Az együvé tartozást elevenítették fel
Utoljára módositva: 2019-08-12 09:53:53

Szükségét érezték a mezőteremiek annak, hogy sváboknak szóló találkozót tartsanak. Meg is szervezték az alkalmat, és szombaton tartották meg azt.

A Német Demokrata Fórum teremi szervezetének vezetője, a rendezvény szervezője, Kaposi István érdeklődésünkre elmondta, hogy már régóta szükségét érezték egy ilyen alkalomnak. Az év elején aztán megszületett az elhatározás is. Arra ügyeltek, hogy ne műsorközpontú legyen, ne a fellépők amúgy bizonyára értékes produkciói legyenek a hangsúlyosak, hanem inkább lehetőséget kívántak biztosítani a régi barátságok felelevenítésére, netán újak megszületésére. „Az a célunk, hogy találkozzanak az emberek azzal a szomszéddal, akit már esetleg húsz éve nem láttak, vagy azzal az osztálytárssal vagy utcabelivel — hogy ne soroljam tovább —, a lényeg, hogy kommunikáljanak egymással, meséljenek egymásnak, és szövődjön közöttük baráti, szomszédi kapcsolat” — fogalmazott a szervező.

Első alkalommal tartották meg szombaton a mezőteremi svábtalálkozót, amelyet támogatott az önkormányzat, az NDF megyei szervezete, illetőleg a helyi közbirtokosság. A rendezvénysorozat természetesen a helyi római katolikus templomban, szentmisével kezdődött. A találkozó lelki megalapozása német nyelven zajlott, Skurka Dezső helybeli plébános mellett két teremi születésű és kötődésű pap is szolgált, Tzier Ernő csanálosi plébános és a Magyarországon szolgáló Varga Lóránt káplán. Arról szóltak, hogy alapvető fontosságú megőrizni az előző generációk teremtette értékeket, hozzáállást, és törekedni kell ezek továbbadására. A találkozó főhajtással folytatódott, mégpedig a helyi temetőben lévő hősök emlékművénél. A helyi és a megyei NDF koszorúzott, illetőleg a Magyar Polgári Párt helyi szervezete. Közös imádkozásra is sor került, majd átvonultak a részvevők a teremi horgásztóhoz. Ott — immár kötetlenebb formában — beszélgetésre nyílt alkalom. Persze fellépők is voltak — mindannyiuknak akad teremi kötődése is. Szolgált a helyi tánccsoport, a Karoler Trió, valamint a nagykárolyi férfikórus. A szervezők szándékának megfelelően mindeközben bőven akadt idő a kedélyes beszélgetésre, a találkozás örömének megélésére. A szervezők célja, illetve pontosabban reménye az, hogy az alkalom hagyományteremtővé lesz, és évente megtartják majd Teremen ezt a rendezvényt.

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:20
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...