Az amerikai legfelsőbb bíróság faji előítéletekre hivatkozva felmentett a vád alól egy gyilkost
Utoljára módositva: 2019-06-22 12:37:18

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken semmisnek nyilvánította egy mississippi gyilkos halálos ítéletét és egyben felmentette a vád alól is, az ítélkezés során tapasztalható faji előítéletességre hivatkozva.

Az amerikai alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság álláspontja szerint az elkövető Curtis Flowers tárgyalásai során alkotmányellenesen távolították el az esküdtjelöltek soraiból az afroamerikai jelölteket.

A 49 esztendős, szintén afroamerikai Curtis Flowers 1996-ban négy embert gyilkolt meg a Mississippiben lévő Winona városában. Azóta hat tárgyalása volt, kettőnek az eredményét szabálytalan bírói eljárás miatt törölték, viszont három alkalommal bűnösnek mondták ki és kiszabták rá a halálos ítéletet. Mississippi állam legfelsőbb bírósága azonban ügyészi eljárásjogi hibákra és az afroamerikai esküdtek kizárására hivatkozva az ítéletet nem fogadta el. A hatodik tárgyaláson például a hat fekete esküdtjelöltből ötöt elutasítottak. A hat per során a vádat mindvégig ugyanaz a fehér ügyész képviselte.

A gyilkos ügyvédje azzal érvelt, hogy az ügyészek faji előítéletekkel terhelten, a feketéket hátrányosan megkülönböztetve végezték munkájukat.

A mississippi legfelsőbb bíróság ugyanakkor – miközben az ítéletet elutasította – a bűnösséget fenntartotta. A szövetségi legfelsőbb bíróság pénteken a vád alól is felmentette a halálsoron lévő Flowerst.

A washingtoni alkotmánybíróság 7:2 arányban hozta meg döntését, két konzervatív bíró – Clarence Thomas és Neil Gorsuch – ellene voksolt.

A bíróság döntésének indoklását Brett Kavanaugh bíró fogalmazta meg. Az indoklás valamennyi pontjában a fekete esküdtek elleni hátrányos megkülönböztetést, a tárgyalási folyamatból történt kirekesztésüket említette.

A döntés ellen szavazó Clarence Thomas az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmára hivatkozott, és megjegyezte, hogy a védelemnek is sikerült elérnie, hogy egyes fehér esküdteket kizárjanak.

“Az államnak teljes mértékben jogában áll ismét vádat emelni Curtis Flowers ellen” – szögezte le Clarence Thomas bíró, aki történetesen szintén afroamerikai.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...