×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Az élet fája 125 művész szemszögéből

2019.09.28 - 09:28
Megosztas :
 • Az élet fája 125 művész szemszögéből

  A Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház) pénteken nyílt meg Az élet fája című tárlat; a hazai és nemzetközi művészek alkotásait bemutató kiállítás október 27-ig látogatható.

  A tárlatmegnyitón megjelent nagyszámú érdeklődő előtt Cristina Gloria Oprişa, a 6. Nemzetközi Szalon kurátora elmondta: az, hogy hatodik alkalommal is megrendezésre került a nemzetközi tárlat, amelyen évről évre több képzőművész alkotásai vannak jelen, azt jelenti, hogy van érdeklődés a megadott témák iránt, a képzőművészek számára is fontos, hogy munkáikat bemutassák a művészetet kedvelők számára. Az idén részt vevő százhuszonöt képzőművész munkái nem fértek el a Vécsey-ház kiállítótermeiben, a grafikákat az új központban lévő kiállítóteremben helyezték el. A Nemzetközi Szalon gyűjtőnéven ismert tárlatsorozat gazdagítja Szatmárnémeti kulturális életét, segít a képzőművészet megismertetésében, és hozzájárul annak megértéséhez.

  Az idei tárlat témája — Az élet fája — kihívás volt az alkotók számára, ugyanakkor egy lehetőség arra, hogy elgondolkozzanak, a gyökerektől elindulva milyen irányba növekednek az ágak, milyenek az új hajtások. A Szatmárnémetiben évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Szalon lehetőséget teremt valamennyi Szatmár megyében élő hivatásos képzőművész bemutatkozására, de eljönnek az ország legnagyobbjai, ugyanakkor több külföldi művész is elhozza a munkáit. Az élet fája téma minden képzőművészt elgondolkodtat, felmérik magukban, hogyan jutottak el a gyökerektől a jelenig, milyen utat tettek meg eddigi pályájuk során, hogyan változik a művész szemléletmódja és a kifejezőeszközei. Az ember élete is egy fához hasonlít, aminek vannak gyökerei, ágai, virágai és gyümölcsei. A kiállító művészek — bárhonnan jöttek — munkáikban magukkal hozták a saját gyökereikből kinőtt életfák gyümölcseit — fogalmazott Cristina Gloria Oprişa.

  A százhuszonöt képzőművész munkáit nem lehet rövid idő alatt áttekinteni és értelmezni, de minderre lehet időt szakítani, hiszen a kiállítás október 27-ig látogatható.

  Elek György

   

  Cookie