Az állatorvosok napját ünnepelték
Utoljára módositva: 2018-05-18 09:06:00

„Az orvos az embert menti meg, az állatorvos az emberiséget” — köszöntötte Louis Pasteur gondolatával az egybegyűlteket tegnap dr. Zeicu Dan az állatorvosok napja alkalmából.

Bár az állatok gyógyításának tudománya egyidős az emberek gyógyításának tudományával, csak az 1800-as évek közepén nyerte el azt a helyet a tudományok körében, amely már réges-rég megillette volna. 1863-ban dr. J. Samu hívta életre azt az állategészségügyi kongresszust, amely olyannyira kinőtte magát, hogy létrejött az Állatorvosi Világszervezet (WVA), amely mind a mai napig egyesíti és képviseli a globális állatorvosi szakmát, felhívva a figyelmet arra, hogy az állatok egészsége kihat a környezetre, a gazdaságra, az élelmiszeriparra; legfőbb feladatköre pedig, hogy feltárja és visszaszorítsa az embereket is érintő fertőző betegségek terjedését az állattenyésztés területén.

Romániában 1871. május 15-én 14 állatorvos írta alá azt a nyilatkozatot, amely az Állatgyógyászati Társaság alapító okirata lett — Ferdinánd király 1919. augusztus 4-én rendeletben ismerte el a társaságot jogi személyként —, 1914. június 29-én pedig megalakult a Romániai Állatorvosok Általános Egyesülete, szakmai, támogatói és deontológiai feladatkörrel, párhuzamosan működve a tudományos kérdésekkel foglalkozó Állatgyógyászati Társasággal. Elődeik előtt tisztelegve az Állatorvosok Kollégiuma május 15-ét nevezte ki az állatorvosok napjának — ezen a napon (vagy hozzá közeli dátumon) az Állatorvosi Kamara és az Állatorvosok Szatmár Megyei Egyesülete találkozóra és ünneplésre hívja a megye aktív és nyugalmazott állatorvosait, valamint a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársait. A rendezvénynek tegnap a Melody rendezvényterem adott otthont, ahol délelőtt a Kolozsvári Állatorvosi Egyetem lektorai tartottak előadást egyrészt a műtéti altatásokkal és fájdalomcsillapítással, másrészt egy nagyon is széles réteget érintő, modern kori betegséggel: a házi kedvencek túlsúlyosra etetésével és fogyókúráztatásával kapcsolatban. A szakmai megbeszélést követően dr. Zeicu Dan és dr. Dumuţa Nicolae köszöntötte az egybegyűlteket, majd az ebéd és a találkozó estébe nyúló, kellemes hangulatú ünnepléssel ért véget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...