Az egyházfő nem Superman, hanem normális ember
Utoljára módositva: 2014-03-05 14:58:22

Személyesen számolt be az egyház élén eltöltött első évéről a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápa egy interjúban.

 

Ferenc pápa

Az Elmesélem pápaságom első évét című, nagy terjedelmű cikkben Ferenc pápa szokása szerint szabadon beszélt az utóbbi tizenkét hónap tapasztalatairól. “Nem szeretek mérleget vonni. Csak minden tizenöt napban a gyóntatómmal szoktam ezt tenni” – hangoztatta. A pápa elmondta, hogy tavaly márciusban még semmilyen terve nem volt az egyház átalakítására. “Nem gondoltam, hogy más egyházmegyébe helyeznek át” – utalt tréfásan egyházfővé választására hangsúlyozva, hogy pápaként is pap maradt. Ennek bizonyítéka, hogy gyakran telefonon is felhívja azokat, akik segítséget kérnek tőle. “Papként Buenos Airesben könnyebb volt. De szokásom maradt. Ez szolgálat. Belül érzem (…) Egy nyolcvan éves özvegy elveszítette a fiát, írt nekem, most havonta felhívom. Ő boldog. Én papként teszem a dolgom. Jó érzés”. Ferenc pápa elmondta, szeret az emberek között lenni, azzal együtt lenni, aki szenved, és szeret eljárni a plébániákra. “Nem szeretem az ideológiai értelmezéseket, azt a mítoszt, amely Ferenc pápát övezi. Amikor például azt mondják, hogy a pápa éjszaka kimegy a Vatikánból, hogy enni adjon a hajléktalanoknak, (…) soha eszembe nem jutott (…) úgy lefesteni a pápát mint valami Superman, egyfajta sztár, sértőnek tűnik. A pápa olyan ember, aki nevet, sír, nyugodtan alszik és barátai vannak mint mindenki másnak. Normális ember”.

Az egyházfő elődjéről, XVI. Benedek nyugalmazott (emeritus) pápáról is beszélt. “A nyugalmazott pápa nem szobor egy múzeumban. Egy intézmény. Nem voltunk hozzászokva. Hatvan-hetven évvel ezelőtt a nyugalmazott püspök sem létezett, (…) ma intézmény. (…) XVI. Benedek az első nyugalmazott pápa és talán továbbiak is lesznek. Nem tudjuk. Ő diszkrét, alázatos, nem akar zavarni” – jegyezte meg Ferenc pápa.

Ami az egyház vezetését illeti, Ferenc pápa nem tagadta, hogy mindenkit meghallgat, de a végén egyedül dönt: “van egy pillanat, amikor dönteni kell, oda kell tenni az aláírást, ilyenkor a pápa egyedül van saját felelősségérzetével”.

Az egyházfő kijelentette, soha nem osztotta a marxista ideológiát, mivel az “nem igaz, de sok rendes embert ismertem meg, akik a marxizmust vallották”.

A globalizáció Ferenc pápa szerint sok embert megmentett a szegénységtől, de ugyanennyit ítélt éhhalálra: “A jelenlegi gömbszerű gazdasági és főleg pénzügyi globalizáció egyetlen egységes és gyenge gondolatot gyárt. A középpontban többé nem az ember, a pénz áll.”

A férfi-nő kapcsolatára épülő házassággal, válással, élettársi kapcsolattal, abortusszal, eutanáziával szembeni egyházi állásfoglalásról Ferenc pápa úgy fogalmazott, “a kérdés nem a doktrína megváltoztatása, hanem az, hogy eljussunk a problémák gyökeréhez, (…) a pasztoráció vegye figyelembe a helyzeteket, és azt, mit lehet az emberekért tenni”. Hozzátette: “soha nem értettem, mit jelent az, hogy bizonyos értékeken nem lehet alkudozni. Az értékek értékek és kész….”

Az egyházban történt szexuális visszaéléseket Ferenc pápa “borzasztónak” nevezte hangsúlyozva, hogy a katolikus egyház talán az egyetlen közintézmény, amely “átláthatóan és felelősséggel lépett fel, (…) mégis az egyház az egyetlen amelyet ezért támadnak”.

Ferenc pápa elmondta, most a nők egyházi szerepéről olvas egy olasz könyvet, és utoljára Roberto Benigni Az élet szép filmét látta, előtte Federico Fellini Országúton filmjét, de a lengyel rendező Andrzej Wajdát is szereti.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...