Az avasújvárosi borokban sokkal több munka van, mint bárhol máshol
Utoljára módositva: 2018-04-16 09:06:53

Több szempontból is eltért az eddigiektől az avasújvárosi Bakator Hegyközség idei borversenye: a minták sokaságán, az óborok csodálatos mineralizálásán túl szakítva a hagyományokkal, most először a gazdánék is részt vettek az eredményhirdetésen és az ünnepi vacsorán, hiszen az ő kezük fáradtságos munkáját is dicsérik a nedűk.

Nagy volt a nyüzsgés szombaton késő délután az avasújvárosi Kovács-tanyán, míg az udvarra sorra érkeztek a szőlősgazdák és gazdánék, addig a rusztikus, hangulatos teremben a Serli Csilla, Serli Tünde, Balázs Attila és Bányai Zoltán alkotta zsűri mondhatni futószalagon töltötte ki a Bakator Hegyközség idei borversenyének zárómozzanataként a résztvevői és eredmény-okleveleit. Az 56 gazda által benevezett 116 bormintából 24 volt vörös, 14 a csak a vidékre jellemző bakator, 13 pedig óbor s elbírálásuk ugyancsak feladta a leckét a zsűrinek, akik végül (a besorolási-kóstolást majd a kóstolást követően) 16 nedűt ítéltek aranyéremre méltónak, 60–at ezüst–, 33–at pedig bronzéremmel díjaztak. „Ez a legoptimálisabb eredmény, azaz ha a leadott borminták 10 %–a lesz aranyérmes.” – summázza Leiher Géza, annak a Szatmári Hegyközség Egyesületnek elnöke, amelynek szakmai segítségével jött létre a borverseny.

És idén rendhagyóra sikeredett, egyrészt a minták sokaságának köszönhetően, másrészt mert szakítva az évtizedes hagyományokkal, az eredményhirdetésre s az azt követő ünnepi vacsorára most első alkalommal a szőlősgazdánékat is meghívták — hiszen az ő kezük fáradtságos munkájának is köszönhető a bor. Az egybegyűlteket házigazdaként Ludróczki Sándor, a Bakator Hegyközség elnöke, valamint Majláth Gábor polgármester köszöntötte, majd Serli Csilla zsűrielnök értékelte a benevezetteket. Mint hangsúlyozta, a felhozatalban tavalyhoz képest sokkal magasabb szintű, jó borok szerepeltek: „Volt pár nagyszerű bor, az óborok meglepően jók voltak az idén, s akadtak közöttük csodálatosan mineralizáltak is, akárcsak az újborok között is. A fehérborok nagyon jók! Ezt annál is inkább hangsúlyozom, mert sokkal nehezebb jó fehér bort készíteni, mint vöröset — ha fogalmazhatok úgy: fel kell kötni a gatyát, hogy a vörös borok is utolérjék a fehérek minőségét, szintjét. Annak pedig külön örvendek, hogy a mostani versenyen nagyon sok termelő vett részt.” – mondta. Rámutatva ugyanakkor olyan apróbb hibákra is, mint a borkőkicsapódás meggátolása, a szűrés, és a stabilizálás — hiszen ez utóbbi elengedhetetlen, főképp ha valaki a palackozás gondolatát fontolgatja.

„Óriási perspektíva van az avasújvárosi borokban — nem csak a bakatorban –, és összefogással olyan eredményeket lehet elérni, amilyenekről most még talán nem is álmodnak! Elindultak egy nagyon pozitív fejlődés útján, remélem, kívánom, hogy ezen az úton is maradjanak.” – fogalmazott a szintén zsűritag Bányai Zoltán.
Pataki Csaba tanácselnök — akinek saját bevallása szerint már volt szerencséje egy-két avasújvárosi pincében járni – mindenkinek megköszönte a sok ezer munkaórát, hiszen mint hangsúlyozta: „Ennek a vidéknek különlegessége, hogy nem lehet gépesíteni és ezekben a borokban sokkal több munka van, mint bárhol máshol. Vigyázzanak a szőlőre, vigyázzanak a pincére, őrizzék meg a borkészítés hagyományát, s mindehhez legyen erejük és egészségük” – kívánta. Az oklevelek átadását követően a gazdák „körbeállták” azt a hatalmas faragott fapadot, amelyen a borminták sorakoztak, s szokás szerint kínálgatták-kóstolgatták, véleményezték egymás borait, majd késő éjszakába nyúló, vidám hangulatú ünnepi vacsora és tánc zárta az idei borversenyt.

Aranyérmes borok: Bak Róbert (2012–es vegyes), Ludróczki Sándor (2015–ös vegyes), Kovács Zoltán (2016–os ó-vegyes), Ludróczki Sándor (2017–es furmint járdovány), Bartos Attila (2016–os ó-bakator), Bartos István (2016–os ó-bakator), Ludróczki Sándor (2017–es új-bakator), Kovács Ferenc (2016–os vegyes), Kocsis Ferenc (2017–es új-bakator), Butka Sándor (2017–es új-bakator), Butka Sándor (2016–os ó-bakator), Ludróczki Sándor (20147–es vegyes), Butka Sándor (2016–os vegyes), Dudás Bertalan (2017–es vegyes), Ludróczki Sándor (2017–es sauvignon blanc), Ludróczki Sándor (2017–es cabarnet franc/merlot).

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...