Az Ecsedi-láp visszaállításáért
Utoljára módositva: 2012-03-23 10:41:13

A Víz Világnapja alkalmából a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség megbeszélést szervez a hajdani Ecsedi-láp rehabilitációja érdekében.

 

 

Az Ecsedi-láp a Szamos és a Nyírség között terült el. Vizét a rajta áthaladó Kraszna, a Szamos áradásai és a Nyíri vizek adták. Az ország egyik legnagyobb vadvizét több mint száz éve lecsapolták. Az Ecsedi-láp egykor védte az itt élő embereket, állatokat, az Ecsedi várat. A lecsapolás után csak a legmélyebb medrekben maradt némi élet. Magyarországon jelenleg pár hektár jelzi a láp egykori létét. Román oldalon közel száz hektár, kezeléssekkel helyreállítható mocsár van. A térség fejlesztési programjában szerepel a részleges rekonstrukció, melynek természetvédelmi, idegenforgalmi, kulturális és gazdasági haszna is lehetne. A környezetvédelmi ügynökség és a vízgazdálkodási hivatal szakemberei, valamint az érintett települések képviselői pénteken látogatást tesznek a magyarországi Nagyecseden annak érdekében, hogy megbeszélést tartsanak a láp visszaállításának lehetőségeiről. Ma a világnap alkalmából 10 órai kezdettel felvonulást szerveznek a Kossuth-kert zöld házától kiindulva szatmárnémeti Guliver óvodával közösen azzal a céllal, hogy felhívják a lakosság figyelmét a vízkészletek takarékos felhasználásának fontosságára. Az óvodások ebből az alkalomból újrahasznosítható anyagokból készítettek tárgyakat, amelyeket a Zöld házban állítottak ki.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...