Az avasújvárosi borokban sokkal több munka van, mint bárhol máshol
Utoljára módositva: 2018-04-16 09:06:53

Több szempontból is eltért az eddigiektől az avasújvárosi Bakator Hegyközség idei borversenye: a minták sokaságán, az óborok csodálatos mineralizálásán túl szakítva a hagyományokkal, most először a gazdánék is részt vettek az eredményhirdetésen és az ünnepi vacsorán, hiszen az ő kezük fáradtságos munkáját is dicsérik a nedűk.

Nagy volt a nyüzsgés szombaton késő délután az avasújvárosi Kovács-tanyán, míg az udvarra sorra érkeztek a szőlősgazdák és gazdánék, addig a rusztikus, hangulatos teremben a Serli Csilla, Serli Tünde, Balázs Attila és Bányai Zoltán alkotta zsűri mondhatni futószalagon töltötte ki a Bakator Hegyközség idei borversenyének zárómozzanataként a résztvevői és eredmény-okleveleit. Az 56 gazda által benevezett 116 bormintából 24 volt vörös, 14 a csak a vidékre jellemző bakator, 13 pedig óbor s elbírálásuk ugyancsak feladta a leckét a zsűrinek, akik végül (a besorolási-kóstolást majd a kóstolást követően) 16 nedűt ítéltek aranyéremre méltónak, 60–at ezüst–, 33–at pedig bronzéremmel díjaztak. „Ez a legoptimálisabb eredmény, azaz ha a leadott borminták 10 %–a lesz aranyérmes.” – summázza Leiher Géza, annak a Szatmári Hegyközség Egyesületnek elnöke, amelynek szakmai segítségével jött létre a borverseny.

És idén rendhagyóra sikeredett, egyrészt a minták sokaságának köszönhetően, másrészt mert szakítva az évtizedes hagyományokkal, az eredményhirdetésre s az azt követő ünnepi vacsorára most első alkalommal a szőlősgazdánékat is meghívták — hiszen az ő kezük fáradtságos munkájának is köszönhető a bor. Az egybegyűlteket házigazdaként Ludróczki Sándor, a Bakator Hegyközség elnöke, valamint Majláth Gábor polgármester köszöntötte, majd Serli Csilla zsűrielnök értékelte a benevezetteket. Mint hangsúlyozta, a felhozatalban tavalyhoz képest sokkal magasabb szintű, jó borok szerepeltek: „Volt pár nagyszerű bor, az óborok meglepően jók voltak az idén, s akadtak közöttük csodálatosan mineralizáltak is, akárcsak az újborok között is. A fehérborok nagyon jók! Ezt annál is inkább hangsúlyozom, mert sokkal nehezebb jó fehér bort készíteni, mint vöröset — ha fogalmazhatok úgy: fel kell kötni a gatyát, hogy a vörös borok is utolérjék a fehérek minőségét, szintjét. Annak pedig külön örvendek, hogy a mostani versenyen nagyon sok termelő vett részt.” – mondta. Rámutatva ugyanakkor olyan apróbb hibákra is, mint a borkőkicsapódás meggátolása, a szűrés, és a stabilizálás — hiszen ez utóbbi elengedhetetlen, főképp ha valaki a palackozás gondolatát fontolgatja.

„Óriási perspektíva van az avasújvárosi borokban — nem csak a bakatorban –, és összefogással olyan eredményeket lehet elérni, amilyenekről most még talán nem is álmodnak! Elindultak egy nagyon pozitív fejlődés útján, remélem, kívánom, hogy ezen az úton is maradjanak.” – fogalmazott a szintén zsűritag Bányai Zoltán.
Pataki Csaba tanácselnök — akinek saját bevallása szerint már volt szerencséje egy-két avasújvárosi pincében járni – mindenkinek megköszönte a sok ezer munkaórát, hiszen mint hangsúlyozta: „Ennek a vidéknek különlegessége, hogy nem lehet gépesíteni és ezekben a borokban sokkal több munka van, mint bárhol máshol. Vigyázzanak a szőlőre, vigyázzanak a pincére, őrizzék meg a borkészítés hagyományát, s mindehhez legyen erejük és egészségük” – kívánta. Az oklevelek átadását követően a gazdák „körbeállták” azt a hatalmas faragott fapadot, amelyen a borminták sorakoztak, s szokás szerint kínálgatták-kóstolgatták, véleményezték egymás borait, majd késő éjszakába nyúló, vidám hangulatú ünnepi vacsora és tánc zárta az idei borversenyt.

Aranyérmes borok: Bak Róbert (2012–es vegyes), Ludróczki Sándor (2015–ös vegyes), Kovács Zoltán (2016–os ó-vegyes), Ludróczki Sándor (2017–es furmint járdovány), Bartos Attila (2016–os ó-bakator), Bartos István (2016–os ó-bakator), Ludróczki Sándor (2017–es új-bakator), Kovács Ferenc (2016–os vegyes), Kocsis Ferenc (2017–es új-bakator), Butka Sándor (2017–es új-bakator), Butka Sándor (2016–os ó-bakator), Ludróczki Sándor (20147–es vegyes), Butka Sándor (2016–os vegyes), Dudás Bertalan (2017–es vegyes), Ludróczki Sándor (2017–es sauvignon blanc), Ludróczki Sándor (2017–es cabarnet franc/merlot).

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...