Az avasi múzeumba hívnak
Utoljára módositva: 2017-08-11 11:25:34

Számtalan érdekes programmal várja a látogatókat az avasfelsőfalui szabadtéri múzeum.

Az Avasfelsőfalui Szabadtéri Múzeum, azaz a skanzen nem csak érdekes látnivalókkal, de augusztusban két alkalommal is érdekes kézműves foglalkozásokkal várja a látogatókat és a hagyományos népi foglalkozások iránt érdeklődőket, azokba belekóstolni akarókat; ma, illetve augusztus 16–17–18-án. A skanzen kis utcácskáiban elismert népművészek lebbentik fel a fátylat a hangszerkészítés fortélyairól, mutatják meg nemcsak a hímzés és varrás színpompás mintavilágát, de az öltések mozdulatait is, aki pedig nem csupán fogyasztani szereti a hagyományos, népi ételeket, de elkészítésükre is kíváncsi, azt a főzősarok várja. Augusztus 18-án a korongozás, agyagozás iránt érdeklődőket várja 10–13.30 között az utolsó vámfalui fazekas, Istvánfi Géza és felesége, Emma, s mutatja meg a koronghajtás, agyagformálás mozdulatait — sőt, a saját kezűleg készített tányérkák, kancsók díszítésére, mintázására is lehetőség lesz.

Azoknak is érdemes ellátogatniuk a skanzenbe, akik nem érdeklődnek különösebben a kézműveskedés iránt, viszont szívesen sétálnának kellemes környezetben, hiszen az 1972-ben létrehozott szabadtéri múzeum különleges térbeli elhelyezkedésénél fogva részben visszaadja az Avas vidékének felszínét, kiállítási tárgyainak köszönhetően igazi kincsesbánya — domboldalnyi területén egy Avaslekencéről hozott XVII. századi fatemplom, egy-egy avasfelsőfalui, mózesfalvai és ráksai gazdaság, két kétosztatú kisgércei ház, egy szeszfőzde, egy működő vízimalon és egy vámfalui fazekas háza látható. A múzeum naponta 9–17, hétvégén 10–18 óra között várja a látogatókat, érdeklődni a 0261–854839-es és a 0731–309751-es telefonszámon lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 24.
Találkozik valakivel, akinek úgy érzi, bármit el tudna mesélni saját belső érzéseiről. Az ilyen kitárulkozások rendkívül fontosak mindenki számára!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...