Az Apaserv mesteri terve
Utoljára módositva: 2013-12-16 12:19:37

Tovább menetel a szatmárnémetiből megyeivé lett vízszolgáltató a következő EU-s finanszírozási időszakban, a 121 millió eurós támogatásból még húsz szatmári településen vetné meg a lábát.

 

Octavian Lazin

Ma tárgyalják először a Masterplan 2 nevet viselő pályázási tervben szereplő elképzeléseket a szatmárnémeti Apaservnél, az ideiglenes listán húsz olyan szatmári település szerepel, ahol a háztartásokba bevezetné a vizet és amelyeket rácsatlakoztatna a csatornahálózatra. Octavian Lazin, a Közösségi Fejlesztési Ügynökség (ADI) szatmári ügyvezetője elmondta, a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program (POS Mediu) második hullámában 121 millió eurót terveznek megpályázni. Ha sikerül véglegesíteni a terv részleteit, első dolguk lesz kiválasztani a konzultánst, aki majd ez Európai Bizottság elé terjeszti a vízszolgáltató projektjét és szándékaik szerint meg is szerzi erre a támogatást. Olyan feltételekre kell többek között figyelnünk, mutatott rá Lazin, hogy a vízhálózat-bővítés csak olyan településeken történhet meg ezt a támogatási formát használva, ahová csapvizet eljuttatni nem kerül többe lakosonkénti ezer eurónál. Költséghatár van megszabva a csatornahálózat kiépítésében is, a szennyvízelvezetés esetében a lakosonkénti kétezer euró a maximálisan elkölthető összeg.

Az ütemterv szerint jövő ilyenkorra lehet bővebbet tudni arról, pozitív elbíráslásban részesültek-e a szatmári elképzelések, ekkor derül majd ki az is, a kért 121 millió euróból mennyit hajlandó kiutalni az Európai Bizottság szakosztálya és hogy ez megyénkben hány település víz- és/vagy csatornahálózatának kiépítésére lesz elegendő.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...