Az ápolókat, asszisztenseket ünnepelték Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2019-05-11 11:08:59

Szimpóziummal ünnepelte pénteken Szatmárnémetiben az ápolók és orvosi asszisztensek napját a Romániai Általános Orvosi Asszisztensek, Szülésznők és Orvosi Asszisztensek Rendjének szatmári szervezete. Szatmár megyében a szervezetnek közel 2300 aktív tagja van.

Világszerte május 12-én tartják az ápolók, orvosi asszisztensek nemzetközi napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született a brit Florence Nightingale (1820–1910), az ápolóképzés kiemelkedő alakja. Az 1853–56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrendekkel csökkentette a halálozási arányt. „Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt” — fogalmazta meg Florence Nightingale, aki nem csak a betegápolás etikai alapjait teremtette meg, küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is.

Az ápolóképzés meghatározó alakjáról és a világnapról évről évre méltó módon emlékezik meg a Romániai Általános Orvosi Asszisztensek, Szülésznők és Orvosi Asszisztensek Rendjének (OAMGMAMR) szatmári szervezete is — nem volt ez másként idén sem. Péntek délutáni rendezvénye azért is fontos, mert az egészségügyi rendszeren belül számbelileg a legnagyobb szakmai csoportosulást képviseli. Szatmár megyében például több mint négyezer tagja van a szervezetnek, akik közül azonban csak közel 2300 aktív, a többiek munkakeresésben vannak, nyugalomba vonultak vagy külföldön dolgoznak — tudtuk meg a rend szatmári szervezetének elnökétől, Constantin Demiantól. A tagok jó része részt vett azonban a tegnap délutáni szimpóziumon, ahol sok érdekes tanulmány került bemutatásra, szó esett hivatásuk aktuális kérdéseiről és újításairól. Szakmai fejlődésre és találkozóra azonban nemcsak Szatmárnémetiben, hanem Nagykárolyban is lehetőség volt, ahol a színházban rendezték meg a megyeközpontival majdnem egy időben a környék asszisztenseinek, ápolóinak és bábáinak találkozóját. Az eseményen nagyon sok szakember vett részt a Nagykárolyi Városi Kórházból, a háziorvosi rendelők és a laboratóriumok dolgozói közül. Az avasfelsőfalui és környéki egészségügyiekre is gondolt egyúttal a rend: számukra jövő héten szerveznek találkozót Avasfelsőfaluban, amely ugyanúgy helyet biztosít a szakmai fejlődésnek és a kerekasztal-beszélgetéseknek, tapasztalatcserének egyaránt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...