Az egészségügy helyzetét javító 500 millió eurós kölcsönmegállapodást írt alá a román kormány a Világbankkal
Utoljára módositva: 2019-09-24 10:16:31

A Világbank képviselőivel találkozott Viorica Dăncilă miniszterelnök New Yorkban, az Amerikai Egyesült Államokban tartott munkalátogatás keretében. A találkozó végén 500 millió euró értékű kölcsönmegállapodást írtak alá, amelynek célja, hogy javítsanak az állampolgárok egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésén, különös tekintettel a kevésbé fejlett régiókra.

A kormány közleménye értelmében a program célja többek közt a háziorvosok által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint az egészségügyi kiadások hatékonyságának javítása.

 

A közlemény arról is tájékoztat, hogy az 500 millió eurós kölcsönszerződést Románia részéről Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a Világbank részéről pedig Tatjana Proskuryakova, Románia és Magyarország országmenedzsere írta alá.

 

“Ez egy olyan program, amely a páciensek javát szolgálja a családi és közösségi orvoslás finanszírozása révén, többek között azáltal, hogy lehetőséget teremt a rendelők fejlett orvostechnikai eszközökkel való ellátására és az orvosi személyzet továbbképzésére’ – mondta Dăncilă kormányfő a közlemény szerint. Hozzátette: ennek segítségével a nehezebben megközelíthető térségek lakói is hozzáférhetnek majd az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a diagnózis korai megállapításához, a helyes kezeléshez, egyszóval a jobb egészségügyi ellátáshoz.

 

Tatiana Proskuryakova, a Világbank Romániáért és Magyarországért felelős országmenedzsere azt mondta: a romániai egészségügy terén elért eredmények dacára az Európai Unió szintjén még mindig Romániában a legmagasabb azoknak a haláleseteknek az aránya, amelyek megelőzhetők lettek volna megfelelő egészségügyi ellátással. Most itt a lehetőség a helyzet javítására, tette hozzá Proskuryakova. “Nagyra értékeljük a jelenlegi kormány erőfeszítéseit, valamint a kiegyensúlyozottabb és integráltabb egészségügyi rendszer biztosítása iránti elkötelezettségüket” – jelentette ki a Világbank tisztviselője.

 

A program célja, hogy javítsa a hátrányos helyzetű, biztosítással nem rendelkező személyek hozzáférését az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, segítse elő a kórházközpontú egészségügyi rendszer átalakítását egy hatékony, az elsődleges egészségügyi ellátást biztosító rendszerré és de minimis támogatást nyújtson a családorvosi rendelők számára.

 

A közlemény szerint a kölcsönt a Világbank Csoport igazgatótanácsának szeptember 17-én, Washingtonban tartott ülésén hagyták jóvá. A kölcsönről a Világbank és a román pénzügyminisztérium tárgyalt a 2019 – 2023 közötti időszakra szóló országos stratégiai partnerség keretében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...