Az EGTC-k munkáját díjazta a Régiók Bizottsága
Utoljára módositva: 2014-02-21 09:32:49

Az Európai Unióban működő Európai Területi Társulások (EGTC) munkáját díjazta a Régiók Bizottsága. A Szatmár megyei térségekkel együttműködő nyíradonyi Európa-kapu EGTC-különdíjat kapott.

Dr. Kres Tünde Tímea a díj átvételekor

A Régiók Bizottsága az európai területi együttműködési csoportosulásoknak (EGTC-knek) az európai növekedést és munkahelyteremtést (Európa 2020 stratégia) segítő legjobb gyakorlatainak elismerése és megismertetése érdekében „EGTC-díj” néven európai díjat alapított. A 2020-ra való felkészülés kapcsán a Régiók Bizottsága szerint az EGTC jelenti az egyik legfontosabb mechanizmust ahhoz, hogy a területi kohézió céljával összhangban ösztönözzék a határokon átnyúló, transznacionális és régióközi együttműködést. Ennek a díjnak az a célja, hogy közismertebbé tegye az EGTC-kben rejlő potenciált, figyelembe véve, hogy a gazdasági növekedést és az Európa 2020 stratégia megvalósítását kiemelt prioritásként kezeli a Régiók Bizottságának jelenlegi elnöki testülete.

Pályázati úton

A díjat pályázat útján lehetett elnyerni. A pályázatban az EGTC-k képviselőinek be kellett mutatniuk kezdeményezéseiket, törekvéseiket és a jövőbeli terveiket. Az Európa-kapu EGTC is pályázott, pályázatának címe: „Együtt határok nélkül — Partnerség az Európa-kapu EGTC gazdasági fejlesztéséért”. Az Európa-kapu célja e kezdeményezéssel az volt, hogy a területén működő kkv-k tevékenységeit támogassa, hogy a 2014–2020-as időszakban segítse a munkahelyteremtést, a kkv-k fejlődését és pályázati kezdeményezéseit. A szakmai zsűri, mely a beadott angol nyelvű pályázatokat értékelte, úgy vélte, hogy az Európa-kapu EGTC törekvései megfelelnek az Európa 2020-as Stratégia célkitűzéseivel, és különdíjban részesítette ezt a pályázatot. Az első díjat egy francia EGTC-nek ítélték oda, az Euroregion Pyrenees Mediterranean több éve működik a francia határ mentén.

A díjat a Régiók Bizottságának elnöke, Ramón Luis Valcárcel és Herwig Van Staa, az EGTC Platform koordinátora adta át Brüsszelben dr. Kres Tünde Tímeának, az Európa-kapu EGTC igazgatójának. Az igazgató asszony elmondta, „nagy megtiszteltetés, hogy a nyíradonyi székhelyű EGTC kapta ezt a díjat, hiszen alakulásuk óta nem telt el még két év sem, nem volt még lehetőségük európai uniós forrásokat megpályázni, viszont ez a díj is bizonyítja, hogy a tervezett gazdasági, határon átnyúló pályázati ötletek, törekvések közkedveltek az Európai Régiók Bizottságának szakmai köreiben is. „Ez a díj a 35 magyar és román polgármester díja, hiszen megalakulásunk óta töretlenül támogatják a határon átnyúló együttműködést és aktívan részt vesznek az iroda szakmai munkájában” — fogalmazott dr. Kres Tünde Tímea.

 

Mi az az EGTC?

Az Európai Területi Társulás (angolul European Grouping for Territorial Cooperation, EGTC) új lehetőség az önkormányzatoknak, régióknak, hogy határon átnyúló, transznacionális vagy régiók közötti együttműködést hozzanak létre más tagállam ezen szereplőivel, és így valósítsák meg közös céljaikat. Az Európa-kapu EGTC alapítói között van Szatmár megyéből Nagykároly, a tavalyi év folyamán pedig Érkávás, Krasznabéltek, Majtény és Tasnádszántó csatlakoztak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...