Az együvé tartozást elevenítették fel
Utoljára módositva: 2019-08-12 09:53:53

Szükségét érezték a mezőteremiek annak, hogy sváboknak szóló találkozót tartsanak. Meg is szervezték az alkalmat, és szombaton tartották meg azt.

A Német Demokrata Fórum teremi szervezetének vezetője, a rendezvény szervezője, Kaposi István érdeklődésünkre elmondta, hogy már régóta szükségét érezték egy ilyen alkalomnak. Az év elején aztán megszületett az elhatározás is. Arra ügyeltek, hogy ne műsorközpontú legyen, ne a fellépők amúgy bizonyára értékes produkciói legyenek a hangsúlyosak, hanem inkább lehetőséget kívántak biztosítani a régi barátságok felelevenítésére, netán újak megszületésére. „Az a célunk, hogy találkozzanak az emberek azzal a szomszéddal, akit már esetleg húsz éve nem láttak, vagy azzal az osztálytárssal vagy utcabelivel — hogy ne soroljam tovább —, a lényeg, hogy kommunikáljanak egymással, meséljenek egymásnak, és szövődjön közöttük baráti, szomszédi kapcsolat” — fogalmazott a szervező.

Első alkalommal tartották meg szombaton a mezőteremi svábtalálkozót, amelyet támogatott az önkormányzat, az NDF megyei szervezete, illetőleg a helyi közbirtokosság. A rendezvénysorozat természetesen a helyi római katolikus templomban, szentmisével kezdődött. A találkozó lelki megalapozása német nyelven zajlott, Skurka Dezső helybeli plébános mellett két teremi születésű és kötődésű pap is szolgált, Tzier Ernő csanálosi plébános és a Magyarországon szolgáló Varga Lóránt káplán. Arról szóltak, hogy alapvető fontosságú megőrizni az előző generációk teremtette értékeket, hozzáállást, és törekedni kell ezek továbbadására. A találkozó főhajtással folytatódott, mégpedig a helyi temetőben lévő hősök emlékművénél. A helyi és a megyei NDF koszorúzott, illetőleg a Magyar Polgári Párt helyi szervezete. Közös imádkozásra is sor került, majd átvonultak a részvevők a teremi horgásztóhoz. Ott — immár kötetlenebb formában — beszélgetésre nyílt alkalom. Persze fellépők is voltak — mindannyiuknak akad teremi kötődése is. Szolgált a helyi tánccsoport, a Karoler Trió, valamint a nagykárolyi férfikórus. A szervezők szándékának megfelelően mindeközben bőven akadt idő a kedélyes beszélgetésre, a találkozás örömének megélésére. A szervezők célja, illetve pontosabban reménye az, hogy az alkalom hagyományteremtővé lesz, és évente megtartják majd Teremen ezt a rendezvényt.

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...