Az élen a búzatermésben
Utoljára módositva: 2014-08-22 11:32:36

Országos szinten is az élmezőnyben végzett Szatmár megye a hektáronkénti búzatermést illetően, nyilatkozta tegnap lapunknak a megyei mezőgazdászok hivatalának a vezetője, Cioltean Ioan.

 

A Szatmár megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság (DADR) a beérkezett adatok alapján elkészítette az eddigi terméshozamokról szóló kimutatást, mely nagyrészt a kalászos növények terméshozamait tartalmazza. Megkeresésünkre Cioltean Ioan, a DADR vezetője elmondta, a fő kalászosnak számító búzából 33 550 hektárt arattak le, az átlag 4150 kg/ha volt.

Ami az árat illeti, jelenleg 60–70 banit kínálnak kilójáért, de a gazdák nem nagyon adják még el. „Mindenki kivár még, annál is inkább, mert a raktározási kapacitás elégséges. A gazdák által jónak tartott eladási ár 80 bani lenne, ezzel fedeznék a költségeket, és még maradna némi profit is, de ez persze területileg is változó. Megyénkben hagyományosan a Nagykároly és Tasnád környéki földeken volt a legjobb termés, országosan Szatmár és Bihar megye is ott van élen a hozam és a minőség tekintetében. Nálunk nagyrészt eső nélkül sikerült befejezni az aratást, máshol a földekre sem tudtak rámenni az esőzések miatt” — fejtette ki Cioltean.

Az igazgató szerint a repcetermesztők is jól jártak az idén, mire jött az orosz embargó, addigra már el is adták a termést. Végül minden terméknek akad piaca, de az továbbra is gond, hogy csak kevés gazda esetében van lekötve szerződéssel előre a termés, így nehezebb az értékesítés is. „Elvetjük aztán majd eladjuk valahogy, a többség még így gondolkodik manapság is. A gazdákat az sem segíti, hogy hiányzik a háttérből egy feldolgozóipar, amely a helyi felvevő piacot jelentené” — tette hozzá Cioltean. Elmondása szerint nagyon jó termés ígérkezik kukoricából is, de a betakarítás elkezdéséig még jó egy hónap van, ezért még nem érdemes beszélni, hogy mennyi lesz az ára.

A gyümölcs és zöldségtermésről szólva Cioltean elmondta, itt eléggé alacsonyan vannak az árak, és az értékesítés is nehézkes. „Ebben az esetben is hiányzik egy helyi feldolgozó ipar, és hűtőházak sincsenek, amelyekkel megoldható lenne a raktározás. Az orosz embargó közvetve sújthatja a megyei termelőket is, hiszen az oroszokhoz exportált magyar, lengyel termékek ide kerülnek, így fölösleg keletkezik” — jegyezte meg Cioltean Ioan, aki még hozzátette, a megyében 30 ezer hektáron már elvégezték a nyári szántást.

Fontosabb terméshozamok, búza: 139 232 tonna, 4250 kg/ha; rozs: 925 tonna, 3700 kg/ha; tritikálé: 28 980 tonna, 4200 kg/ha; árpa: 6840 tonna, 3800 kg/ha; őszi árpa: 1400 tonna, 3500 kg/ha; zab: 14 430 tonna, 1850 kg/ha; repce: 18 910 tonna, 3100 kg/ha; borsó: 434 tonna, 3100 kg/ha.

 

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...