Az autonómia-eszme szatmári időszerűsége
Utoljára módositva: 2014-05-08 11:02:38

Pénteken a Szatmár-Láncos-templomban dr. Bakk Miklós politológus az autonómiáról tart előadást. Az előadás időszerűségéről Kereskényi Sándort, a rendezvény szervezőjét kérdeztük.

 

Kereskényi Sándor

— Az autonómia szó egyszerű elhangzása is vitát kelt, mind a magyar, mind a román közösségekben. Miért van az, hogy a feszültségek ellenére sem lehet lesöpörni az asztalról a témát?

— Az elmúlt napok eseményei azt sugallják, hogy az autonómiáról való gondolkodás akár Szatmárban is aktuális lehet a magyarság számára. Holnap pedig már itt is van dr. Bakk Miklós, aki az autonómia-elméletek nemzetközileg is elismert kutatója… Dr. Bakk Miklós előadásának időpontját hetekkel ezelőtt rögzítettük. Én szerettem volna, ha hamarabb kerül rá sor, ő azonban, mivel nagyon elfoglalt ember, hiszen politológiai kutatásai mellett egyetemi tagozatvezető is Kolozsvárott, inkább halasztotta a dolgot. Most már kimondottan örülök, hogy valaki, még e héten, méltóképpen válaszolhat Victor Ponta miniszterelnök múlt heti helyzetértelmezésére.

— Szatmár megyében „helyzet van”?

Sajnos, attól tartok, hogy a miniszterelnöki megjegyzések felett nem lehet úgy elsiklani, mintha azok valamilyen helyi pártvezetőtől származnának. Ő ugyanis nem kevesebbet állított, mint azt, hogy Szatmár megye lemaradásának az elmúlt évek „kártevő” és „korrupt” magyar megyevezetése az oka. Tartok tőle, hogy szabályoztatni kellene a szemüvegét, mert én olyan nem odavaló megyei vezetést még nem láttam az elmúlt huszonöt évben, mint a mostani, amely történetesen román és PSD-s. A kijelentés könnyelmű volt, rosszkor és rossz helyen hangzott el. Egy keményebb kezű megyei RMDSZ-vezetés nagyon emlékezetes módon reagálhatott volna erre, azzal együtt, hogy a Szövetség, állítólag, éppen kormányon van. A helyzet tehát az, hogy kiderült: a szatmári magyarságot szép lassan be akarják szorítani egy közéleti karanténba, erre viszont azonnal reagálni kell.

— Végül is miről szól ez a történet?

— Ez a történet ismét Romániáról szól, többféle olvasata van, de egy biztos: a miniszterelnök ismét azt a hazugságot mondta el, amivel helyben hízelegni tud, a magyarok pedig megint le fogják nyelni a galuskát. Úgy látszik, itt így lehet élni. Minden a fejünk felett történik, és sokszor még a mieink is megpróbálják marni a népet. A választási logó lehagyása a 2-es körzet RMDSZ-es parlamenti képviselőjelölt szavazólapjáról talán nem is annyira véletlen, mint amiről a mese szól.

— Miről fog szólni a pénteki előadás?

Az előadó — amellett, hogy kutatóként identitás-problémákkal, politikai szerkezetek működésével, választói opciók megjelenítődésével foglalkozik — az utóbbi két évtized elhíresült autonómia-statútumainak egyik kezdeményezője, társszerzője is. A hallgatóság tehát „első kézből” hallhat ezt–azt ezekről a kérdésekről. A helyszín a szatmárnémeti Láncos-templom lesz — gyakorlati és jelképes okokból is. Ez a templom, már történelmi múltjával is, helyszínül kínálkozik. Széles körű érdeklődésre számítunk egyébként, hisz feltételezhetjük, ha valaki Kolozsvárról jön el, hogy nagy horderejű kérdésekről szóljon, mi talán „innen a szomszédból” össze tudunk gyűlni egynéhányan. Annál is inkább, mert újra olyan idők járnak, melyekről Ady méltán mondta: „Itt valahol, ott valahol, Négy–öt magyar összehajol…”. Hát remélem, sorskérdéseink vitáján nem négyen–öten, hanem több százan leszünk! Elvégre a mi sorsunkról nekünk kell beszélnünk, sőt döntenünk is!

 Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...