a második világégés áldozatai voltak, még annak véget érte után is.

A második világháború vége felé Szatmárnémeti csaknem megsemmisült a szovjet bombázások során, házak százai dőltek romba, alig maradtak ép falak, és szinte minden család érintett volt valamilyen módon a tragédiában. A Szatmári Római Katolikus Püspökség az áldozatokért szóló imára hívta a közösséget, pontosan 75 évvel az események után, tegnap déli tizenkét órára a Püspöki Palota kapualjában elhelyezett emléktáblához.

A megemlékezők Schönberger Jenő püspök vezetésével előbb együtt elmondták az Úrangyala imát, majd a főpásztor elevenítette fel a korábban történteket — a Püspöki Palotát is bombatalálat érte, melynek során az óvóhelyen tartózkodó 22 személyből 21-en életüket vesztették. Az ő nevüket tartalmazza az a tábla, amelynél koszorúkat és mécseseket helyeztek el, imádkozva ugyanakkor minden szatmári áldozatért. „Fájdalmas és szomorú, ami történt. Amikor ezt az emléktáblát megkoszorúzzuk, mindazok előtt fejet hajtunk, akik a második világháború áldozatai voltak. És ez nemcsak a háború kezdete és vége közötti áldozatokra értendő, hanem azokra is, akik sok évvel utána valahol a Szovjetunióban lelték halálukat a háború miatt. A Jóisten fizessen meg nekik végtelen irgalmasságával, először is bocsánattal, majd örök élettel!” — fogalmazott Schönberger Jenő püspök.

A megemlékezés végén, a mécsesek és koszorúk elhelyezését követően a Budapestről érkezett Kaiser Ernő pillantott vissza az emberöltővel ezelőtti napokra, a bombázások utáni állapotokra, hiszen hétéves gyermekként már sok mindent megértett a szörnyűségekből. Az 1944. szeptember 16-i eseményekre annál is inkább emlékezett, mivel az óvóhelyen elhunyt Kaiser Erzsébet M. Leopoldina irgalmas nővér a nagynénje volt, édesanyja pedig püspökségi házvezetőnőként dolgozott, s csak az isteni kegyelemnek köszönhető, hogy azon a végzetes napon az akkori főpásztorral és többekkel épp Szatmárhegyen tartózkodtak, s így megmenekültek. A résztvevők megjegyezték: a fiatalok ma nem tudhatják, miről szól egy háború, milyen szörnyűségekkel is jár, és nemcsak az erőszak, de az éhezés is mennyire megpróbálja háború alatt az embert. „Örülhetsz, fiam, hogy nem éltél meg háborút” — idézte édesanyja szavait Schönberger Jenő, hozzátéve: „Isten adja, hogy ne is tudják meg soha, miről szól valójában egy háború!”

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...