Az EGTC-k munkáját díjazta a Régiók Bizottsága
Utoljára módositva: 2014-02-21 09:32:49

Az Európai Unióban működő Európai Területi Társulások (EGTC) munkáját díjazta a Régiók Bizottsága. A Szatmár megyei térségekkel együttműködő nyíradonyi Európa-kapu EGTC-különdíjat kapott.

Dr. Kres Tünde Tímea a díj átvételekor

A Régiók Bizottsága az európai területi együttműködési csoportosulásoknak (EGTC-knek) az európai növekedést és munkahelyteremtést (Európa 2020 stratégia) segítő legjobb gyakorlatainak elismerése és megismertetése érdekében „EGTC-díj” néven európai díjat alapított. A 2020-ra való felkészülés kapcsán a Régiók Bizottsága szerint az EGTC jelenti az egyik legfontosabb mechanizmust ahhoz, hogy a területi kohézió céljával összhangban ösztönözzék a határokon átnyúló, transznacionális és régióközi együttműködést. Ennek a díjnak az a célja, hogy közismertebbé tegye az EGTC-kben rejlő potenciált, figyelembe véve, hogy a gazdasági növekedést és az Európa 2020 stratégia megvalósítását kiemelt prioritásként kezeli a Régiók Bizottságának jelenlegi elnöki testülete.

Pályázati úton

A díjat pályázat útján lehetett elnyerni. A pályázatban az EGTC-k képviselőinek be kellett mutatniuk kezdeményezéseiket, törekvéseiket és a jövőbeli terveiket. Az Európa-kapu EGTC is pályázott, pályázatának címe: „Együtt határok nélkül — Partnerség az Európa-kapu EGTC gazdasági fejlesztéséért”. Az Európa-kapu célja e kezdeményezéssel az volt, hogy a területén működő kkv-k tevékenységeit támogassa, hogy a 2014–2020-as időszakban segítse a munkahelyteremtést, a kkv-k fejlődését és pályázati kezdeményezéseit. A szakmai zsűri, mely a beadott angol nyelvű pályázatokat értékelte, úgy vélte, hogy az Európa-kapu EGTC törekvései megfelelnek az Európa 2020-as Stratégia célkitűzéseivel, és különdíjban részesítette ezt a pályázatot. Az első díjat egy francia EGTC-nek ítélték oda, az Euroregion Pyrenees Mediterranean több éve működik a francia határ mentén.

A díjat a Régiók Bizottságának elnöke, Ramón Luis Valcárcel és Herwig Van Staa, az EGTC Platform koordinátora adta át Brüsszelben dr. Kres Tünde Tímeának, az Európa-kapu EGTC igazgatójának. Az igazgató asszony elmondta, „nagy megtiszteltetés, hogy a nyíradonyi székhelyű EGTC kapta ezt a díjat, hiszen alakulásuk óta nem telt el még két év sem, nem volt még lehetőségük európai uniós forrásokat megpályázni, viszont ez a díj is bizonyítja, hogy a tervezett gazdasági, határon átnyúló pályázati ötletek, törekvések közkedveltek az Európai Régiók Bizottságának szakmai köreiben is. „Ez a díj a 35 magyar és román polgármester díja, hiszen megalakulásunk óta töretlenül támogatják a határon átnyúló együttműködést és aktívan részt vesznek az iroda szakmai munkájában” — fogalmazott dr. Kres Tünde Tímea.

 

Mi az az EGTC?

Az Európai Területi Társulás (angolul European Grouping for Territorial Cooperation, EGTC) új lehetőség az önkormányzatoknak, régióknak, hogy határon átnyúló, transznacionális vagy régiók közötti együttműködést hozzanak létre más tagállam ezen szereplőivel, és így valósítsák meg közös céljaikat. Az Európa-kapu EGTC alapítói között van Szatmár megyéből Nagykároly, a tavalyi év folyamán pedig Érkávás, Krasznabéltek, Majtény és Tasnádszántó csatlakoztak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:20
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:40
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gyilkosság az Orient expresszen
Ma, 21:50
Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...