Az autonómia egy önkifejezési mód
Utoljára módositva: 2014-09-15 10:05:23

A Hotnews hírportál kiszivárogtatta az RMDSZ által kidolgozott autonómiastatútum részleteit. Az alábbiakban dr. Varga Attila alkotmányjogászt az autonómia lehetőségeiről kérdeztük.

 

 

Varga Attila

— Ismét össztűzbe került az autonómiakérdés, van-e esély annak megvalósítására?

— Úgy néz ki, hogy a romániai magyar közösség számára, de remélhetőleg a román közösség számára is kezd örökzöld témává válni az autonómia kérdése. Én mindig azt mondtam, hogy az autonómia egyik napról a másikra akár egy jogszabály révén sem valósítható meg. Jogszabályra szükség van, és pont ez nincs meg, de ha meglenne, akár egy kulturális, személyi autonómiáról, akár egy terület-elvű autonómiáról lenne szó, annak a kialakítása hosszabb folyamat eredménye lehet. Azt tudjuk, hogy a parlament nem akar ilyen törvényt elfogadni. A román politikai elit nem akar autonómiát.

— Mi lenne tehát a teendő?

— Az autonómiát úgy kell felfogni, mint egy állapotot, amiben különböző elemek vannak. Így akár a jelenlegi jogszabályok keretei között is az autonómiához minél közelebbi állapotokat kell teremteni. Erre van lehetőség. Én azt érzékelem, hogy igazából még ezeket a lehetőségeket sem tudjuk jól kihasználni: a létező jogszabályi kereteket arra, hogy közösségeink számára autonómia-közeli állapotokat hozzunk létre. Én így látom, hogy egyfelől politikum és civil társadalom közösen kellene megvizsgálja azt, hogy milyen lehetőségek vannak, és ezekkel a lehetőségekkel élni kell. Gondoljunk egy egyszerű példára: az önkormányzati törvényben létezik az önkormányzatok társulásának a lehetősége bizonyos célok elérésére. Nagyon kevés önkormányzati társulás van, amelyik valamilyen cél érdekében, a helyi közösségek számára fontos cél érdekében társul. Intézményeket kell létrehozni, intézményeket kell fenntartani. Ezek lehetnek civil intézmények, lehetnek a civil társadalom által kezdeményezett intézmények, de lehetnek más jellegű intézmények is. A másik oldalon pedig folyamatosan kell tárgyalni a román politikummal, hogy valamilyen formában jogi háttere is legyen: egyértelmű, konkrét, kifejezett jogszabályi háttere legyen a különböző típusú autonómiának.

Miért fél a román társadalom az autonómiától?

— Az autonómia nagyon közismert fogalom, ami nem valaki ellen, nem valakik ellen van, még akkor is, ha ők ezt így gondolják, tévesen gondolják, az autonómia valakiért van, az autonómia egy önkifejezési mód, egy megélhető világnak a megteremtése egy szűkebb körben, az nem lehet kárára senkinek. Folyamatos párbeszéddel és politikai dialógussal lehet, lehetne ezen a téren előre lépni, de nagyon nehéz, én magam is benne voltam ebben, tudom. Vegyük csak azt a példát, hogy idestova tíz éve van a parlamentben egy autonómiatörvény, amire nem mondanak se igent, se nemet, és ennek csak egy kicsi része az autonómia, a kulturális autonómia, a nagyobbik része a nemzeti kisebbségek jogállása és mégsem mondanak tíz éve semmit rá. Ilyen körülmények között a rendelkezésre álló jogi és egyéb eszközöket kell felhasználni autonómiahelyzetek, -állapotok létrehozására, a másik oldalon pedig a jogszabályt kell sürgetni és elfogadtatni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...