Az egészségügy helyzetét javító 500 millió eurós kölcsönmegállapodást írt alá a román kormány a Világbankkal
Utoljára módositva: 2019-09-24 10:16:31

A Világbank képviselőivel találkozott Viorica Dăncilă miniszterelnök New Yorkban, az Amerikai Egyesült Államokban tartott munkalátogatás keretében. A találkozó végén 500 millió euró értékű kölcsönmegállapodást írtak alá, amelynek célja, hogy javítsanak az állampolgárok egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésén, különös tekintettel a kevésbé fejlett régiókra.

A kormány közleménye értelmében a program célja többek közt a háziorvosok által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint az egészségügyi kiadások hatékonyságának javítása.

 

A közlemény arról is tájékoztat, hogy az 500 millió eurós kölcsönszerződést Románia részéről Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a Világbank részéről pedig Tatjana Proskuryakova, Románia és Magyarország országmenedzsere írta alá.

 

“Ez egy olyan program, amely a páciensek javát szolgálja a családi és közösségi orvoslás finanszírozása révén, többek között azáltal, hogy lehetőséget teremt a rendelők fejlett orvostechnikai eszközökkel való ellátására és az orvosi személyzet továbbképzésére’ – mondta Dăncilă kormányfő a közlemény szerint. Hozzátette: ennek segítségével a nehezebben megközelíthető térségek lakói is hozzáférhetnek majd az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a diagnózis korai megállapításához, a helyes kezeléshez, egyszóval a jobb egészségügyi ellátáshoz.

 

Tatiana Proskuryakova, a Világbank Romániáért és Magyarországért felelős országmenedzsere azt mondta: a romániai egészségügy terén elért eredmények dacára az Európai Unió szintjén még mindig Romániában a legmagasabb azoknak a haláleseteknek az aránya, amelyek megelőzhetők lettek volna megfelelő egészségügyi ellátással. Most itt a lehetőség a helyzet javítására, tette hozzá Proskuryakova. “Nagyra értékeljük a jelenlegi kormány erőfeszítéseit, valamint a kiegyensúlyozottabb és integráltabb egészségügyi rendszer biztosítása iránti elkötelezettségüket” – jelentette ki a Világbank tisztviselője.

 

A program célja, hogy javítsa a hátrányos helyzetű, biztosítással nem rendelkező személyek hozzáférését az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, segítse elő a kórházközpontú egészségügyi rendszer átalakítását egy hatékony, az elsődleges egészségügyi ellátást biztosító rendszerré és de minimis támogatást nyújtson a családorvosi rendelők számára.

 

A közlemény szerint a kölcsönt a Világbank Csoport igazgatótanácsának szeptember 17-én, Washingtonban tartott ülésén hagyták jóvá. A kölcsönről a Világbank és a román pénzügyminisztérium tárgyalt a 2019 – 2023 közötti időszakra szóló országos stratégiai partnerség keretében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...