×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Az egészségügyi miniszter szerint egyre kevesebben adnak hálapénzt a kórházakban

2019.10.08 - 15:04
Megosztas :
 • Az egészségügyi miniszter szerint egyre kevesebben adnak hálapénzt a kórházakban

  Egyre kevesebben adnak hálapénzt a kórházakban, de a jelenség még létezik, mert nagyon mélyen gyökerezik a romániai társadalomban - mondta hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

   

  Az egészségügyi tárca vezetője egy tematikus vitán vett részt a parlamentben, amelynek végeztével reagált azokra a sajtóhírekre, miszerint 'képtelen megoldani' a hálapénz-problémát. 'Nyilván nem tudom egyedül megoldani ezt a problémát, vannak erre vonatkozó törvényeink, vannak megoldásaink, amelyeket a kórházaknak alkalmazniuk kell, ugyanakkor viszont egyesek vonakodnak megoldani ezt a problémát. Már korábban is mondtam: idő kell, amíg ez a jelenség eltűnik. A rendelkezésünkre álló jelentésekből az derül ki, hogy csökkenőben van a jelenség, de nem fog hirtelen eltűnni. Nagyon mélyen él a köztudatban. Igen, most is létezik ez a jelenség a kórházakban - mondta Pintea.

   

  A miniszter szerint egyrészt a büntetésektől való félelem, másrészt a megnövekedett egészségügyi bérek, de a páciensek erre a kérdésre irányuló figyelme és a médiakampány is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebb beteg fizet hálapénzt.

   

  Sorina Pintea azt javasolja a pácienseknek, hogy amennyiben pénzt kérnek tőlük a kórház alkalmazottai, azonnal értesítsék az intézmény vezetőségét.

   

  Azt is megerősítette, hogy továbbra is a sürgősségi kórházakban tartja magát a legerősebben a csúszópénz jelensége.

  AGERPRES/( RO - szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

  Cookie