Az avasi múzeumba hívnak
Utoljára módositva: 2017-08-11 11:25:34

Számtalan érdekes programmal várja a látogatókat az avasfelsőfalui szabadtéri múzeum.

Az Avasfelsőfalui Szabadtéri Múzeum, azaz a skanzen nem csak érdekes látnivalókkal, de augusztusban két alkalommal is érdekes kézműves foglalkozásokkal várja a látogatókat és a hagyományos népi foglalkozások iránt érdeklődőket, azokba belekóstolni akarókat; ma, illetve augusztus 16–17–18-án. A skanzen kis utcácskáiban elismert népművészek lebbentik fel a fátylat a hangszerkészítés fortélyairól, mutatják meg nemcsak a hímzés és varrás színpompás mintavilágát, de az öltések mozdulatait is, aki pedig nem csupán fogyasztani szereti a hagyományos, népi ételeket, de elkészítésükre is kíváncsi, azt a főzősarok várja. Augusztus 18-án a korongozás, agyagozás iránt érdeklődőket várja 10–13.30 között az utolsó vámfalui fazekas, Istvánfi Géza és felesége, Emma, s mutatja meg a koronghajtás, agyagformálás mozdulatait — sőt, a saját kezűleg készített tányérkák, kancsók díszítésére, mintázására is lehetőség lesz.

Azoknak is érdemes ellátogatniuk a skanzenbe, akik nem érdeklődnek különösebben a kézműveskedés iránt, viszont szívesen sétálnának kellemes környezetben, hiszen az 1972-ben létrehozott szabadtéri múzeum különleges térbeli elhelyezkedésénél fogva részben visszaadja az Avas vidékének felszínét, kiállítási tárgyainak köszönhetően igazi kincsesbánya — domboldalnyi területén egy Avaslekencéről hozott XVII. századi fatemplom, egy-egy avasfelsőfalui, mózesfalvai és ráksai gazdaság, két kétosztatú kisgércei ház, egy szeszfőzde, egy működő vízimalon és egy vámfalui fazekas háza látható. A múzeum naponta 9–17, hétvégén 10–18 óra között várja a látogatókat, érdeklődni a 0261–854839-es és a 0731–309751-es telefonszámon lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...