Az Avas festő- és fotósszemmel
Utoljára módositva: 2019-06-12 09:59:47

Az Avast bemutató tárlat nyílt a Vécsey-házban. A kiállítás június 22-ig látogatható.

Cristina Gloria Oprişa festőművész az elmúlt évben szervezett Vetésen alkotótábort, amelyre több városból hívott meg képzőművészeket és két fotóművészt, hogy a községgel ismerkedve örökítsék meg azokat az élményeiket, amelyek hatással voltak rájuk. Egy hét alatt valóban kiváló képek és fotósorozatok készültek, egy fafaragó pedig egy olyan munkát készített el, ami az önkormányzat udvarán van felállítva, és sokan nagy érdeklődéssel figyelik. Az alkotótábor végén szerveztek egy kirándulást az Avasba. Ez a térség nagyon megtetszett a más megyéből érkezett művészeknek, ezért elhatározták, hogy a vázlatokból vagy emlékeikből képeket készítenek az avasi élményeikről. Elég sok kép és fotósorozat készült, ezekből nyílt tegnap kiállítás Szatmárnémetiben, a Vécsey-házban. Érkeztek képek Besztercéről, Brassóról, Déváról, Nagyváradról és Temesvárról. Valamennyien a sajátos látásmódjuknak megfelelően, a saját stílusukban festették meg azokat az élményeket, amelyek a rövid idő alatt megmaradtak bennük. Valamennyien észrevették és felismerték, hogy az Avasra nagy mértékben érvényes a kék szín. A legtöbb munkában kisebb-nagyobb mértékben megjelenik a kék szín és annak árnyalatai. Vannak, akiket a táj szépsége ragadott meg, mások az építkezésre és a viseletekre koncentráltak, néhányan az összefüggéseket keresték a táj és az ott élő emberek között, azt, hogy mi az, amit megőriztek a múltból, és mi az, amit a modernitásból vettek át.

Victoria Galbenu Ţăroi (Brassó), Sever Moldovan (Beszterce), Adriana Popa Cănija (Déva), Angela Szabo (Nagyvárad), Kalman Sztrharszky (Déva), Horia Trânc (Déva), Ioan Aron Ţăroi (Brassó) és Patricia S. Iusztin (Temesvár) az impressziók hatására készítették el alkotásaikat. A két házigazda: Cristina Gloria Oprişa és Nyiri Zoltán a régió teljes ismeretében készítették el a munkáikat. A tegnap megnyílt tárlat június 22-ig látogatható.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...