Az egyházfő nem Superman, hanem normális ember
Utoljára módositva: 2014-03-05 14:58:22

Személyesen számolt be az egyház élén eltöltött első évéről a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápa egy interjúban.

 

Ferenc pápa

Az Elmesélem pápaságom első évét című, nagy terjedelmű cikkben Ferenc pápa szokása szerint szabadon beszélt az utóbbi tizenkét hónap tapasztalatairól. “Nem szeretek mérleget vonni. Csak minden tizenöt napban a gyóntatómmal szoktam ezt tenni” – hangoztatta. A pápa elmondta, hogy tavaly márciusban még semmilyen terve nem volt az egyház átalakítására. “Nem gondoltam, hogy más egyházmegyébe helyeznek át” – utalt tréfásan egyházfővé választására hangsúlyozva, hogy pápaként is pap maradt. Ennek bizonyítéka, hogy gyakran telefonon is felhívja azokat, akik segítséget kérnek tőle. “Papként Buenos Airesben könnyebb volt. De szokásom maradt. Ez szolgálat. Belül érzem (…) Egy nyolcvan éves özvegy elveszítette a fiát, írt nekem, most havonta felhívom. Ő boldog. Én papként teszem a dolgom. Jó érzés”. Ferenc pápa elmondta, szeret az emberek között lenni, azzal együtt lenni, aki szenved, és szeret eljárni a plébániákra. “Nem szeretem az ideológiai értelmezéseket, azt a mítoszt, amely Ferenc pápát övezi. Amikor például azt mondják, hogy a pápa éjszaka kimegy a Vatikánból, hogy enni adjon a hajléktalanoknak, (…) soha eszembe nem jutott (…) úgy lefesteni a pápát mint valami Superman, egyfajta sztár, sértőnek tűnik. A pápa olyan ember, aki nevet, sír, nyugodtan alszik és barátai vannak mint mindenki másnak. Normális ember”.

Az egyházfő elődjéről, XVI. Benedek nyugalmazott (emeritus) pápáról is beszélt. “A nyugalmazott pápa nem szobor egy múzeumban. Egy intézmény. Nem voltunk hozzászokva. Hatvan-hetven évvel ezelőtt a nyugalmazott püspök sem létezett, (…) ma intézmény. (…) XVI. Benedek az első nyugalmazott pápa és talán továbbiak is lesznek. Nem tudjuk. Ő diszkrét, alázatos, nem akar zavarni” – jegyezte meg Ferenc pápa.

Ami az egyház vezetését illeti, Ferenc pápa nem tagadta, hogy mindenkit meghallgat, de a végén egyedül dönt: “van egy pillanat, amikor dönteni kell, oda kell tenni az aláírást, ilyenkor a pápa egyedül van saját felelősségérzetével”.

Az egyházfő kijelentette, soha nem osztotta a marxista ideológiát, mivel az “nem igaz, de sok rendes embert ismertem meg, akik a marxizmust vallották”.

A globalizáció Ferenc pápa szerint sok embert megmentett a szegénységtől, de ugyanennyit ítélt éhhalálra: “A jelenlegi gömbszerű gazdasági és főleg pénzügyi globalizáció egyetlen egységes és gyenge gondolatot gyárt. A középpontban többé nem az ember, a pénz áll.”

A férfi-nő kapcsolatára épülő házassággal, válással, élettársi kapcsolattal, abortusszal, eutanáziával szembeni egyházi állásfoglalásról Ferenc pápa úgy fogalmazott, “a kérdés nem a doktrína megváltoztatása, hanem az, hogy eljussunk a problémák gyökeréhez, (…) a pasztoráció vegye figyelembe a helyzeteket, és azt, mit lehet az emberekért tenni”. Hozzátette: “soha nem értettem, mit jelent az, hogy bizonyos értékeken nem lehet alkudozni. Az értékek értékek és kész….”

Az egyházban történt szexuális visszaéléseket Ferenc pápa “borzasztónak” nevezte hangsúlyozva, hogy a katolikus egyház talán az egyetlen közintézmény, amely “átláthatóan és felelősséggel lépett fel, (…) mégis az egyház az egyetlen amelyet ezért támadnak”.

Ferenc pápa elmondta, most a nők egyházi szerepéről olvas egy olasz könyvet, és utoljára Roberto Benigni Az élet szép filmét látta, előtte Federico Fellini Országúton filmjét, de a lengyel rendező Andrzej Wajdát is szereti.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...